Lietuva vėl gali atsivežti pabėgėlių iš Afrikos

Pietų Europos valstybėse netelpantys pabėgėliai iš Afrikos vėl gali tikėtis surasti namus Lietuvoje. Jonavos rajone jau gyvena dvi prieš metus iš Maltos atvežtos afrikiečių šeimos. Jei politikai neprieštaraus, kitais metais tokių pabėgėlių turėtų padaugėti.

Pietų Europą užplūdo pabėgėliai iš Sirijos ir Afrikos. Dalį jų norima perkelti į Šiaurę.<br>AP nuotr.
Pietų Europą užplūdo pabėgėliai iš Sirijos ir Afrikos. Dalį jų norima perkelti į Šiaurę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 18, 2013, 8:57 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:37 PM

Italija, Malta, Bulgarija ir kitos Europos Sąjungos valstybės prašo pagalbos iš kitų Europos valstybių, kad šios priimtų perpildytose pabėgėlių stovyklose gyvenančius žmones. Padėti pasiryžusi ir Lietuva. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu aiškinasi, ar politikai tam neprieštarautų.

Kiek pabėgėlių galėtų priimti Lietuva, ministerija neskelbia. Esą pirma reikia gauti politikų sutikimą. Dalį paramos pabėgėlių priėmimui ir integracijai skirtų Europos Sąjunga.

Ministerijos atstovai pastaruoju metu vaikšto po Seimo komitetus ir teiraujasi parlamentarų nuomonės, o ji yra labai įvairi. Portalo lrytas.lt kalbinti kai kurie Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai teigė suprantantys, kad Lietuva, kaip Europos Sąjungos narė, turi padėti į bėdą dėl pabėgėlių antplūdžio patekusioms valstybėms ir patiems pabėgėliams.

Kur kas skeptiškesnės nuomonės praėjusią savaitę vyravo per diskusiją Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

„Mes ir patys turėsime prisidėti prie pabėgėlių integracijos. Visos reikiamos sumos Europos Sąjungos fondai neskirs. Šiuo metu finansinė situacija Lietuvoje yra įtempta – reikia pinigų pensijų grąžinimui, kitiems reikalams. Pirmiau turime pasirūpinti, kad žmonės neemigruotų iš Lietuvos ir tik tada kviestis emigrantus iš kitų valstybių“, - mano komiteto pirmininkė socialdemokratė Kristina Miškinienė.

Ar Lietuva įsileis daugiau pabėgėlių iš Afrikos ir kiek jų bus, turės nuspręsti Vyriausybė.

Praėjusių metų gruodį į Lietuvą buvo atvežti keturi pabėgėliai iš Eritrėjos, atplaukę į Maltą - vieną trijų asmenų šeima ir moteris. Tačiau šiuo metu Jonavos rajone esančiame pabėgėlių priėmimo centre gyvena šeši pabėgėliai iš Eritrėjos, nes į Lietuva atvykusi vieniša moteris laukėsi ir šiuo metu augina kūdikį. Vėliau į Lietuvą atvyko ir jos vyras.

Kaip pasakojo pabėgėliams padedantys darbuotojai, iš Maltos atsiųsti bėgliai Lietuvoje jaučiasi neblogai. Jie mokosi dažytojų ir siuvėjų amato, vienas dešimties metų berniukas lanko Ruklos mokyklą. Visi mokosi lietuvių kalbos, planuoja Lietuvoje gyventi ir toliau.

Valstybė kiekvienam skiria maždaug 200 litų dydžio pašalpą maistui, suteikia gyvenamąją vietą, drabužių, higienos priemonių ir pan.

Šiuo metu Rukloje glaudžiasi apie 60 pabėgėlių, turinčių leidimą gyventi Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.