Ruso prašymas pasodinti už grotų virto realybe

Nei giminaičių, nei pinigų

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 26, 2013, 9:15 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:45 PM

39 metų Kaliningrado miesto gyventojas Alexanderis Klevakinas veikdamas bendrininkų grupe su asmeniu, kurio atžvilgiu tyrimas atskirtas, 2011 metų gruodžio 17 ir 25 dienomis iš Lietuvos per Nidos pasienio kontrolės postą gabeno automobilius BMW X5 ir BMW X6 su suklastotais Rusijos Federacijos numeriais bei dokumentais ir šių automobilių nepateikė muitinės kontrolei.

Bendra jų vertė įskaitant privalomus sumokėti mokesčius siekia beveik 200 tūkst. litų. Be to, gruodžio 25-ąją jis dar nelegaliai gabeno įvairios valiutos, kurios bendra vertė - per 45 tūkst. litų.

Nei giminaičių, nei pinigų

Nė karto neteistam Rusijos piliečiui teko pasiaiškinti ir dėl dviejų suklastotų dokumentų - transporto priemonės registracijos liudijimo ir vairuotojo pažymėjimo - laikymo.

Sulaikytas prieš dvejus metus gruodžio 25-ąją A.Klevakinas penkis mėnesius praleido už grotų Šiaulių tardymo izoliatoriuje, o 2012 metų gegužę buvo išleistas į laisvę.

Jam buvo paskirtos trys kardomosios priemonės - asmens dokumentų paėmimas, įpareigojimas tris kartus per savaitę registruotis policijos įstaigoje ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš Lietuvos.

Tuomet A.Klevakinas skundėsi sunkia savo situacija. Esą Lietuvoje jis neturi nei giminaičių, nei draugų. O kišenės - tuščios.

Apsigyveno palapinėje

Jis norėjo grįžti į gimtinę - Šadrinsko miestą į rytus nuo Uralo, kur laukia žmona ir dukra, skundėsi, jog beldėsi į įvairių instancijų duris, tačiau jokios pagalbos nesulaukė.

Vyrui buvo suteikta galimybė išvykti už 30 tūkst. litų užstatą, tačiau jis tvirtino išvis neturįs pinigų.

Kaliningradietis teigė nežinojęs, kad automobilis vogtas Drezdene ir tikino nesąs nei vagis, nei kitoks nusikaltėlis, o yra priverstas gyventi svetimame krašte.

„Iš pradžių gelbėjo draugai, siuntė pinigų. Išsinuomojau patį pigiausią bendrabučio kambarį. Bet pinigai greitai tirpo - juk reikia ir pavalgyti. O kiek gi svetimi gali rūpintis. Vasarą už būstą nereikėjo mokėti - įsikūriau Kuršių nerijoje. Gyvenau palapinėje. Kad nekrisčiau į akis gamtosaugininkams, vis keičiau vietą“, - pasakojo A.Klevakinas.

Suėmimui nebuvo pasiruošęs

A.Klevakinas teigė galįs ir norintis dirbti. Bet esą be jokio dokumento jo niekas negalėjo priimti.

Prokuroro teigimu, jam buvo grąžintas vairuotojo pažymėjimas ir jis galėjo ieškoti darbo, trūko tik noro.

Teismas konstatavo, kad nuteistasis žinojo, jog automobilis BMW X6 įgytas nusikalstamu būdu, t.y. pavogtas Vokietijoje, bei tai, kad abu automobiliai yra su suklastotais dokumentais ir numeriais, todėl kaliningradietį pripažino kaltu ne tik dėl kontrabandos, bet ir dėl šių nusikalstamų veikų.

Teismas nurodė konfiskuoti neteisėtai per sieną gabentus pinigus, o nuteistąjį suėmė teismo salėje.

A.Klevakinas dėl to pernelyg nenustebo, nors pasiruošęs nebuvo - neatsinešė jokios rankinės su reikalingais daiktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.