Girtam Kauno vicemerui – dar toli iki nacionalinio antirekordo

Atrodytų, kad žmogus, kuriam nustatomas 3 promilių girtumas, turėtų taikiai gulėti lovoje ir visiškai nereaguoti į aplinką, tačiau Kauno vicemeras Vasilijus Popovas dalyvavo rytiniame miesto vadovų pasitarime, bendravo su kolegomis ir net darbo reikalais ruošėsi važiuoti į Kėdainius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 21, 2013, 5:22 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:47 PM

Galbūt politiką užgrūdino nuolatinės treniruotės vartojant svaigiuosius gėrimus?

„Priešingai – jeigu žmogus be paliovos dideliais kiekiais vartoja alkoholinius gėrimus, jis gali „nulūžti“ nuo 100 gramų degtinės“, – aiškino Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės Ūmių apsinuodijimų skyriaus gydytojas toksikologas Raimundas Purvaneckas.

Pasak jo, kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai reaguoja į alkoholį, o tai didžia dalimi lemia alkoholį skaidantis kepenų fermentas ir bendra būklė.

Krito po pirmos taurės

Kai kurių tautų bei rasių atstovai šio fermento išvis neturi — tai udmurtai, didžioji dalis kinų, japonų, juodaodžių. Jie išgeria šaukštą alkoholinio gėrimo ir būna visiškai girti, negali net paeiti.

„Solidus juodaodis verslininkas iš Afrikos šalies po sutarties pasirašymo Lietuvoje pakėlė taurę viskio. Žmogus žinojo, kad organizmas visiškai netoleruoja alkoholio, tačiau po sėkmingo sandorio neatsispyrė pagundai ir iškart atsidūrė mūsų ligoninėje“, – pasakojo gydytojas R.Purvaneckas.

Jo nuomone, dauguma lietuvių tikrai atsparūs alkoholiui ir medikų šiais laikais visiškai nestebina pacientai, kuriems nustatomas 5-6 promilių girtumas.

Prieš kelerius metus į šią sostinės ligoninę buvo pakliuvęs vyriškis, kuriam gydytojai nustatė net 11,2 promilės girtumą – tai turbūt yra Lietuvos rekordas.

„Šis žmogus buvo ištiktas komos ir prireikė didelių pastangų išgelbėti jo gyvybę“, – prisiminė R.Purvaneckas.

Tikrovė skiriasi nuo teorijos

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras taip pat pernelyg nesistebi, kad Kauno vicemeras V.Popovas sugebėjo ateiti į darbą.

„Pas mus pakliūna žmonės, kurie dar sugebėjo vairuoti automobilį, nors jiems nustatomas 5 promilių girtumas“, – aiškino centro vadovas.

Anot specialisto, medicininiu požiūriu 3 promilės alkoholio yra kritinė riba, tačiau kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl ir reakcija — skirtinga.

T.Zikaras taip pat nesutinka, kad ilgalaikis girtavimas sustiprina atsparumą alkoholiui. „Tokios ilgalaikės „treniruotės“ tikrai nepadeda. Svaigalų nualintam žmogui užtenka net vienos taurelės“, — kalbėjo medikas.

Poveikis taip pat priklauso ir nuo alkoholio rūšies, maisto, visada padėtį pablogina vaistai. „Jeigu vakare žmogus suvartoja daug svaigalų, o ryte išgeria paprasto vandens iš krano, jį vėl apima girtumas“, – aiškino T.Zikaras.

Rekordai atrodo nepasiekiami

Girčiausio Lietuvos vairuotojo rekordas nuo 2006-ųjų priklauso Ilčiukų kaimo (Utenos r.) gyventojui, kuriam nustatytas 8,4 promilės girtumas. Tai pačiais metais pareigūnai prie Kauno sustabdė vilkiką, kurio vairuotojui nustatytas 7,27 promilės girtumas.

Kolegos vežamas namo šis vairuotojas dar prašė sustoti prie pakelės kiosko nusipirkti alaus.

Galima spėti, kad patys atspariausi alkoholiui yra lenkai. Šiemet liepos mėnesį 40 metų kaimyninės šalies gyventojas pasiekė Europos girtumo rekordą, mat jam medikai nustatė 13,74 promilės girtumą.

Šis vyriškis pralenkė ilgai pirmavusį tautietį, kuriam beveik prieš dešimtmetį buvo nustatytas 12,3 promilės girtumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.