V.Uspaskichui ramias Kalėdas padovanojusi L.Graužinienė įsiutino opoziciją

Premjeras Algirdas Butkevičius stebisi, kad Seimas niekaip neapsisprendžia dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo Darbo partijos tikrajam lyderiui Viktorui Uspaskichui, tačiau jo vadovaujami socialdemokratai pirmadienį vėl padėjo Loretai Graužinienei toliau vilkinti šio klausimo svarstymą parlamente.

V.Uspaskichas prieš Kalėdas buvo apgintas nuo teisėsaugos.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas prieš Kalėdas buvo apgintas nuo teisėsaugos.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 23, 2013, 9:30 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:32 PM

Pirmadienį Seimas turėjo balsuoti dėl komisijos V.Uspaskicho teisinei neliečiamybei naikinti sudarymo. Šis klausimas buvo įtrauktas į Seimo posėdžių darbotvarkę, tačiau pirmadienį ryte buvo išbrauktas L.Graužinienės iniciatyva, nors praėjusią savaitę Seimo vadovė žadėjo, kad šis klausimas bus tikrai svarstomas.

Konservatoriams Seimo posėdyje vėl pasiūlius įtraukti šį klausimą į Seimo darbotvarkę, dauguma Seimo narių buvo prieš. Dauguma socialdemokratų taip pat balsavo taip, kad šis klausimas negrįžtų į Seimo posėdžių darbotvarkę.

Protestuodami opozicijos atstovai pradėjo šaukti, trankyti kumščiais į stalus.

„Prieš Kalėdas negražu pyktis“, - aistras bandė malšinti L.Graužinienė.

„Kad Seimo pirmininkė dirba kaip V.Uspaskicho priedanga, tai šitą mes žinome. Kad socialdemokratai niekaip to negali atsisakyti, tai irgi darosi aišku. Bet šitaip grubiai pažeidinėti Seimo Statutą, ką jūs darėte šį rytą, mes to dar nesame matę “, - pareiškė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

Jis sako, kad vienašališkai išbraukdama klausimą dėl V.Uspaskicho, L.Graužinienė apgavo kolegas ir pažeidė Seimo Statutą. Dėl to ją ketinama apskųsti Seimo etikos sargams.

 Primename, kad teisinė neliečiamybė Darbo partijos įkūrėjui turėtų būti panaikinta už tai, kad jis šių metų liepą įžeidė teisėjus, paskelbusius jam nusprendė Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Šio klausimo svarstymas Seime užstrigo jau apie mėnesį. Tačiau atrodė, kad praėjusią savaitę Seimo Etikos ir procedūrų komisija šį rebusą išsprendė.

Seimo etikos sargai nutarė, kad parlamentas turės dar kartą balsuoti dėl generalinio prokuroro Darius Valio prašymo panaikinti teisinę neliečiamybę V.Uspaskichui.

Toks persilaužimas pasiektas po to, kai savo poziciją dar kartą pakeitė socialdemokratai. Jie iš pradžių balsavo už komisijos sudarymą, po to artėjant svarstymui dėl kitų metų valstybės biudžeto balsavo už Darbo partijai naudingą poziciją ir komisijos sudarymas Seime užstrigo.

Tuomet buvo teigiama, jog socialdemokratai taip pasielgė, nes juos šantažuoja Darbo partija. Ji esą mainais už savo lyderio saugumą pažadėjo palaikyti balsavimą dėl kitų metų valstybės biudžeto. Kitu atveju biudžeto patvirtinimas Seime galėjo žlugti.

Sutapimas ar ne, tačiau Seimui priėmus 2014 m. biudžetą, pagrindinė valdžios partija vėl pakeitė savo nuomonę. 

Komisijos pirmininkas Valentinas Stundys teigė, kad viename iš artimiausių Seimo posėdžių turės būti vėl balsuoja dėl komisijos, kuri svarstys prašymą panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, sudarymo.

Primename, kad Seimas prieš kelias savaites jau bandė panaikinti teisinę neliečiamybę Darbo partijos įkūrėjui. Tačiau Seimo nariams nesutarus dėl komisijos, kuri turėjo vertinti Generalinės prokuratūros prašymą, pirmininko Petro Gražulio kandidatūros, komisijos sudarymas žlugo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?