V.Uspaskichas: „Kovosiu iki paskutinio atodūsio“

Anksčiau teismo kolegija sutiko, kad į posėdį reikia pakviesti dalį dar neapklaustų liudytojų. Tačiau į teismo posėdį neatvyko nė vienas iš trijų kviestų liudytojų - Romas Ruškulis, Meilė Ruškulienė ir Marina Skripničenko. Juos nutarta iškviesti kitam posėdžiui.

Antradienį Apeliaciniame teisme - juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antradienį Apeliaciniame teisme - juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Dec 17, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:15 PM

Viktoro Uspaskicho advokatas prašė į teismą iškviesti ir apklausti penkis liudytojus, kurių nepavyko apklausti bylą nagrinėjusiam Vilniaus apygardos teismui.

Anksčiau teismo kolegija sutiko, kad į posėdį reikia pakviesti dalį dar neapklaustų liudytojų. Tačiau į teismo posėdį neatvyko nė vienas iš trijų kviestų liudytojų - Romas Ruškulis, Meilė Ruškulienė ir Marina Skripničenko. Juos nutarta iškviesti kitam posėdžiui.

V.Gapšys siūlė juos iškviesti dar kitam posėdžiui - ne sausio pabaigoje, o dar vėliau. Teisėjų kolegija nusprendė juos iškviesti artimiausiame posėdyje - sausio 27 dieną.

Papildomų ekspertizių nebus

Teisėjų kolegija paskelbė, ar atlikti šioje baudžiamojoje byloje įrodymų tyrimą, ir ar bus patenkinti advokatų prašymai.

Vienas iš nuteistojo Darbo partijos įkūrėjo V.Uspaskicho advokatų Algirdas Miškinis teismo paprašė skirti kompleksinę finansinę ekspertizę, nes, pasak jo, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) specialistų surašytoje išvadoje yra šiurkščių klaidų.

Teisėjų kolegija nusprendė neatlikti papildomų ekspertizių, nes jos buvo atliktos pirmos instancijos teisme.

Be to, V.Uspaskichas teismo posėdyje keletą kartų pakartojo, jog nori, kad būtų iškviesta Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotoja, kuri priėmė suklastotas deklaracijas. Tačiau teismui nebuvo aišku apie kokią konkrečią darbuotoją yra kalbama.

Teismo kolegija atkreipė dėmesį, kad dokumentus priimanti VMI darbuotoja nėra ta specialistė, kuri tikrina dokumentus, tai daro kiti darbuotojai. Todėl ieškoti mįslingos VMI darbuotojos būtų netikslinga.

Nuspręsta, kad kito posėdžio metu bus kviečiams VMI atstovas tam, kad paaiškintų kaip buvo priimamos deklaracijos.

Taip pat V.Uspaskichas prašė iškviesti liudyti Saulių Makselį ir Dalią Vencevičienę. Tačiau teisėjų kolegija nusprendė, kad tai daryti nėra tikslinga.

„Kodėl S.Makselis dėjo savo parašus prie svetimų pavardžių. Iš kur man žinoti, jeigu pats padarė deklaracijas ir pasirašė? Mokesčių inspektorius turėjo matyti, kad visur vienodi parašai. Gal turėjo kur nors pranešti, pavyzdžiui partijos vadovybei? Mokesčių inspektorius akivaizdžiai matė, kad tos deklaracijos yra suklastotos. Kodėl nepranešė?“, - po posėdžio dėstė V.Uspaskichas.

Teismas atmetė gynėjų prašymą atlikti rašysenos ekspertizę. Į sausio mėnesio posėdį bus kviečiama pagrindinė liudytoja, buhalterė Nijolė Steponavičiūtė.

Ji turėtų paaiškinti, kodėl suklastotuose dokumentuose skiriasi trys įrašyti nuliai. „Skiriasi kur yra tūkstantis, o kur milijonas?“, - žurnalistams akcentavo V.Uspaskichas.

Teisėjams dokumente įrašyta suma - vienas milijonas - taip pat sukėlė įtarimų. Vizualiai matosi, kad trys gale prirašyti nuliai skiriasi nuo kitų. Šią mįslę sausio mėnesį paaiškins N.Steponavičiūtė.

Darbo partijos patriarchas žurnalistams teigė, kad nesusitaikys su tuo, kad jis būtų nuteistas byloje: „Kovosiu iki paskutinio atodūsio.“

Nesutapo nuomonės dėl teisėjų

Primename, kad lapkričio posėdžio metu V.Gapšys pareiškė nepasitikėjimą teisėjų kolegija.

„Vienintelis būdas pašalinti abejones dėl teisėjų kolegijos nešališkumo, tai nušalinti vis teisėjų kolegiją“, - taip į teisėjų kolegiją lapkritį kreipėsi V.Gapšys.

Įdomu tai, kad anksčiau - spalio mėnesio posėdyje, V.Uspaskichas aiškino, kad pasitiki teismo pirmininke Violeta Ražinskaite.

„Ši moteriškė maloni, šypsena patikima. Matosi, kad turi kompetencijos. Ta (Vilniaus apygardos teismo teisėja Daiva Pranytė Zaleckienė – Red.) tiesiogiai klausė nurodymų iš Daukanto aikštės. Ši, atrodo, turi ir savo nuomonę“, - tąkart dėstė V.Uspaskichas.

Prašo griežtinti nuosprendžius

Apeliacinis teismas iš viso yra gavęs septynis apeliacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo liepos 12 dieną paskelbto nuosprendžio - skundus parašė Generalinė prokuratūra, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai.

Partijos įkūrėją V.Uspaskichą liepą Vilniaus apygardos teismas yra pripažinęs kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyręs jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Pagal nuosprendį, parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienerius metus nelaisvės, o parlamentarui V.Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo buvo įregistruota 2003 metų lapkritį ir 2013 gegužę savo veiklą baigė.

Prokuroras apeliaciniu skundu prašo dar labiau sugriežtinti darbiečių nuosprendžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.