Atlaikęs pirmininkavimą Lietuvos diplomatijos bastionas ėmė braškėti

Pagal terminuotas darbo sutartis ambasadose ir atstovybėse dirbantys žmonės sako, kad Naujuosius pasitiko suprastėjusiomis sąlygomis. Jiems braukiami priedai, kompensacijos, dėl to nemaža dalis jų galvoja palikti pareigas. Užsienio reikalų ministerija bėdos nemato, esą priedų darbo sutartyse nebelieka teisėtai, o jei kam norisi išeiti – visada atsiras norinčiųjų užimti laisvą vietą. Tačiau su tokia pozicija nesutinka kai kurie parlamentarai, kurie žada aiškintis situaciją. Apie tai praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Pasibaigus Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, prezidentė už atliktą darbą gyrė eilinius valdininkus ir darbuotojus, tačiau nemažai daliai jų pirmininkavimo pabaiga apkarto.<br>T.Bauro nuotr.
Pasibaigus Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, prezidentė už atliktą darbą gyrė eilinius valdininkus ir darbuotojus, tačiau nemažai daliai jų pirmininkavimo pabaiga apkarto.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-02 17:07, atnaujinta 2018-02-18 00:43

Pasibaigus Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, prezidentė Dalia Grybauskaitė už atliktą darbą gyrė eilinius valdininkus ir darbuotojus, tačiau nemažai daliai jų pirmininkavimo pabaiga apkarto.

Apie pusantro šimto ambasadose ir įvairiose atstovybėse pagal terminuotas darbo sutartis dirbančių žmonių Naujuosius pradėjo prastesnėmis sąlygomis. Kai kuriems mėnesio atlygis mažėja trečdaliu. Nemažai darbuotojų dėl to pareigas galvoja palikti.

„Taip, sąlygos yra pasikeitusios, priedai yra sumažinti. Mūsų bazinis darbo užmokestis bent jau Nyderlanduose yra kokiais 500 eurų mažesnis negu šios šalies minimumas, dėl to tie priedai mums yra būtini tam, kad čia išgyventume. Mes pirmininkavimo metu dirbome tikrai labai sunkiai ir nesitikėjome, kad būtent taip atsitiks pasibaigus pirmininkavimui. Žinoma, nesitikėjome didelių priedų, pagyrų ir padėkų, bet kad kažkas sumažės ir gausime mažiau – to irgi nesitikėjome“, – sakė Ambasados Nyderlanduose darbuotoja Sigita Jurkynaitė.

Užsienio reikalų ministerija aiškina, kad priedus įvairiose užsienio šalyse dirbantiems žmonėms skiria pagal galimybes ir jokių sutartinių įsipareigojimų negali būti. Ministerijos kanclerė sako, kad taip daryti nurodė ir valstybės kontrolieriai.

„Vykdydami valstybės kontrolės rekomendacijas, mes į sutartis neberašome priedų už papildomus darbus, skubius darbus, žmonių pavadavimus kitų, o priedai bus skiriami darbdavio potvarkiais. Pirmininkavimas baigėsi, diplomatinė tarnyba kitais metais turės kitokias užduotis ir nuo to priklausys tie priedai“, – teigė Užsienio reikalų ministerijos kanclerė Jūratė Raguckienė.

Kad diplomatijos bastionas ims byrėti, užsienio reikalų ministerija pavojaus nemato. Esą darbuotojų kaita čia ir taip nemaža, o norinčių dirbti netrūksta. Tačiau situacija kelia nerimą kai kuriems Seimo nariams – jie žada aiškintis, ar neskriaudžiami labiau socialiai pažeidžiami darbuotojai, mat aukštesnio rango pareigūnams sąlygos neprastėja.

„Žinote, išjudinti ministeriją ir apskritai visą diplomatinės tarnybos instituciją labai paprasta, bet sukurti pasitikėjimą, tvarumą yra daug sunkiau. Manau, socialiai ir politiškai neteisinga, kuomet siūloma mažinti išmokas mažiausiai apsaugotiems darbuotojams, o kitiems paliekami arba didinami atlyginimai“, – sakė Seimo Europos reikalų komiteto vicepirmininkas Petras Auštrevičius.

„Atsimenu, kada kritiniu atveju krizės metu buvo paprašyta savo noru imti neapmokamas atostogas, tai tą darė ir sekretorės, ir ambasadoriai pagal tai, kaip jie supranta solidarumą, kad institucija išgyvena sunkius laikus. Tai ir šiuo atveju, manau, tie žmonės, kurie dirba ar dirbo ir galvoja dirbti toliau, jiems darbo sutarties pratęsimas neturi būti sąlygojamas kažkokiomis išankstinėmis nuostatomis: kad nori dirbti toliau – gerai, bet mes tau nuimsim šitą priedą, šitą ir šitą. Čia yra diskriminacija“, – teigė Seimo užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Audronis Ažubalis.

Užsienio reikalų ministerija priedams pernai skyrė per 300 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.