Signatarams siūloma leisti gauti rentą ir pajamas už kūrybinę veiklą

Už balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo du, devyni susilaikė.

Už balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo du, devyni susilaikė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Už balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo du, devyni susilaikė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:09 AM

Antradienį parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančiam visų valdančiųjų Seimo frakcijų seniūnų - socialdemokratės Irenos Šiaulienės, „darbiečio“ Vytauto Gapšio, „tvarkiečio“ Petro Gražulio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovės Ritos Tamašunienės - pateiktam projektui.

Už balsavo 82 Seimo nariai, prieš buvo du, devyni susilaikė.

Projekte numatyta, kad valstybinę rentą signataras gaus ir tuo atveju, jeigu turės pajamų už kūrybinę bei pedagoginę veiklą.

Šiuo metu renta neskiriama, jeigu signataras turi bet kokių draudžiamųjų pajamų.

„Priimant įstatymą pajamos už kūrybinę veiklą nebuvo apmokestinamos socialinio draudimo mokesčiu. Šiuo metu pasikeitus įstatyminei bazei šios pajamos yra apmokestinamos valstybinio socialinio draudimo mokesčiu. Dėl to kai kurie signatarai, parašę literatūros kūrinį, praranda teisę į signataro rentą, nors šios pajamos yra vienkartinės, o ne nuolatinės“, - savo siūlymą aiškina projekto autoriai.

Pasak I.Šiaulienės, ši pataisa dabar aktuali būtų maždaug penkiems signatarams, užsiimantiems kūrybine veikla. Ji teigė, kad „drąsiausiais skaičiavimais, per metus tai valstybei papildomai kainuotų iki 100 tūkst. litų“.

„Nemanau, kad valstybė labai daug prarastų ar kad jie labai praturtėtų“, - teigė politikė.

„Daug kas klausia, o ką gi tie signatarai, kas čia tokio. Pagalvokime iš tikrųjų - tada buvo labai sunku, tada buvo aplink labai daug žmonių, kurie giedojo, meldėsi ir prašė nepriklausomos Lietuvos. Ar dabar norėtumėte, kad jaustumėmės taip pat, kaip Ukrainoje? Ką signatarai turi, kokias vertybes? Pagalvokite apie mūsų vaikus. Mūsų vaikams nebereikia stumdytis prie profsąjungos pirmininko durų, kad gautų taloną patalynei ar muilui. Pamiršo apie tai mūsų vaikai“, - signatarų nuopelnus gynė Seimo narė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Tuo metu projektui prieštaravęs parlamento vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pabrėžė, kad klausimą reikia spręsti kompleksiškai.

„Siūliau, kad signatarai rentas gautų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Ji kontroliuoja draudžiamąsias pajamas ir gali kontroliuoti išmokas. Kaip dabar Seimo kanceliarija, kuri nekontroliuoja jokių draudžiamųjų pajamų, kontroliuos, kada mokėti, kada nemokėti? Mokės kiekvieną mėnesį ir, manau, atsitiks taip, kad bus permoka, signataras turės grąžinti ir kils triukšmas, kad įstatymų leidėjai blogai sutvarkė procedūras“, - teigė A.Sysas.

Priekaištų projektui turėjo ir Seimo kanceliarijos Teisės departamentas. Anot jo, valstybinė signataro renta, kaip valstybės išmoka, nustatyta signatarams, kurie neturi darbo ar su darbine veikla susijusių pajamų. Tuo metu nustačius projekte siūlomą išimtį, signatarai, turintys draudžiamųjų pajamų, būtų ne vienodoje teisinėje padėtyje tik dėl to, kad tos pajamos gautos už skirtingą darbą.

„Toks teisės į valstybinę rentą reguliavimas, nepriimtinas, nes už kūrybinę ar pedagoginę veiklą gautos pajamos gali būti ženkliai didesnės nei už kitą darbą gautos pajamos, tačiau mažesnes pajamas gavęs signataras neturėtų teisės į valstybinę rentą tik dėl to, kad jo pajamos gautos ne už kūrybinę ar pedagoginę veiklą“, - rašoma Teisės departamento išvadoje.

Joje taip pat atkreiptas dėmesys, kad pajamos už kūrybinę ar pedagoginę veiklą gali būti gautos sudarius tiek darbo sutartį, tiek civilinę sutartį, be to, kūrybinė ar pedagoginė veikla gali būti įvairiai apibrėžiama ir suprantama, todėl gali kilti neaiškumų nustatant pajamų pobūdį.

„Neaišku, kaip Valstybinio socialinio draudimo fondo įstaigos ir valstybinę signataro rentą mokanti institucija turėtų patikrinti ir nustatyti, kad draudžiamosios pajamos gautos (ar negautos) už kūrybinę ar pedagoginę veiklą“, - sako parlamento teisininkai.

Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

Šiuo metu valstybinė signataro renta mokama 79 signatarams ir kelioms našlėms.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, valstybinę signataro rentą taip pat turi teisę gauti Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatai, 1990 metų kovo 11-14 dienomis vykdę svarbią valstybinę užduotį Maskvoje. Ji mokama tiems signatarams, kurie neturi draudžiamųjų pajamų.

Valstybinės rentos dydis yra 50 proc. Seimo nario pareiginės algos per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.