Lietuviai pasitiki ugniagesiais, o policininkų nebelaiko tinginiais

Lietuvos gyventojai labiausia pasitiki ugniagesiais-gelbėtojais, policininkais ir valstybės sienos pasaugos pareigūnais. Anksčiau pareigūnus laikę tinginiais, pastaruoju metu Lietuvos gyventojai policijos pareigūnus apibūdina kaip pareigingus, sąžiningus, padedančius žmones, tačiau imančius kyšius. 

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviai labiau pasitiki policijos pareigūnais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad lietuviai labiau pasitiki policijos pareigūnais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-01-09 11:57, atnaujinta 2018-02-17 18:44

Ketvirtadienį Policijos departamente buvo pristatytas didžiausias šalyje tyrimas apie gyventojų viešojo saugumo būklę, požiūrį į policiją ir kitas institucijas.

Tyrimo pristatyme dalyvavo Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas ir policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.  

Tyrimo metu visose Lietuvos savivaldybėse individualių interviu būdu apklausti 3036 gyventojai. Buvo siekiama išsiaiškinti, kaip Lietuvos gyventojai vertina viešojo saugumo būklę šalyje, kaip suvokia saugumo jausmą, kokia yra patirtis tapus nusikaltimo auka, koks jų požiūris į teisėsaugos institucijas.

„Labai aiškiai matoma Lietuvos piliečių nuomonė, kad pasitikėjimas Priešgaisrinės apsaugos departamentu užima aukščiausią vietą. Taip pat labai išaugęs policijos reitingas“, - akcentavo ministras D.A.Barakauskas.

Pristatyto tyrimo duomenimis, nuo 2004 metų pasitikėjimas policija Lietuvoje žymiai išaugo. 2004 metais policija pasitikėjo tik 48 proc. Lietuvos žmonių. 

2013 metų duomenimis, policijos darbą teigiamai įvertino net 69 proc. gyventojų. Tiesa, nukentėjusieji policijos darbą vertina blogiau. Tik trečdalis nukentėjusiųjų policijos darbą vertina teigiamai, 21 proc. mano, kad policijos pareigūnai galėjo savo darbą atlikti geriau. 

Teigiamiausiai gyventojai vertina ugniagesių-gelbėtojų darbą. Taip pat gerai vertinamas ir Valstybės sienos apsaugos pareigūnų darbas.

Laiko darbščiais

Kalbant apie policijos pareigūnams būdingas savybes, gyventojai nurodė, kad policininkai išmano savo darbą, yra sąžiningi, gerbiantys žmonių teises, yra darbštūs ir laikosi įstatymų. Tiesa, didelė dalis žmonių kaip neigiamą savybę nurodė korupciją. Kai kurie respondentai nurodė, kad policijos pareigūnai „neteisingai nuabudžia“.

Palyginti su tokiu pačiu klausimu prieš keletą dešimtmečių, Lietuvos gyventojai nurodė tik vieną teigiamą policijos pareigūnų savybę – tvarkingumą. Visose kitose srityse pareigūnai buvo vertinami neigiamai. 

Iš atliktos gyventojų apklausos tapo aišku, kad žmonėms labai aktuali pareigūnų korupcija, eismo saugumas ir smurtiniai nusikaltimai susiję su žmonių gyvybe ir sveikata. Anot pareigūnų, smurtinių nusikaltimų baimei įtaką galėjo daryti praėjusiais metais įvykę rezonansiniai nusikaltimai. 

Išanalizavus tyrimo rezultatus, tapo aišku, kur gyventojai jaučiasi nesaugiausiai. Net 72 proc. gyventojų mano, kad nuošalios vietos ir gatvės yra labai pavojingos. Namus gyventojai vertina kaip saugią vietą ir riziką vertina tik 6 proc.

Tačiau policijos duomenimis yra atvirkščiai – daugiausia nusikaltimų įvyksta namuose (26 proc.) ir šalia namų, o atokiose vietose statistiškai įvykių būna mažiau - tik 6 proc. visų nusikaltimų. 

„Namai nėra pati saugiausia vieta“, - pabrėžė Viešojo saugumo politikos departamento Kriminalinių procesų kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė dr. Eglė Vileikienė.

Tyrimo rezultatai rodo, kad 20 proc. nukentėjusių žmonių nesikreipia į policijos pareigūnus. Šie gyventojai nemano, kad policijos pareigūnai jiems padės ir nusikaltėlis bus pagautas. Be kita ko, gyventojai galvoja, kad įvykdytas nusikaltimas yra nereikšmingas ir paprasčiausiai nenori trukdyti teisėsaugos institucijų darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.