Popiežius Pranciškus per Kalėdas prabilo apie sudaužytus gyvenimus

Popiežius Pranciškus,

Popiežius Pranciškus paragino katalikus atverti savo širdis ir kovoti su tamsos dvasia.<br>„Reuters“ nuotr.
Popiežius Pranciškus paragino katalikus atverti savo širdis ir kovoti su tamsos dvasia.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 25, 2013, 11:01 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:05 PM

Pranciškus taip pat prašė Dievo pagalbos kariais prievarta paverstiems vaikams, iš kurių „buvo išplėšta vaikystė“, ir atnešti taiką į konflikto krečiamą Centrinės Afrikos Respubliką – šalį, kuri „dažnai užmirštama ir nuvertinama“.

„Žiūrėdami į Kūdikį prakartėlėje, galvojame apie karuose kenčiančius vaikus, galvojame taip pat apie senus žmonės, apie skriaudžiamas moteris, apie ligonius. Karai žudo ir suluošina daugybę gyvybių!“, - sakė pontifikas.

Savo plačiame kreipimesi „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“) argentinietis popiežius minėjo daugelį konfliktų, taip pat paragino netikinčiuosius prisidėti prie „troškimo“ užtikrinti taiką pasaulyje.

„Per daug gyvenimų buvo sudaužyti pastaraisiais laikais konflikto Sirijoje, kurstančio neapykantą ir kerštą“, – 77 metų pontifikas sakė dešimtims tūkstančių tikinčiųjų, susirinkusių Vatikano Šv.Petro aikštėje.

„Toliau prašykime Viešpaties apsaugoti mūsų mylimus Sirijos žmones nuo kentėjimų ir leisti to konflikto šalims užbaigti bet kokį smurtą bei užtikrinti galimybę teikti humanitarinę pagalbą“, – pridūrė jis.

Manoma, kad jau apie 126 tūkst. žmonių žuvo Sirijoje per kruviną konfliktą, prasidėjusį nuo susidorojimo su demokratijos reikalavusiais protestuotojais ir peraugusį į didelį pilietinį karą, kuris gali sutrikdyti stabilumą visuose Artimuosiuose Rytuose.

„Nepraraskime drąsos sakyti: Viešpatie suteik savo taiką Sirijai ir visam pasauliui. Taip pat ir netikinčius kviečiu trokšti taikos, trokšti tuo troškimu, kuris praplečia širdį“, - sakė pontifikas.

Niūriu priminimu apie tame regione tvyrančią įtampą tapo trečiadienį bent 17 žmonių gyvybių pareikalavęs išpuolis, kai sprogmenų prikrautas automobilis detonavo prie Šv Jono bažnyčios Bagdade, kurioje vyko kalėdinės pamaldos. Vėliau buvo pranešta, kad šios atakos taikinys buvo be bažnyčia, bet šalimais esanti turgavietė.

„Užgydyk mūsų mylimos Irako šalies žaizdas“, – popiežius prašė savo maldoje.

Susirėmimai tarp armijos ir sukilėlių pajėgų tęsėsi Pietų Sudane, kur, kaip manoma, tūkstančiai žmonių žuvo per pastarąją savaitę, nors Jungtinės Tautos (JT) ėmėsi stiprinti savo taikdarių kontingentą, kad apsaugotų tą šalį nuo didelio pilietinio karo.

Pirmasis iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius prašė „visuomenės santarvės Pietų Sudane, kur dabartinė įtampa jau pareikalavo daug aukų ir kelia grėsmę taikiam sugyvenimui toje jaunoje valstybėje“.

Pranciškus taip pat sakė, kad Centrinės Afrikos Respubliką „drasko smurto ir skurdo spiralė“, ragino užtikrinti „pakantumą ir pagalbą“ imigrantams bei sustabdyti prekybos žmonėmis rykštę, meldėsi už taifūno aukas Filipinuose.

„Suteiki taiką Centrinės Afrikos Respublikai, slegiamai smurto ir skurdo, kur tiek daug žmonių neturi namų, vandens ir maisto, neturi iš ko pragyventi“, - meldė popiežius.

Lapkritį Filipinams smogęs taifūnas nusinešė beveik 8 000 žmonių gyvybių, tačiau stichijos siautėjimą išgyvenę filipiniečiai nepasidavė nevilčiai, švęsdami Kalėdas sugriautose gyvenvietėse. Žmonės kepė paršelius, o bažnyčios buvo sausakimšos.

„Saugok ir gelbėk, Viešpatie, stichinių nelaimių aukas, ypač brangią filipiniečių tautą, neseniai nukentėjusią nuo taifūno“, - sakė pontifikas.

Savo maldose Pranciškus taip pat paminėjo išpuolių draskomą Nigeriją, konfliktus Afrikos Kyšulio regione ir Kongo Demokratinėje Respublikoje, taip pat emigrantus ištikusias tragedijas Lampedūzoje.

Nepamiršo popiežius iš Šventosios Žemės, palinkėdamas sėkmės Izraelio ir Palestinos deryboms.

Naktį iš antradienio į trečiadienį aukodamas Kalėdų Nakties (Bernelių) mišias Vatikano Šv.Petro bazilikoje, 77 metų pontifikas priminė, kad vietos piemenys buvo pirmieji, tapę Jėzaus Kristaus gimimo liudininkais, „nes jie buvo tarp paskutiniųjų, atstumtieji“.

Argentinietis popiežius, kuris buvo išrinktas šiais metais, po jo pirmtako Benedikto XVI istorinio atsistatydinimo, taip pat paragino katalikus atverti savo širdis ir kovoti su „tamsos dvasia“.

„Jeigu mūsų širdys bus uždarytos, jeigu mus valdys puikybė, apgaulė, savanaudiškumas – tuomet mus apgaubs tamsa“, – sakė Pranciškus, išsiskiriantis savo kukliu įvaizdžiu ir žadantis imtis reformų Vatikane.

Vatikano Šv.Petro aikštėje buvo atidaryta tradicinė prakartėlė, sukurta neapoliečio menininko Antonio Cantone, kuris ją dedikavo popiežiui Pranciškui ir Italijos viduramžių šventajam, kurio vardą pasirinko naujasis pontifikas – Pranciškui Asyžiečiui.

A.Cantone sakė, kad savo prakartėlėje stengėsi pabrėžti paprastų žmonių, tapusių Jėzaus gimimo liudininku, vaidmenį – taip pat „paprastumą“, demonstruojamą popiežiaus Pranciškaus.

Šią prakartėlę, kurio ilgis – 12, plotis – 7, o aukštis – 6 metrai, įrengė Neapolyje jau porą šimtmečių veikiančių prakartėlių dirbtuvių „Cantone & Constabile“ meistrai.

Šiemetinės prakartėlės tema: „Pranciškus 1223 – Pranciškus 2013“, nes šiemet sukanka 790 metų nuo tos dienos kai 1223-aisiais prieš Kalėdas šv. Pranciškus Asyžietis įrengė prakartėlę Grečo vietovėje, už maždaug šimto kilometrų į šiaurę nuo Romos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.