Žydų gelbėtojams paramą skirs Žydų fondas

Kompensacija už totalitarinių

Šiuo metu Lietuvoje yra likę 137 gyvi žydų gelbėtojai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Šiuo metu Lietuvoje yra likę 137 gyvi žydų gelbėtojai.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2013, 4:58 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:20 PM

„Ruošiame projektą, kad kitais metais žydų gelbėtojams būtų skirta vienkartinė kompensacija, kurią kartosime kiekvienais metais“, - BNS pirmadienį sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Jos teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra likę 137 gyvi žydų gelbėtojai. Iš fondo kitąmet jiems bus skirta 150 tūkst. litų, teigė F.Kukliansky.

Pagal 2011 metais priimtą Lietuvos Respublikos geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, per dešimtmetį Lietuva įsipareigojo išmokėti 128 mln. litų kompensaciją.

F.Kukliansky apie planus skirti paramą paskelbė po socialdemokrato Seimo nario Broniaus Bradausko pareiškimo, kad kompensaciją žydų gelbėtojams turi skirti ne Lietuva, o Izraelis.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė labai neigiamai tokias partijos bendražygio kalbas, o istorikas Algimantas Kasparavičius tai pavadino moralinės degradacijos ženklu. Jis pabrėžė, kad tiek žydų gelbėtojai, tiek holokausto dalyviai, tiek holokausto aukos dažnai buvo Lietuvos piliečiai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė teigė, kad Lietuvoje trūksta gilesnio supratimo, jog žydus nuo nacių gelbėję lietuviai tuo pačiu gelbėjo ir Lietuvos garbę, todėl šių žmonių įvertinimas - valstybės garbės reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.