Garsioji Panevėžio neklaužada per Kalėdas vėl bėgo iš namų

Kiek kartų keturiolikmetė panevėžietė A.L. (pilnas nepilnametės vardas redakcijai žinomi) šiemet pabėgo iš namų nesuskaičiuoja net jos tėvai. Savo žygį nepilnametė pakartojo ir per Kalėdas.

Mergaitė nuolat bėga ir namų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Mergaitė nuolat bėga ir namų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2013, 9:33 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:44 PM

Policija penktadienį paskelbė jos paiešką, tačiau po 14 minučių ją atšaukė, nes mergina atsirado. Artimieji baiminasi, kad vieną kartą toks neatsakingas elgesys gali baigtis nelaime.

Policija pranešė, kad paskutinį kartą A.L. iš namų pabėgo gruodžio 22-osios vakare. Šiuo metu ji gyvena Panevėžio socialinių paslaugų centro namuose.

Penktadienį anksti ryte išplatinusi informaciją apie pradėtą merginos paiešką policija ją po keliolikos minučių atšaukė. A.L. vėl atsirado.

Prieš tai panevėžietė buvo dingusi rugsėjį.

„Nebežinau, ką su ja ir daryti“, – šių metų liepą kalbėdama su lrytas.lt sunkiai atsiduso pradingusios paauglės motina, 34 metų Inga.

Pasak moters, suvaldyti savarankiškai panorusios gyventi jos vyresnėlės dukters nesugeba nei artimieji, nei vaiko teisių specialistai, nei nepilnamečių reikalų inspektoriai. Bet kokie pamokymai jai - kaip nuo žąsies vanduo.

Pirmąkart tuomet dar trylikametė dukra buvo pradingusi pernai, rugsėjo 1-ąją. Tuomet ji nieko nesakiusi negrįžo visą naktį. „Po to išsiaiškinom, kad ji kažkokio vaikinuko gimtadienį šventė“, – pasakojo paauglės motina.

Vėliau tokie dingimai ėmė vis kartotis.

„Jei iš pradžių dar sugrįžusi jausdavosi nusikaltusi, tai pastaruoju metu jaučiasi tarsi nieko blogo nepadariusi“, – sakė Inga. Jos teigimu, ypač dažnai mergaitė ėmė bėgti iš namų šį pavasarį. Vien balandžio mėnesį ji iš namų buvo dingusi gal 4 kartus.

„Pasiima drabužių ir pabėga. Nuo močiutės kartą pabėgo tiesiog per langą“, – sakė su šeima privačiame name gyvenanti moteris.

Kartais paauglė po kelių dienų grįžta pati, kartais ją parveža policijos pareigūnai, kartais pavyksta surasti artimiesiems. Pastarąjį kartą mergina dingo, išėjusi į miestą pasivaikščioti su drauge. Šiai užsukus į prekybos centro tualetą, mergaitė patraukė savais keliais ir namo negrįžta jau savaitę.

„Ji dabar pabėgusi stengiasi mieste nebebūti, nes čia ją greičiau surandame. Tai prieš kurį laiką iš Berniūnų policija parvežė. Nuvažiavo į daugiabutį dėl triukšmaujančios kompanijos ir rado ją laiptinėje sėdinčią“, – apie dukters klystkelius pasakojo panevėžietė.

Ji su sutuoktiniu, mergaitės patėviu, priversti dirbti seklių darbą – išsiaiškina, su kokiomis kompanijomis nepilnametė pramogauja, tuomet jaunuolius įtikina, kad paliktų 14-metę ramybėje, nes gali sulaukti rimtų problemų. Tačiau mergina netrukus susiranda naujų draugų ir vėl dingsta.

Ir piktuoju, ir gražiuoju bandantys su ja kalbėti artimieji nebesitiki jokios pagalbos nei iš vaiko teisių specialistų, nei iš policijos, nei psichologų.

„Vežiau į Vaiko raidos centrą Vilniuje, Panevėžyje ėjom pas psichologus – vieną kartą nuėjo ir daugiau eiti atsisakė“, – pasakojo Inga.

Dukra jai net raštu yra parašiusi, kad nori gyventi savarankiškai, kada nori išeiti, kada nori grįžti. „Pas mus namuose nei gerti, nei rūkyti neleidžiama, tai jai tas nepatinka. Kai prašau nors savo kambarį susitvarkyti, vėl nepatenkinta būna“, – sakė moteris.

Jai, kaip nepilnametės motinai, tenka atsakyti už dukters klystkelius. Už vaiko nepriežiūrą jai surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas (ATP), byla nagrinėjama teisme. „Bet aš neįsivaizduoju, ką dar galėčiau padaryti, kad ji nebėgtų iš namų, lankytų mokyklą“, – bejėge jaučiasi panevėžietė.

Vasarą jos dukrai yra skirta minimali socialinių pedagogų priežiūra. Moteris rudenį ketino kreiptis, kad paauglei būtų skirta vidutinė priežiūra, o jei ir tai nepadės, mergaitę buvo planuota apgyvendinti socializacijos centre. Kaip žinia, iš ten ji ir pabėgo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.