Maskva priekaištauja Lietuvai dėl čečėnų vaikų

Lietuva, anksčiau žadėjusi

Maskva siekia, kad vaikai būtų grąžinti į Rusiją.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Maskva siekia, kad vaikai būtų grąžinti į Rusiją.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2013, 11:59 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:49 PM

„Pavasarį mes nusiuntėme Lietuvos URM prašytą informaciją apie vaikų tėvus ir artimuosius, norinčius su jais susitikti, taip pat dokumentus, patvirtinančius jų giminystės ryšius. Po to perdavėme papildomus duomenis (...).

Mums žadėjo, kad operatyviai spręs klausimą, bet paskui prasidėjo atviras vilkinimas. Taip, nepaisant abipusės 1992 metų Konsulinės konvencijos, Rusijos konsulatų bendradarbiams nesuteikta galimybė susitikti su vaikais“, - interviu naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė V.Titovas.

Anot jo, kol kas neskiriama dėmesio klausimui dėl globos teisių suteikimo tos šalies globos institucijoms, kurios pilietybę turi Lietuvoje esantys čečėnų vaikai.

„Kol kas negavome atsakymo į savo pasiūlymą organizuoti Rusijos nepilnamečių globos tarnybų atstovų ir Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimų ir bendruomenių departamento atstovų susitikimą“, - pažymėjo V.Titovas.

„Lietuvos pusė elgiasi nekonstruktyviai, beje, ne tik dėl šios problemos. Toliau sieksime, kad vaikai būtų grąžinti į Rusiją“, - teigė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas.

Šių metų kovą Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas buvo pareiškęs, jog sutuoktinių Maliko ir Chadižat Gatajevų į Lietuvą atvežti globotiniai turi būti grąžinti į tėvynę. Tąkart susitikime su R.Kadyrovu Rusijos Dūmos narys Šamsailas Saralijevas pažymėjo, kad Lietuvoje yra nauja valdžia ir tikimasi „konstruktyvaus dialogo“. Dūmos deputatas tąkart teigė, jog jau surastos dviejų vaikų motinos, kurios teigė esančios pasirengusios važiuoti į Lietuvą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija atsakydama tuo metu informavo, kad kreipėsi į Rusijos diplomatinę žinybą su prašymu pateikti informaciją apie asmenis, kurie norėtų ir gali turėti motyvų susitikti su Lietuvoje esančiais šešiais čečėnų tautybės nepilnamečiais, anksčiau globotais Gatajevų.

2009-ųjų birželio pradžioje Kauno miesto apylinkės teismas Grozno angelais vadintą sutuoktinių Gatajevų porą pripažino kaltais dėl smurtavimo prieš globotinius, grasinimo nužudyti, savavaldžiavimo. Už tai jiems skirta po 10 mėnesių nelaisvės.

Vėliau Kauno apygardos teismas kaltinimus perkvalifikavo į turto prievartavimą ir sugriežtino bausmes - skyrė po pusantrų metų nelaisvės. Po šio nuosprendžio paskelbimo Gatajevai dingo. Pernai buvo pranešta, kad Suomija jiems suteikė politinį prieglobstį.

Po daugiau nei trejus metus trukusio proceso, šių metų lapkritį Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti Gatajevų baudžiamąją bylą. Sprendimas byloje bus skelbiamas sausio 6 dieną.

Šiemet birželio 10 dieną Kauno apylinkės teismas nusprendė iš dalies tenkinti Gatajevų ieškinį Lietuvai dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo už pratęstą jų suėmimą. Sutuoktiniams priteista po 3510 litų neturtinės žalos - tai 10 tūkst. litų mažiau nei jie prašė. Taip pat priteista 1 tūkst. litų turtinės žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.