„Sodros“ biudžetas – be pažado kompensuoti sumažintas pensijas

Seimas antradienį priėmė kitų metų „Sodros“ biudžetą, kuriame nebus įsipareigojimo viršplanines pajamas skirti per krizę sumažintų pensijų kompensavimui. Tokį pasiūlymą rėmė opozicija ir dalis Darbo partijos narių, tačiau Algirdo Butkevičiaus vadovaujami socialdemokratai buvo kategoriškai prieš.

Pensininkai dar nežino, ar kitais metais gaus kompensacijas už per krizę sumažintas pensijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pensininkai dar nežino, ar kitais metais gaus kompensacijas už per krizę sumažintas pensijas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 17, 2013, 10:25 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:15 PM

Konservatorius Jurgis Razma pasiūlė, kad „Sodros“ biudžete butų įrašytas įsipareigojimas jau kitais metais pradėti kompensuoti sumažintas pensijas, jei „Sodra“ gaus papildomų pajamų. Tačiau premjeras A.Butkevičius tokį pasiūlymą pavadino populizmu, „žemu lygiu“ ir elgesiu, kuris „prasilenkia su pradinėmis ekonomikos žiniomis“.

Jis pareiškė, kad Vyriausybė ir taip įsipareigojo kompensuoti sumažintas pensijas, todėl įtraukti tokį teiginį į kitų metų „Sodros“ biudžetą nėra prasmės, nes neaišku ar tam atsiras pinigų. 

Šių žodžių užteko, kad socialdemokratai ir dalis valdančiosios koalicijos narių balsuotų prieš tokį pasiūlymą, todėl jam nepakako balsų.

Opozicija pareiškė, kad A.Butkevičiui teks asmeninė atsakomybė, jei sumažintos pensijos nebus pradėtos kompensuoti.

„Pensininkai turi pagrindo manyti, kad jie yra paskutinėje vietoje šios valdančiosios koalicijos sprendimuose“, – pareiškė J.Razma, priminęs, kad pinigų padidinti valdininkų, teisėjų ir politikų algas kitais metais pakaks.

Liberalų sąjūdis pareiškė taip pat negalintis palaikyti kitų metų „Sodros“ biudžeto, nes valdžia niekaip negali įvesti „Sodros“ mokesčio lubų daugiau uždirbantiems kvalifikuotiems darbuotojams.

Vis dėlto valdančioji dauguma susiėmė ir priėmė kitų metų „Sodros“ biudžetą. Už jį balsavo 72 Seimo nariai, prieš 23, susilaikė 12 politikų.

Premjeras A.Butkevičius tikina, kad dabar valdžiai svarbiausias tvarkus ekonomikos augimas, o ne vienadienių politinių sprendimų, kurie didintų išlaidas, priėmimas.

Planuojamos kitų metų „Sodros“ pajamos yra 9,974 mlrd. litų, o išlaidos – 11,2 mlrd. litų. Norint sumokėti pensijas „Sodrai“ teks skolintis daugiau kaip 1 mlrd. litų. "Sodros" pajamos kitąmet bus 523 mln. litų, arba 5,5 proc. didesnės nei šiais metais. 

„Sodros“ biudžeto svarstymas parlamente virto abipusių kaltinimų lavina – kas daugiau praskolino „Sodrą“ ir valstybę, kas pastūmė „Sodrą“ ties bankroto riba. Beveik visa Seimo posėdžių salė pradėjo ūžti, kai konservatorius J.Razma pareiškė, kad pensijos per krizę mažintos ne konservatorių o liberalių partijų iniciatyva.

Interviu "Lietuvos radijui" A.Butkevičius pensijas pažadėjo kompensuoti iki 2016 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.