Tarsi gaidys pasipūtęs lietuvis Anglijos viščiukų fermoje tautiečius pjudė rotveileriais

Kiekvienas, kuris yra dirbęs su Ediku Mankevičiumi ir jam pasipriešino, rizikuoja sulaukti netikėto vizito į namus. Lietuvis pasirodo priešų namuose kartu su savo rotveilerių veislės šunimis. Jų Edikas turi šešis. Britus išgąsdino žiauriai išnaudojamų lietuvių istorija. Didžiosios Britanijos teisėsauga ieško lietuvio E.Mankevičiaus, įtariamo prekyba žmonėmis ir išnaudojimu darbe vergiškomis sąlygomis. Apie tai rašo britų dienraštis „Daily Mail“. 

„Daily Mail“ kaip E.Mankevičių nurodo šį asmenį.<br>„Daily Mail“ nuotr.
„Daily Mail“ kaip E.Mankevičių nurodo šį asmenį.<br>„Daily Mail“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-05 21:25, atnaujinta 2018-02-17 22:27

Lietuvio metodas, kaip atkeršyti buvusiems darbininkams - paprastas ir bauginantis. Staiga prasivėrus perpildyto ir blusomis aptekusio buto durims, įsiveržia E.Mankevičius. Jeigu paradinės durys užrakintos, jas lietuvis išspiria ir paleidžia savo šunį. Prieš tai E.Mankevičius lietuviškai rikteli komandą: „Pulk.“ Tuomet Ediko šunys lodami laksto po namus ir kandžioja visus, pasitaikiusius jo kelyje.

„Nebent Edikas įsakys jam sustoti“, - pasakojimą pradeda vienas iš lietuvio darbininkų. Kitas nukentėjęs nuo E.Mankevičiaus pasakė dar baisesnių dalykų – esą lietuvis jam buvo net sulaužęs šonkaulius. Bijodamas prarasti darbą ir dar labiau nukentėti, jis nesikreipė į medikus.

Edikas terorizuodavo savo darbuotojus nemokėdamas jiems algos ir nesuteikdamas normalių darbo sąlygų. Labiausiai britų žurnalistus šokiravo tai, kad šie dalykai vyko ne kurs nors Baltijos valstybių užkaboriuose, o Didžiojoje Britanijoje.

Atvyko kurti laimės

Dauguma emigrantų į Didžiąja Britaniją atvyksta susikurti laimingo ir pasiturinčio gyvenimo, kurio neturėjo gimtuosiuose namuose. Tačiau po atlikto „Daily Mail“ tyrimo aiškėja, kad realybė dažnai būna ne tokia graži, o kai kurie atvykę darbuotojai gailisi įkėlę koją į svetimą šalį.

Viena iš sričių, kur žiauriai išnaudojami emigrantai – žemės ūkis. „Daily Mail“ žurnalistas į žmonių išnaudojimą žemės ūkyje atkreipė jau prieš dešimtmetį. Pavyzdžių, kai nelegaliai už žemą užmokestį dirbantys žmonės iš Rytų Europos būdavo išnaudojami brigadininkų – daugybė.

Nuo tada daug šalių, kurios tiekė nelegalius darbininkus, tapo Europos Sąjungos narėmis. Tačiau šiuo metu migrantų situacija kartais atrodo dar blogesnė nei buvo prieš dešimtmetį, akcentuoja birtų dienraštis.

Būdai, kuriais E.Mankevičius terorizavo savo darbuotojus – šokiruojantys. Kento policija nori jį apklausti dėl įtarimų prekyba žmonėmis ir išnaudojimo darbe, šantažo, naudotos prievartos, vagysčių ir pinigų plovimo.

Šiuo metu teisėsaugininkai neturi pakankamai įrodymų suaktyvinti ES arešto orderį. Tiesą pasakius, policija net nežino kurs jis yra. Tačiau žurnalistinio tyrimo autoriai tikisi, kad padėtis greitai turėtų pasikeisti.

Suviliojo pažadais

Vieną iš E.Mankevičiaus darbuotojų pavadinkime Žilvinu. Jis britų žurnalisto paprašė neviešinti jo pavardės. Dabar jis yra 24 metų, o į Didžiąją Britaniją persikėlė prieš penkerius metus. Tuo metu jis net nemokėjo anglų kalbos.

Jo pirmasis darbas svetimoje šalyje buvo viščiukų gaudymas. Kente įsikūrusi viena kompanija turėjo pelningas sutartis su prekybos tinklais.

Nors kompanija priklausė britų porai, vyras, kuris priėmė jį į darbą buvo jau minėtas, tuo metu keturiasdešimtmetis Edikas.

„Jo darbuotojai visada buvo lietuviai, nes tautiečius jis galėjo lengviau kontroliuoti“, - britų dienraščiui sakė Žilvinas.

Pradiniai E.Mankevičiaus pažadai skambėjo patraukliai.

„E.Mankevičius sakė, kad gali man gauti gerai apmokamą ir stabilų darbą, jeigu aš jam sumokėsiu 350 svarų. Taip pat aš turėjau mokėti 50 svarų per savaitę už apgyvendinimą“, - pasakojo Žilvinas. Darbuotojai gyvendavo kambariuose, kuriuose dažniausia būdavo tik numesti čiužiniai. Viename kambaryje gyventi turėdavo maždaug 7 darbininkai.

E.Mankevičius savo ruožtu pažadėjo gerą atlyginimą - apie 500 svarų per savaitę. Nieko nuostabaus, kad Žilvinas priėmė pasiūlymą.

Gaudė viščiukus

Greitai paaiškėjo du dalykai - darbas buvo baisus, o jo mesti praktiškai nebuvo įmanoma.

Dešimties ar vienuolikos žmonių komanda turėjo dirbti be perstojo gaudyti bėgiojančius viščiukus didelėje patalpoje. Jų būdavo tūkstančiai.

„Nėra lengva juos gaudyti. Pirmaisiais mėnesiais mano rankos buvo subraižytos iki kaulų. Mano rankos ir dabar paženklintos randais, kurie liko nuo viščiukų nagų“, - pasakojo Žilvinas.

Lietuvis atskleidė, kad visi darbininkai turėjo ir blusų.

„Tai buvo šlykštu. Kai gaudydavome viščiukus, blusos šokinėdavo ant mūsų. Dirbant mes būdavo apkibę vištų plunksnomis ir jų išmatomis. Nusiprausti nebūdavo leidžiama“, - darbą viščiukų fermoje piešė lietuvis.

Baigus darbą vienoje fermoje, būdavo nedelsiant važiuojama į kitą.

Už 1000 pagautų viščiukų buvo vidutiniškai mokami 3 svarai. Vienoje fermoje gera viščiukų gaudymo komanda galėdavo pagauti apie 12 tūkst. viščiukų. Kiekvienas uždirbdavo po 36 svarus.

Prižiūrėtojas smurtaudavo

Kol gaudydavo paukščius, visą darbą stebėdavo lietuvis prižiūrėtojas. Jeigu būdavo dirbama per lėtai, prižiūrėtojas nuolat rėkdavo ir mušdavo savo darbuotojus.

„Vienąkart prižiūrėtojas trenkė man į veidą ir sulaužė nosį. Dažnai jis ant mūsų rėkdavo vien dėl to, nes jam būdavo bloga nuotaika“, - aiškino lietuvis.

Žilvinas pripažįsta, kad tokiomis akimirkomis norėdavosi viską mesti, tačiau gerai nemokant anglų kalbos, daug alternatyvų nebuvo.

Po septynių mėnesių vergovės, Žilvinas paliko darbą.

„Kai Edikas atostogavo paskambinau ir pasakiau, kad palieku darbą. Taip pat pasakiau, kad noriu atgauti man priklausančius 1500 svarų, kuriuos užsidirbau. Kai Edikas grįžo, jis pasakė, kad galiu pamiršti apie pinigus ir turiu 10 minučių susirinkti savo daiktams“, - pasakojo lietuvis.

Pabandžius atgauti Žilvinui priklausančius pinigus, buvo sulaukta grasinimų iš žmonių, kurie susiję su E.Mankevičiumi. Iš buvusių kambariokų Žilvinas sužinojo, kad jo ieškojo Ediko pakalikai.

2012-ųjų lapkritį buvo pradėtas tyrimas dėl žmonių išnaudojimo. Įmonės savininkai – britų pora – buvo suimti dėl įtarimų dalyvaujant prekyboje žmonėmis ir išnaudojimo darbo metu.

Tačiau sėkmingas baudžiamasis tyrimas priklauso nuo E.Mankevičiaus sulaikymo. Prasidėjus pareigūnų reidams, E.Mankevičius dingo iš šalies ir nebegrįžo. Jo šeši rotveileriai buvo paimti gyvūnų globos organizacijų, o prabangūs automobiliai konfiskuoti.

Buvo apklaustas netoli Gargždų gyvenantis Ediko tėvas. Jis tikino, kad jo sūnus turėtų būti Didžiojoje Britanijoje.

Britų žurnalistams padėjo ir lietuvių kolega, kuris paskambino vienoje veterinarinėje gydykloje nurodytu kontaktiniu telefonu. Atsiliepęs vyras patvirtino, kad jo vardas Edikas. Tačiau išgirdęs, kad skambina žurnalistas, vyras patikino, kad yra visai kitas žmogus, tik tokiu pačiu vardu.

Britų dienraštyje nurodyta, kad toks vardas Lietuvoje nėra labai populiarus. Anglijos pareigūnai ragina atsiliepti visus, kurie ką nors žino apie E.Mankevičiaus buvimo vietą.

Parengė Evelina Valiuškevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.