Statybų prievaizdai arba glosto, arba staiga smogia į paširdžius

Prekybos centro griūtis Rygoje, atrodo, neįkrėtė proto Lietuvoje statybas prižiūrintiems valdininkams. Vilniuje ant parduotuvių stogų toliau kyla priestatai, o laukuose su leidimais pastatytą biokuro katilinę reikalaujama tuoj pat nugriauti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Dec 22, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:43 PM

Po lapkričio mėnesį 54 žmonių gyvybę nusinešusios parduotuvės „Maxima“ griūties Rygoje Vilniaus prekybos centrus užgriuvo įvairių tarnybų tikrintojai.

Tik ar pakėlė akis į viršų? Ne. Kol niekas neparašė skundų, nėra ko dairytis.

Baltupiuose ir Karoliniškėse ant parduotuvių stogų triūsia statybininkai, o po jų kojomis dirbantys pardavėjai kasdien svarsto, ar ši darbo diena nebus paskutinė.

Pardavėjos dairosi į lubas

„Gerai, kad dirbu paskutinę dieną. Šiandien lubos gal neįgrius“, – kalbėjo Vilniuje, A.J.Povilaičio gatvėje, įsikūrusios dėvėtų drabužių parduotuvės pardavėja.

Virš šios parduotuvės ir prekybos centro „Iki“ statomas naujas priestatas. Iki prekybos centro „Maxima“ griūties Rygoje į šias statybas niekas nekreipė dėmesio, tačiau dabar į lubas neramiai dairosi ir pirkėjai, ir pardavėjai.

„Po nelaimės Rygoje kasdien pakeldavau akis į lubas.

Nejauku, kai ant stogo vyksta statybos“, – sakė viena prekybos centro „Iki“ kasininkių.

Pastato dalyje, virš kurio statomas priestatas, be „Iki“, įsikūrusi dėvėtų drabužių parduotuvė ir lombardas.

Šis pastatas ir virš jo statomas priestatas priklauso bendrovei „Nekilnojamojo turto valdymas“ – vienai aferomis pagarsėjusio verslininko Sergejaus Rachinšteino įkurtų įmonių.

Ar priestatas virš parduotuvės „Iki“ statomas legaliai, kol kas neaišku. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija skundo dėl jo sulaukė tik šią savaitę ir teigia jau pradėjusi patikrinimą.

Darbuotojai kalba nedrąsiai

Kitos dvi S.Rachinšteino bendrovės panašų priestatą lipdo virš Ateities gatvės 10-uoju numeriu pažymėto namo. Pirmajame šio pastato aukšte taip pat veikia įvairios įstaigos – drabužių valykla, kepykla, automobilių remonto dirbtuvės.

Pastatas, ant kurio statoma parduotuvė, priklauso bendrovei „Bordolina“, o statybos darbų užsakovė – „Emilė“. Šiame pastate dirbantiems vilniečiams bendrovių pavadinimai nieko nesako. Tačiau visų statybų apsuptyje atsidūrusių įstaigų darbuotojai žino viena: pastatas – S.Rachinšteino.

Ištarę šią pavardę nedidelių įmonių darbuotojai susigūžia, lyg kalbėti apie šį verslininką būtų draudžiama.

„Mes – ne statybininkai, nesuprantame“, – apie tai, ar pastatai atlaikys ant stogų kylančius priestatus, vengė svarstyti nedidelėse įmonėse dirbantys vilniečiai.

Kaimynams planų nerodė

„Jei kam jau lemta sugriūti, sugrius, bet kraustytis iš čia nesiruošiu“, – kalbėjo šiame pastate valyklą įkūrusi individualios įmonės savininkė Mira Rodionova.

Tik įsikalbėjusi su pastato kolonas tvirtinančiais statybininkais ji sužinojo, kad ant stogo planuojama statyti parduotuvę, šalia įrengti keletą nedidelių butų, o iš kiemo pusės – požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Nei jai, nei šalia įsikūrusių automobilių dirbtuvių savininkams pastato planų ir projektų niekas nerodė ir sutikimo neprašė. Pagal įstatymus, statybas reikia derinti tik su pastato šeimininkais, todėl patalpų nuomininkų nuomonė niekam nerūpėjo.

„Tikiuosi, kad statybas kontroliuoja specialistai. Juk Lietuvoje yra daugybė tuo užsiimančių institucijų“, – kalbėjo M.Rodionova.

Iš tiesų Statybos inspekcija šį statinį tikrino ir nustatė, kad požeminė automobilių stovėjimo aikštelė rengiama be jokių leidimų.

Spalio mėnesį inspekcijos pareigūnai surašė savavališkos statybos aktą ir pareikalavo pašalinti statybos padarinius.

Pradėti tikrinti dokumentai ir dėl parduotuvės, statomos ant šio pastato stogo. Vilniaus savivaldybė leidimą šiam statiniui buvo išdavusi 2011 metais. Iš savivaldybės gavę su šiomis statybomis susijusius dokumentus, specialistai aiškinasi, ar leidimas buvo išduotas teisėtai.

Byla įstrigo pusmečiui

Dokumentai tikrinami, tik nežinia, ar nelegalūs S.Rachinšteino bendrovių statiniai bus nugriauti.

Justiniškėse ant buvusio Taupomojo banko pastato jau seniai riogso aukštas priestatas. Statybų inspektoriai seniai žino, jog jis sumūrytas nelegaliai, bet taip ir nepasiekė, kad statinys būtų nugriautas.

Sužinoję, kad S.Rachinšteinui oficialiai priklausanti bendrovė „Bordolina“ priestatą stato be jokių leidimų, inspektoriai juos įspėjo, įpareigojo patiems nugriauti nelegalų statinį ir sutvarkyti statybvietę.

Inspekcija mažiausiai pusmetį laukė, kol statybininkai nugriaus savo mūrus arba gaus leidimą padidinti ir taip didelį – 5 tūkstančių kvadratinių metrų – pastatą.

Per tą laiką spėjo pasikeisti ir pastato statytojai – darbus pradėjusi „Bordolina“ statybvietę užleido bendrovei „Grangeras“, nors oficialiai abiem įmonėms vadovauja tas pats S.Rachinšteino statytinis Andrejus Nikitenka.

Tik šių metų birželio mėnesį Statybos inspekcija kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kad jis įpareigotų verslininkus nugriauti nelegalų priestatą. Neskubėjo ir teismas – šio skundo svarstymą atidėjo iki sausio.

Skundą patikrino žaibiškai

Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija demonstruoja neregėtą greitį kovodama su moderniomis katilinėmis, kylančiomis šalia Gariūnų.

Spalį inspekcija, prisidengdma skundu dėl bendrovės „Reenergy“ statomos komunalinių atliekų deginimo gamyklos, tuoj pat patikrino šio pastato statyboms išduotus leidimus ir jau lapkričio viduryje kreipėsi į teismą, kad statybos darbai būtų sustabdyti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) iš karto tenkino Statybos inspekcijos prašymą ir sustabdė.

Nugriaus prieš įkurtuves?

Biokuro katilinę šalia Gariūnų statančios bendrovės „Bionovus“ atstovai teigė nesulaukę jokių Statybos inspekcijos įspėjimų ir prašymų pašalinti trūkumus.

Statybų prižiūrėtojai prieš porą savaičių kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą su tokiu pat prašymu – nugriauti didžiulį pastatą, nors jis buvo statomas turint leidimus.

Jo statytojus pribloškė tai, kad reikalaujama nugriauti jau pastatytą katilinę, kuri po mėnesio jau galėtų tiekti šilumą į Vilniaus tinklus ir mažinti šildymo kainą sostinėje.

Pastatas tapo nebetinkamas tada, kai bendrovė „Bionovus“ į jo statybas investavo 58 mln. litų.

Katilinės statybas pradėję tikrinti inspektoriai pasigedo teritorijų planavimo dokumentų, kuriuose būtų nurodytas leistinas statinių aukštis ir sklypo užstatymo tankumas, nebuvo nustatytos sanitarinės apsaugos zonos.

Suabejojo savivaldybės leidimu

Ar nebuvo įmanoma šių trūkumų pataisyti, juk katilinė Vilniaus pakraštyje neatsirado per vieną naktį?

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė Vida Aliukonienė teigė, jog statoma katiline ši tarnyba susidomėjo tik gavusi informacijos apie galimus pažeidimus. Jos statyboms leidimą buvo išdavusi Vilniaus miesto savivaldybė, todėl ilgą laiką dėl statybų teisėtumo jokių įtarimų nekilo.

„Leidimus statyboms išduoda savivaldybių administracijos. Inspekcija šiame procese nedalyvauja ir netikrina statybas leidžiančių dokumentų teisėtumo. Teisės aktais numatytų veiksmų dėl neteisėtų Statybos inspekcija imasi tada, kai nustato pažeidimų“, – aiškino Statybos inspekcijos atstovė.

Statybų inspektoriams atrodo visai normalu reikalauti nugriauti elektrinę likus mėnesiui iki jos įjungimo. V.Aliukonienė atsakė, jog katilinės negalima vadinti pastatyta, nes dar neatliktos jos užbaigimo procedūros.

„Tai turbūt vienintelis atvejis, kai siūloma nugriauti teisėtą statinį, pastatytą turint visus leidimus. Tai vertiname kaip spaudimą atsisakyti atliekų jėgainės veiklos Vilniuje, atlaisvinant vietą mūsų konkurentams“, – sakė įmonių grupės „Icor“ Teisės departamento direktorė Jurgita Zakarauskienė.

Taikinys – viena įmonių grupė

Įmonių grupei „Icor“ priklauso abi Statybos inspekcijos akiratyje atsidūrusios bendrovės – biokuro katilinę jau baigusi statyti „Bionovus“ ir atliekų jėgainę pradėjusi statyti „Reenergy“.

Bendrovės „Reenergy“ bendraturtė – Vilniaus miesto savivaldybė, kuriai priklauso 49 proc. jos akcijų.

Kalbama, kad „Icor“ bendrovė yra užrūstinusi Prezidentūrą, todėl ši, pasitelkusi statybų prievaizdus, įtraukė juos į keršto akciją.

Bendrovės „Reenergy“ vadovas Raimondas Petreikis tvirtino, jog atliekų jėgainė buvo pradėta statyti turint visus leidimus, kurių reikalauja įstatymai, o prieš statybas buvo atlikti visi būtini tyrimai.

„Valstybinės institucijos veiksmai, kuriuos stebime šiandien, yra necivilizuoti ir prasilenkiantys su įstatymais.

Siūlymas sunaikinti legalų statinį, pastatytą turint visus leidimus, yra tiesmuka politinė korupcija“, – įsitikinęs verslininkas.

Vadovas – pats skandalų centre

* Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrius, kuriam vadovaujas Aurelijus Kuisys (nuotr.), pastaruoju metu ėmėsi tikrinti visus statybų leidimus, kuriuos Vilniaus savivaldybė išdavė įmonėms, susijusioms su atliekų perdirbimo verslu.

* A.Kuisys verslininkus, palaikančius gerus santykius su sostinės meru Artūru Zuoku, atakavo dar 2004 metais. Vos spėjęs tapti šios tarnybos vadovu, jis pareiškė, esą dangoraižiai Konstitucijos prospekte, šalia Vilniaus savivaldybės pastato, pastatyti nusižengiant galiojančiai tvarkai, todėl jais gali būti uždrausta naudotis.

* Prieš tapdamas Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėju A.Kuisys vadovavo bendrovei „Langų gausa“ ir buvo vienas „Verkių statybos“ savininkų. Šios bendrovės per 2003 metų prezidento rinkimus Rolandą Paksą parėmė 250 tūkstančių litų.

* Į skandalus buvo įsivėlusios ir abi A.Kuisio vadovaujamos įmonės. Prieš dešimtmetį A.Kuisiui teko mokėti baudą už tai, kad bendrovė „Langų gausa“ Tuskulėnų gatvėje dvylikos butų name sudėjo nekokybiškus langus.

* Teismui nustačius, kad „Langų gausa“ gamina langus, kuriems gaminti neturi leidimo, A.Kuisys prisipažino suklastojęs kokybės pažymėjimą, tačiau atsiprašė Statybos produkcijos sertifikavimo centro ir išvengė baudžiamosios bylos.

* Daugybės vilniečių skundų sulaukė ir bendrovė „Verkių statyba“. Naujų butų pirkėjams buvo pažadėta, jog pro langus jie matys parką, tačiau netrukus vietoj jo buvo pastatyti kiti daugiabučiai.

Pasitelkė valdžią

* Kad valstybinėmis institucijomis gali būti pasinaudota verslo konkurentų grumtynėse, „Lietuvos rytas“ rašė užvakar.

* Palangoje prekybos centrą „Rimi“ (nuotr.) neseniai pasistatę verslininkai, sužinoję, kad netoliese bus statoma autobusų stotis ir konkurentų prekybos centras, skundais užvertė įvairias institucijas.

* 16 milijonų litų vertės projekto, kuris turėjo būti įgyvendintas iki Kalėdų, nėra nė kvapo, nes prokurorai, valdininkai, tarp kurių buvo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovai, ėmė priešintis statyboms, nors tokie jų veiksmai prasilenkia su sveiku protu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.