Kaip rinksime seniūnaičius?

Visuomeniniais pagrindais dirbančių seniūnaičių rinkimai neprilygsta savivaldos ar Seimo rinkimams, tačiau iki jų Kaune likus vos daugiau nei mėnesiui užvirė aistros. Šiuo metu numatyta seniūnaičių rinkimo tvarka tenkina ne visus.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 5, 2014, 7:58 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:27 PM

2012-ųjų pradžioje vienuolikoje seniūnijų kauniečiai išrinko 60 seniūnaičių. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tuomet seniūnaičiai buvo renkami dvejiems metams, todėl Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu šįmet rinkimai bus skelbiami vasario 12 dieną. Seniūnaičiai nuo šiol kadenciją eis trejus metus.

Artėjantys seniūnaičių rinkimai užkliuvo savivaldybės tarybos Liberalų sąjūdžio frakcijai. Jos nariai išreiškė viešą susirūpinimą, kad daugelis kauniečių apie rinkimus nėra nieko girdėję, o šių rinkimų tvarka nėra skaidri, todėl atsiranda įvairių pokiliminių „žaidimų“ tikimybė.

Siūlo atidėti rinkimų datą

„Susidaro įspūdis, jog Kaune norima nuslėpti seniūnaičių rinkimus, siekiant, kad neatsirastų valdžiai nepatogių asmenų, kurie atstovautų seniūnaitijoms. Prisiminus, kaip vyko praėję seniūnaičių rinkimai, atrodo, jog nenorima, kad kauniečiai būtų aktyvūs.

Balsavimai už seniūnaičius vyko seniūnijose tik darbo metu, su pietų pertrauka“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Kauno miesto taryboje Simonas Kairys.

Šios frakcijos atstovai siūlo atidėti seniūnaičių rinkimų datą, kad kandidatai spėtų pasirengti. Kad rinkimų procesas būtų skaidresnis, jo tvarką turėtų tvirtinti Kauno miesto taryba.

Taip pat siūloma, kaip ir Vilniuje bei dar keliuose miestuose, seniūnaičius rinkti ne seniūnijose, o apklausiant gyventojus jų namuose ar kitose jiems patogiose vietose.

„Siūlome panaudoti kitų miestų patirtį, kada kandidatai į seniūnaičius per nustatytą terminą renka iš gyventojų parašus už savo kandidatūras. Kuris kandidatas atneša daugiausia parašų, tas ir laikomas išrinktu. Be to, galėtų būti numatyta papildoma galimybė balsuoti už seniūnaičius ir internetu“, – sakė S.Kairys.

Valdininkai problemų nemato

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis jokių problemų dėl seniūnaičių rinkimų nemato.

„Liberalų sąjūdžio frakcijai siūlau paskaityti teisės aktus – Vietos savivaldos įstatymą. Seniūnaičių rinkimų procesas yra demokratiškas, skaidrus ir viešas. Apie rinkimų nuslėpimą, kažkokius sąmokslus ar nešvarius žaidimus negali būti net kalbos“, – tikino D.Ratkelis.

Jo teigimu, pagal šiuo metu egzistuojančią tvarką, seniūnaičių rinkimai bus skelbiami šių metų vasario 12-ąją. Nukelti šios datos nėra reikalo. D.Ratkelis neatmetė, jog verta atsižvelgti į siūlymą sudaryti sąlygas kauniečiams savo nuomonę dėl seniūnaičio rinkimų metu išreikšti jiems patogiu laiku: pietų pertraukos metu ar po darbo.

Kauno seniūnų sueigos pirmininkas Algimantas Vilkevičius tvirtino, jog seniūnaičių rinkimai bus organizuojami laikantis Vietos savivaldos įstatymo reikalavimų.

Jo įsitikinimu, šiuo metu nustatyta rinkimų tvarka yra tinkama.

„Seniūnaičiais tapo aktyvūs ir iniciatyvūs bendruomenių vadovai arba jų nariai, žmonių pasitikėjimą pelnę kauniečiai. Jie neturi jokios finansinės naudos, didelės valdžios ar politinių užmačių, tačiau daugelis dirba tikrai pasiaukojamai.

Žmonės, kurie yra aktyvūs ir pasirengę veikti vardan savo bendruomenės, tikrai domisi, kada skelbiami nauji rinkimai.

O tiems, kurie ligi šiol net nežino apie šį procesą, vargu ar tikrai rūpi bendruomenės problemos“, – tvirtino A.Vilkevičius.

Nežino, ar kels kandidatūrą

Kleboniškio seniūnaičio Petro Jucevičiaus teigimu, seniūnaičio postas patrauklus tiems bendruomenės nariams, kurie yra aktyvūs, nori spręsti gyvenamosios vietos problemas, prisidėti prie gerovės kūrimo.

Tačiau net ir norintieji dirbti neatlygintinai susiduria su daugybe kliūčių.

„Seniūnaičio statusas suteikia galimybę atstovauti savo bendruomenei. Čia ne vieta tiems, kurie nori politikuoti ar tvarkyti asmeninius reikalus.

Didžiausia bėda, kad seniūnaitis gali turėti daugybę minčių, tačiau kai kone nuolat girdima, kad užmačioms įgyvendinti nėra pinigų, būti iniciatyviam labai sudėtinga“, – kalbėjo kaunietis.

P.Jucevičius dar nežino, ar kandidatuos kituose seniūnaičių rinkimuose. Jis pritaria, kad seniūnaičiai būtų renkami seniūnijose. Tačiau pasisako ir už balsavimą internetu.

Petrašiūnų seniūnaitė Brigita Bingelytė sakė, kad šis postas – žemiausia valdžios grandis, tačiau labai svarbi ir reikalinga.

„Tie, kurie stengiasi, gali padaryti tikrai labai daug: rengia su bendruomene projektus, sprendžia kitus svarbius klausimus“, – tvirtino ir antrąkart į seniūnaites savo kandidatūrą teiksianti moteris.

B.Bingelytė nepritaria seniūnaičių rinkimams seniūnijose, į kurias rinkėjai patekti gali tik darbo metu.

Seniūnaitė sostinėje veikiančią tvarką, kai kandidatas mėnesį gali rinkti parašus lankydamasis toje teritorijoje gyvenančių žmonių namuose, laiko gerokai veiksmingesne, nei tą, kuri numatyta Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.