Slaptų ausų mįslė veda į VSD ir Prezidentūrą

Ar Valstybės saugumo departamentas (VSD) galėjo slapta įrašinėti aukštų Lietuvos diplomatų pokalbius ir po to juos paskelbti visam pasauliui? O gal VSD žino, kas tai padarė, tačiau iki šiol slepia?

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jan 8, 2014, 6:10 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:18 PM

Klausimus, ar vasarą liepsnojusio vadinamojo diplomatų pokalbių skandalo laužą įplieskė ne užsienio specialiosios tarnybos, o saviškiai, toliau kelia dėl šios istorijos nebaigtas ikiteisminis tyrimas, rašo „Lietuvos rytas".

Paaiškėjo, jog pati Prezidentūra, pritarusi tam, kad du ambasadoriai būtų nedelsiant išmesti iš postų, o istorija – kuo greičiau užgniaužta, galėjo žinoti, jog internete paviešintų pokalbių įrašus – originalus ar jų kopijas – turėjo VSD.

Apie tai aukštiems diplomatams esą prasitarė prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Pranevičiūtė-Neliupšienė.

Tyrimas – ir už Atlanto

Populiarioje interneto svetainėje YouTube.com vasarą atsidūrė kelių aukštų Lietuvos diplomatų pokalbių telefonu įrašai, kuriuose pareigūnai laisvai, bet neoficialiai kalbasi įvairiomis temomis, netgi apie užsienio politiką.

Pagrindiniai kilusio triukšmo herojai buvo Lietuvos ambasadoriai Vengrijoje ir Azerbaidžane Renatas Juška bei Artūras Žurauskas.

Šiuo metu pagal R.Juškos kreipimąsi vyksta ikiteisminis tyrimas, kurį Generalinė prokuratūra pavedė atlikti Kriminalinės policijos biurui.

Lietuvos teisėsauga taip pat kreipėsi į JAV prokurorus, kad jie oficialiai pareikalautų iš svetainės valdytojų informacijos, kaip ten atsidūrė privatūs Lietuvos diplomatų pokalbiai ir kas juos galėjo ten įdėti.

Gijos veda į VSD?

R.Juška neslėpė, jog labiausiai jį domina, ar jo „nesudegino“ kas nors iš savų – pirmiausia Lietuvos slaptųjų tarnybų. Be to, diplomatas įtaria, kad tai galėjo žinoti ir Prezidentūra, ir Užsienio reikalų ministerijos vadovybė.

Paaiškėjo, jog tokie įtarimai gali turėti pagrindo. Mat R.Juška gavo duomenų, kad prezidentės patarėja J.Pranevičiūtė-Neliupšienė esą žinojo, jog pokalbių įrašus turi VSD.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, apie tai Prezidentūros atstovė pranešė asmeniniame pokalbyje su vienu aukštu diplomatu.

R.Juška kreipėsi į tyrėjus, kad kaip liudytojai būtų apklausti ne tik J.Pranevičiūtė-Neliupšienė, bet ir užsienio reikalų viceministras Neris Germanas, Užsienio reikalų ministerijos generalinis inspektorius Virgilijus Petkevičius, Seimo narys Vitalijus Gailius ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Teigiama, kad visi šie asmenys jau apklausti, išskyrus L.Linkevičių.

„Manau, tai turėjo būti padaryta. Juk jei žinios, kad pokalbių įrašus turėjo VSD, pasitvirtintų, būtų galima kelti dvi versijas – liūdną ir liūdnesnę.

Arba mūsų diplomatų pokalbius įrašinėja ir po to paviešina patys mūsų saugumiečiai, arba jie kokiais nors kanalais tai gavo iš tų, kurie tai padarė, ir dabar juos dengia“, – vakar „Lietuvos rytui“ kalbėjo R.Juška.

Išvados – be duomenų

Kilus skandalui tiek D.Grybauskaitė, tiek L.Linkevičius iš karto skambiai pareiškė, kad tai – užsienio specialiųjų tarnybų darbas siekiant sukompromituoti ES Tarybai pirmininkauti pradėjusią Lietuvą ir jos diplomatinę tarnybą prieš Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje.

Užsienio reikalų ministerijoje buvo pradėtas tarnybinis tyrimas, į kurį įtrauktas ir VSD. Siekta ne tik nustatyti, kas įrašė ir paskelbė tuos pokalbius, bet ir kaip tai apskritai galėjo atsitikti, kodėl diplomato pokalbiai telefonu yra neapsaugoti.

Tyrimo išvadose, kurios iki šiol lieka slaptos ir kurių negavo net Seimo nariai, samprotaujama, jog tai – Rusijos žvalgybos darbas. Tačiau jokių tikrų duomenų apie provokacijos autorius taip ir nepateikiama. Be to, išvadose rašoma, kad diplomatai neatskleidė jokios slaptos informacijos ir nepadarė kitokių nusižengimų.

Vienintelis realus to tyrimo rezultatas – L.Linkevičius ir Prezidentūra puolė kuo skubiau atšaukti ambasadorių.

Skandalas dar neužgesintas

A.Žurauskas atsistatydino pats, bet R.Juška užsispyrė.

Be to, tokiam atleidimui reikėjo formalaus Seimo Užsienio reikalų komiteto bei Vyriausybės ir prezidentės palaiminimo.

Seimo komitetas netikėtai stojo piestu, kad ambasadoriai būtų atleisti. Tačiau L.Linkevičius pateikė šį klausimą Vyriausybei, kuri jam pritarė, o galutinį tašką padėjo D.Grybauskaitė.

Užsienio reikalų ministerijos Politikos planavimo departamento ambasadoriumi ypatingiems pavedimams tapęs R.Juška vis dėlto nenurimo ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ji pradėtų ikiteisminį tyrimą.

Tai padaryti valstybės institucijas anksčiau spaudė ir Seimo Užsienio reikalų bei Teisės ir teisėtvarkos komitetų nariai.

Tačiau, pasak V.Gailiaus ir kitų parlamentarų, generalinis prokuroras Darius Valys prasitarė, jog nuo to jį atkalbėjo VSD vadovas Gediminas Grina.

Todėl R.Juška taip pat siekia, jog tyrėjai atsakytų, kodėl pati Užsienio reikalų ministerija ar VSD nenorėjo, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų prieš valstybės pareigūnus.

Aiškinasi ir Seimas

* J.Pranevičiūtė-Neliupšienė apie tai, ar iš tiesų žinojo, kad į internetą įkeltus pokalbių įrašus turi VSD, turės kalbėtis ir su Seimo nariais.

* Prezidentės patarėją kviesis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A.Paulauskas.

* Šis komitetas dabar tiria slaptos saugumo informacijos apie Rusijos kėslus prieš D.Grybauskaitę paviešinimo aplinkybes. Dėl to teisėsauga yra prigriebusi prezidentės patarėją D.Ulbinaitę.

* Kartu tyrimą atlieka Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija, o tyrimo horizontas – daug platesnis nei vien slaptos informacijos iš VSD ir Prezidentūros nutekėjimo aplinkybės.

* Parlamentarai tiria galimai neskaidrius politikų ir slaptųjų tarnybų ryšius apskritai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.