V.Adamkus: „Vilties neprarandu. Sakau: nepasiduosiu ligai!“

Šiuos metus Lietuvos žmonės baigia kiek optimistiškiau nusiteikę nei pernai. Tai rodo sociologiniai tyrimai. O kaip 2013-uosius Naujųjų išvakarėse vertina buvęs šalies vadovas Valdas Adamkus?

V.Adamkus optimistiškai žvelgia į 2014 metus ir pasiryžęs nepasiduoti ligai.<br>V.Balkūno nuotr.
V.Adamkus optimistiškai žvelgia į 2014 metus ir pasiryžęs nepasiduoti ligai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Dec 30, 2013, 6:08 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:13 PM

– Šįmet buvo ir gerų, ir blogų naujienų. Vis dėlto didžiuojuosi Lietuvos žmonėmis, kurie išgyveno kelerius itin sunkius finansinės krizės metus ir dabar jų pastangomis šalis pamažu atsitiesia.

Žmonės kantriai iškentė nepriteklius ir įrodė, kad yra sąmoningi, atsakingi savo valstybės kūrėjai. Jie nusipelnė geresnio gyvenimo ir tikiu, kad šviesesnės ateities sulauksime jau artimiausiais metais, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo dvi kadencijas prezidentu buvęs V.Adamkus.

– Žmones giriate dėl kantrybės. O kaip vertinate politikus?

– Apie politinį šalies gyvenimą negaliu pasakyti taip optimistiškai kaip apie ekonominį, visuomeninį ir kultūrinį. Be abejo, įžvelgiu prošvaisčių ir politikos padangėje, bet jas nuolat temdo nesusipratimai ir skandalai.

Lietuva sėkmingai pirmininkavo ES Tarybai ir sulaukė pagyrų tarptautiniu lygiu. Čia pirmiausia reikėtų padėkoti mūsų diplomatams, įrodžiusiems, kad Lietuva gali imtis sudėtingiausių tarptautinio lygio užduočių.

– Tačiau Vilniuje nebuvo pasirašyta Ukrainos asociacijos su Europos Sąjunga sutartis. Ar nelaikote tai Lietuvos diplomatijos nesėkme?

– Tai nesėkmė, bet Lietuva vargu ar galėjo čia ką nors pakeisti. Lėmė didžiųjų pasaulio valstybių politika, ypač Rusijos spaudimas.

– Prezidentė Dalia Grybauskaitė net paskelbė, kad dėl nedemokratinės Rusijos politikos ji nevyks į Sočio žiemos olimpines žaidynes. Tuo metu Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis ketina ten vykti. Kaip vertinate Lietuvos vadovės sprendimą?

– Nevertinsiu, ar Lietuvos prezidentė šiuo atveju pasielgė teisingai.

Tik atkreipčiau dėmesį, kad kai 2005 metais nusprendžiau nevykti į Maskvą švęsti Sovietų Sąjungos pergalės Antrajame pasauliniame kare 60-mečio, tuometė Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga taip pat pasirinko priešingą nei aš ir Estijos prezidentas Arnoldas Rüütelis sprendimą. Matyt, tai tampa savotiška tradicija.

– Ar šalies vidaus politiniame gyvenime įžvelgiate teigiamų permainų?

– Deja, įstatymų leidyba žmones dažniausiai tik piktino. Normaliam Seimo darbui turbūt labiausiai trukdė politinės rietenos, institucijų nesusikalbėjimas. Nėra aiškių prioritetų. Tad vidaus politikoje dar pasigendu brandos.

Šiais metais nenudžiugino ir socialinė politika. Nebuvo sprendžiamos metų metus visuomenę slegiančios skurdo problemos, ypač pagrįstai jaučiasi nusivylę pensininkai, kai jiems net nepasakoma, kada bus kompensuotos nurėžtos ir taip menkos jų pensijos.

Tačiau prasčiausiai vertinu teisėsaugą. Aukščiausiu politiniu lygiu buvo kalbama apie jos darbą turinčias iš esmės pagerinti greitas reformas, bet neįžvelgiu jokios pažangos. Tebeklimpstame korupcijos liūne. Bylos vilkinamos, o pareigūnai tik skėsčioja rankomis.

– Gal daugiau prošvaisčių regite žmonėms labai svarbių sveikatos apsaugos, švietimo įstaigų darbe?

– Iš tiesų sveikatos apsauga profesiniu požiūriu toli pažengusi. Pats susidurdamas su medikais didžiuojuosi jų profesionalumu. Tačiau administravimas smarkiai atsilieka nuo gydytojų lygio.

Vis žadama reformuoti sveikatos apsaugą, bet metai bėga, o didelės pažangos neregėti. Vis dėlto turiu vilties, kad pagaliau ir šios srities valdymas, finansavimas taps efektyvesnis.

Panašiai apibūdinčiau ir švietimą. Turime puikių mokslininkų, gabaus jaunimo, bet šiai sferai trūksta stabilumo, ją purto nuolatinės reformos.

Gal todėl mūsų aukštosios mokyklos nepakliūva į aukščiausių reitingų universitetų sąrašus.

– Ar optimistiškai žvelgiate į 2014 metus?

– Visą gyvenimą į ateitį stengiausi žvelgti šviesiai. Mano optimizmas vertinant kitų metų perspektyvas pagrįstas Lietuvos jaunimu, kuris talentingas, gabus. Jo vaidmuo valstybės gyvenime neišvengiamai augs.

Esu įsitikinęs, kad Lietuva nestovės vietoje. Žmonės pamažu ims jausti, kad gyvenimas gerėja. Bet negalime laukti sudėję rankas.

Kartais dėl visos šalies interesų reikia atsisakyti ir asmeninių ambicijų.

– Neseniai jums prireikė gydytojų pagalbos. Kaip dabar jaučiatės?

– Likau aktyvus, stengiuosi nuvykti visur, kur esu kviečiamas.

Tiesa, sveikata kiek sušlubavo, teko konsultuotis su gydytojais ir JAV, ir Lietuvoje. Dabar man taikoma amerikiečių ir lietuvių medikų suderinta gydymo programa. Esu labai patenkintas mūsų specialistais. Vilties neprarandu. Sakau: nepasiduosiu ligai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.