Šventinės dovanos: tokių eilių vilkikų vairuotojai nėra matę

Tokių grūsčių dar neregėjo

Vilkikų eilės.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilkikų eilės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 24, 2013, 4:51 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:10 PM

Pasienio kontrolės punktų direkcija skelbė, kad šioje eilėje įstrigo 614 vilkikų, tačiau, neoficialiais duomenimis, jų buvo per tūkstantį. Kad išvažiuotų į Baltarusiją, vairuotojams teko laukti beveik po tris paras.

Vilkikai užkimšo ne tik Minsko plentą, ir Žirnių gatvę Vilniuje. Paskutinis sunkvežimis stovėjo prie prekybos centro „Ikea“.

Tokių grūsčių dar neregėjo

„Laukiau pustrečios paros. Bet panašu, kad visas tris teks laukti. Gal naktį sieną ir kirsiu“, - dūsavo eilėje įstrigęs baltarusis vilkiko vairuotojas Genadijus Bezvorotovas, vežantis krovinį iš Lenkijos į Maskvą.

Tokios eilės Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje jam dar neteko matyti. Ankstesniais metais net ir prieš šventes joje tekdavo praleisti parą, daugiausia - dvi.

G.Bezvorotovo žodžiais, tie patys vilkikai, nuvežę krovinius į Baltarusiją, Rusiją, po kelių parų grįš per Lietuvą. Ir tada užkimš Baltarusijos pasienį. Tad daug vairuotojų Naujuosius metus sutiks sunkvežimių kabinose.

Pyko dėl baisios netvarkos

Vsevolodas Šerstianych iš Kaliningrado eilėje - dvi paros. Į Kalugą važiuojantis tolimųjų reisų vairuotojas širdo - jeigu lietuviai nesusitvarko, tegu ties Baltarusijos siena atidaro daugiau pasienio punktų.

„Pastovėti prieš šventes čia tenka kiekvienais metais. Bet šiemet - visiška netvarka. Blogiausia, kad aplink laukai. Nei parduotuvių, nei degalinių. Nusiprausti nėra kur“, - skundėsi rusas.

Biotualetai pastatyti maždaug kas puskilometrį, jie gana švarūs. Tačiau atliekų konteinerių - vos vienas kitas. Todėl pakelės nusėtos šiukšlėmis.

Anot jo, maistą vežiojantys verslininkai plėšia didžiulius pinigus, už pietus prašydami 15 litų. „Kur tai matyta - pusės litro buteliukas „Coca Cola“ kainuoja 5 litus“, - piktinosi vairuotojas.

Gelbsti tik gėlių korvinys

Trumpiau tenka laukti greitai gendančius krovinius vežantiems vairuotojams. Bet ir jų eilė padalinta į dvi.

Arčiausiai Medininkų punkto sustoja šaldytuvuose vežantys gėles. Eilę aplenkęs Virgilijus iš Šiaulių džiaugėsi, kad prie sienos užtruks labai trumpai.

„Gerai, kad ne su „maišu“ važiuoju. Kitaip silkę laukuose valgyčiau“, - juokavo tolimųjų reisų vairuotojas. „Maišas“ jo žargonu reiškia vilkiką, tempiantį ne šaldytuvą, o tentu dengtą puspriekabę.

Kita eilė - vežančiųjų vaisius. Ji - toliau sienos. Šiems vairuotojams teks laukti apie parą.

Vieną saugojo, kitą niokojo

Kelyje Vilnius-Minskas vilkikų eilė antradienio pavakarę driekėsi maždaug 17 kilometrų. Joje buvo apie 12 kilometrų tarpas, kuriame nesutiksi nė vieno sunkvežimio.

Pasirodo, toje vietoje šalikelėje statyti vilkikus dėl kelio remonto darbų uždraudė Lietuvos automobilių kelių direkcija. Todėl sunkiasvoriai automobiliai ir užtvindė Vilnių.

Kelininkai saugojo ką tik suremontuotą kelio ruožą. Tačiau toliau grūsdamiesi dviem eilėmis, vilkikai kelią dar labiau sugadino. Jie ratais visiškai išmalė šalikelę.

Tvarką mėgino daryti saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ apsaugininkas, dalindamas vairuotojams talonus su eilės numeriu.

Srautas - padidėjęs

Pasienio kontrolės punktų duomenimis, padidėjęs automobilių srautas antradienį buvo ne tik Medininkų, bet ir kituose punktuose.

Ties Lavoriškėmis eilėje laukė 320 sunkvežimių. Prie Šalčininkų punkto buvo 300 vilkikų, Kybartų - 133, Raigardo - 40 automobilių.

Eilių įvažiuoti į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos beveik nebuvo. Jose stovėjo vos kelios dešimtys sunkvežimių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.