Laikinos šiltos kėdės ministerijose liks amžiams

Ministrai ir Seimo vadovė Loreta Graužinienė nelinkusi atsisakyti papildomų pavaduotojų, kurie buvo priimti į darbą artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai. Atrodo, kad ministerijose darbo neteks tik laikinai pasamdyti eiliniai specialistai, o įtakingi partijų atstovai jiems sukurtuose postuose liks iki kadencijos galo.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-12-18 06:02, atnaujinta 2018-02-19 18:58

Ministerijos rado įvairių priežasčių, kad nereikėtų sumažinti viceministrų skaičiaus. Pasirodo, kad naujų darbo rankų dar prireiks, nes pasibaigus pirmininkavimui lietuviai pasiruošę padėti estafetę perimančiai „bankrutuojančiai“ Graikijai.

Vadovų skaičius ministerijose pradėjo pūstis šių metų pradžioje. Tuomet premjeras Algirdas Butkevičius aiškino, kad daugiau postų reikia ne norint patenkintų visų valdančiųjų partijų apetitus, o ruošiantis pirmininkauvimui Europos Sąjungai.

„Galiu pasakyti, kad tai daroma ne dėl norų, bet tikriausiai žinote, kad artėja pirmininkavimas. Ir vienas iš viceminstrų turi kuruoti šitą sritį“, - metų pradžioje kalbėjo A.Butkevičius. Jis tikino, kad ministerijose daugėjant viceministrų skaičiui, valstybės išlaidos atlyginimams nedidės. Esą buvo atsisakyta žemesnio rango darbuotojų.

Tokiu būdu kai kuriose ministerijose viceministrų skaičius padidėjo net iki 4. Anksčiau jų dirbdavo po du arba tris.

Portalas lrytas.lt pasidomėjo, ar pasibaigus pirmininkavimui, ministrai atsisakys metų pradžioje darbą pradėjusių pavaduotojų.

Visur atsakymas buvo neigiamas. Valdininkai besibaigiant pirmininkavimui jau prakalbo kitaip. Pasirodo, nė vienas papildomas viceministras į darbą nebuvo priimtas tik dėl pirmininkavimo. Jie esą turi ir kitų darbų.

Švietimo ir mokslo ministerijoje, kurioje viceministrų skaičius buvo padidintas nuo dviejų iki keturių, pirmininkavimo reikalais esą rūpinosi visi.

Ministerija pranešė nesiruošianti mažinti viceministrų skaičiaus, nes kitais metais bus labai daug darbo, reikės vykdyti naujas programas. Ministerija taip pat ruošiasi padėti kitais metais pirmininkavimą pradėsiančiai Graikijai.

Finansų ir Žemės ūkio ministerijose viceministrų skaičius šiemet buvo padidintas nuo 3 iki 4, Teisingumo ministerijoje ministro pavaduotojų padaugėjo nuo 2 iki 3. Tačiau ministerijų atstovai dabar tikina, kad daugiau vadovų atsirado ne dėl pirmininkavimo.

Užsienio reikalų ministerija, kurioje viceministrų taip pat padaugėjo ir kuri buvo atsakinga už visą pirmininkavimo procesą, portalui lrytas.lt pranešė, kad ketvirtasis viceministras kuruoja ekonomines temas.

Ūkio ministerijoje taip pat gali dirbti keturi viceministrai, tačiau vienas postas vis dar laisvas, nes ministras socialdemokratas Evaldas Gustas nenorėjo priimti „darbietės“ Živilės Pinskuvienės. Prieštaringai vertinamos politkės kratėsi ne viena ministerija, kol ji neseniai rado prieglobstį Darbo partijos kontroliuojamoje Žemės ūkio ministerijoje.

Dėl pirmininkavimo vadovų padaugėjo ir Seime. Septintuoju parlamento vicepirmininku buvo išrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Jaroslavas Narkevičius. Tačiau Seimo pirmininkė L.Graužinienė tikina, kad kol kas J.Narkevičiaus atleisti neketinama. Esą kitų metų pradžioje dar laukia su pirmininkavimu susijusių renginių.

Kur kas liūdnesnis likimas laukia maždaug pustrečio šimto specialistų, kurie pirmininkavmo laikotarpiui buvo pasamdyti įvairiose valstybės institucijose. Juos iki kitų metų pavasario ketinama atleisti. Kai kurie darbus baigė jau gruodžio pradžioje.

Ministerijų pūtimąsi kritikavę Seimo opozicijos atstovai tvirtino, kad taip daroma norint įdarbinti visus valdžios partijų aktyvistus.

„Tai suneštinio partijų baliaus rezultatai. Kadangi Vyriausybę formuoja daug partijų, reikia daugiau ir postų. Taupyti, matyt, jau irgi nereikia“, - ironizavo buvęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.