Nuo kitų metų valstybines pensijas gaus visos daugiavaikės motinos

Nuo 2014 metų valstybines

Anksčiau pensijų 5-6 vaikus užauginusioms motinos mokėjimas buvo nuolat atidedamas dėl lėšų stygiaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Anksčiau pensijų 5-6 vaikus užauginusioms motinos mokėjimas buvo nuolat atidedamas dėl lėšų stygiaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2013, 12:06 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:27 PM

Seime pirmadienį įstrigo pataisos, kurios leistų nuo sausio mokėti valstybines pensijas tik daliai, o ne visoms motinoms, pagimdžiusių arba įvaikinusių 5 ir 6 vaikus.

Pakeitimų priėmimą užblokavo dešinieji ir dalis valdančiųjų, kurie nesutiko, kad nuo kitų metų valstybines pensijas gautų ne visos, o tik dalis motinų, užauginusių 5 ir 6 vaikus. Iš viso už pataisas balsavo tik 60 Seimo narių, o norint, kad pataisos būtų priimtos turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pranešė, kad šiemet dėl šių pataisų nebebus balsuojama, o tai reiškia, kad nuo sausio įsigalioja 2008 metų pabaigoje priimtos pataisos dėl šių pensijų mokėjimo.

Anksčiau pensijų 5-6 vaikus užauginusioms motinos mokėjimas buvo nuolat atidedamas dėl lėšų stygiaus.

Seimas norėjo nuo kitų metų antro laipsnio valstybines pensijas mokėti tik toms pagimdžiusioms arba įvaikinusioms 5 ir 6 vaikus motinoms, jeigu joms bus ne mažiau kaip 80 metų, būtų nustatytas iki 40 proc. tesiekiantis darbingumo lygis arba didelių arba vidutinių specialiųjų poreikių lygis. O nuo 2015 metų sausio 1-osios valstybines pensijas siūlyta mokėti ir motinoms, pagimdžiusioms arba įvaikinusioms 5 ir 6 vaikus, kurioms bus sukakęs senatvės pensijos amžius.

Į valstybines pensijas pretenduosiančioms motinoms būtų taip pat taikomas reikalavimas, kad vaikai būtų išauginti iki 8 metų ir gerai išauklėti.

Dabar antrojo laipsnio valstybinę pensiją gali gauti daugiavaikės motinos, pagimdžiusios arba įvaikinusios ir išauginusios 7 ir daugiau vaikų. Šiuo metu antrojo laipsnio valstybinė pensija yra 400 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.