Daugiau gyventojų jaučiasi saugūs ir pasitiki policija

Lietuvos gyventojai 2013 metais

Policijos darbo vertinimas per metus nepasikeitė - gerai jį 2013 metais vertino 64 proc.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Policijos darbo vertinimas per metus nepasikeitė - gerai jį 2013 metais vertino 64 proc.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 9, 2014, 3:58 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:19 PM

Pernai taip pat padaugėjo pasitikinčiųjų policija, nors gerai vertinančiųjų jos darbą išliko tiek pat, kiek ankstesniais metais.

Tarp pagrindinių nepasitikėjimo policija priežasčių išlieka manymas, kad policininkai yra korumpuoti.

Tyrime, kurio rezultatai pristatyti ketvirtadienį per spaudos konferenciją Policijos departamente, 69 proc. iš apklaustų daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų nurodė policija pasitikintys, 27 proc. - nepasitikintys. 2012 metais pasitikinčiųjų buvo 62 proc., nepasitikinčiųjų - 31 procentas.

Policijos darbo vertinimas per metus nepasikeitė - gerai jį 2013 metais vertino 64 proc., blogai - 29 proc. respondentų.

Tačiau pažymima, kad, palyginti su 2012 metais, sumažėjo gyventojų, manančių, jog policijos pareigūnai yra labai korumpuoti. Korumpuočiausiais, kaip ir 2012 metais, pernykščiame tyrime įvardyti kelių policininkai. Labai korumpuotais juos laiko 15 proc. (2012 metais - 29 proc.), iš dalies korumpuotais - 63 proc. (2012 metais - 52 proc.).

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad tyrimo dėl korupcijos rezultatai jį labai džiugina.

„Iš tikrųjų per pastaruosius trejus metus policija, aš galiu sakyti savo nuomonę, buvo viena iš nedaugelio institucijų, kuri ne imituoja kovą su korupcija, o iš tikrųjų tą darbą dirba. Įsteigti mūsų imuniteto padaliniai iš tikrųjų duoda realių rezultatų“, - žurnalistams aiškino jis.

Jo teigimu, kovojant su korupcija policijoje siekiama naikinti galimybes jai reikštis.

„Nėra tikslas kuo daugiau pareigūnų pasodinti, išvaryti iš darbų, bet padaryti tokias sąlygas, kad nebūtų įmanoma, kad būtų pakeistas pareigūno mentalitetas. Ir gyventojų suvokimas tą patį ir parodė, iš tikrųjų matosi, kad rezultatai yra realūs“, - dėstė S.Skvernelis.

Per metus nuo 70 iki 72 proc. išaugo teigiančiųjų, kad savo gyvenamojoje vietoje (mieste ar rajone) jaučiasi saugūs, nuo 47 proc. iki 55 proc. - kriminogeninę situaciją vertinančiųjų kaip gerą. Galvojančiųjų, kad rizika tapti nusikaltimo auka yra maža, per metus sumažėjo nuo 62 proc. iki 57 procentų.

Atkreipiamas dėmesys, kad dauguma gyventojų mano, jog didžiausia rizika tapti nusikaltimo auka yra nuošalioje vietoje ar gatvėje, tuo metu realiai žmonės dažniausiai nukenčia jiems artimiausioje aplinkoje - namuose ir prie namų.

Lietuvos gyventojų apklausą 2013 metų rugpjūčio 7 - spalio 16 dienomis atliko bendrovė „Socialinės informacijos centras“, jos metu visose Lietuvos savivaldybėse individualių interviu būdu apklausti 3036 gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.