Sergantiems Lietuvos vaikams – Čikagos lietuvių pagalba

Susirgus onkologine liga, emocinį šoką patiria ir sergantysis, ir artimieji. Susirgus vaikui, visas gyvenimas pasikeičia ir tėvams. Artimųjų rūpestis ir kasdieninis artumas užtikrina vaiko ramybę, o kartu sustiprina ir gijimo procesą. Namai yra ten, kur yra šeima, net jei tie namai – laikini. Todėl organizacija „Mamų unija“ kuria sergančio vaiko namus – „Šeimos namučius“, kuriuose galės apsistoti visa šeima. Prie lėšų telkimo namų statybai kviečiami prisijungti tautiečiai, o Čikagoje kovo 15 dieną rengiamas specialus paramos renginys.

Daugiau nuotraukų (1)

Kamilė Nemeikaitė-Aguirre

Jan 23, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:05 AM

Čikagos jau sudarytas labdaros renginio „Vilties aitvarai“ organizacinis komitetas. Oficialiu renginio rėmėju tapo Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Čikagoje, geraširdiškai savo pagalbą pasiūlė ir garsus advokatas Rimantas Domanskis, restoranas „Kunigaikščių užeiga“, Rytis Januška ir jo kompanija „TVS Digital Media“, laikraščiai „Amerikos lietuvis“ ir „Čikagos aidas“, galybė kitų JAV verslininkų. Prie klipo, kviečiančio į renginį, prisidėjo ir pats Čikagoje koncertavęs atlikėjas Andrius Mamontovas.

Apie artėjantį labdaros renginį kalbamės su viena iš jo organizatorių, „Mamų unijos“ atstove Jungtinėse Amerikos Valstijose Edita Zasimauskaite.

– Kovo 15 dieną PLC organizuojamas labdaros renginys „Vilties aitvarai“. Pirmiausia, kaip kilo idėja imtis šio didžiulių pastangų ir laiko reikalaujančio darbo? Kokia šio renginio paskirtis ir kam bus skirtos surinktos lėšos?

– Renginio idėja kilo palaipsniui. Visada atkreipdavome dėmesį į čia esančius „Ronald McDonald“ fondo namukus – jie skirti priglausti iš toli atvažiavusius onkologine liga sergančių vaikų tėvelius. Užklupus onkologinei ligai, šeima patiria net tik psichologinių problemų, bet taip pat ir finansinių: gydymo išlaidos, tėvų nedarbingumas ligos metu išsemia visą šeimos biudžetą.

Vaistų kainos tokios aukštos Lietuvoje, kad būna atvejų, kai reikia kreiptis į pažįstamus ir giminaičius norint surinkti reikiamą sumą. Vaiko gydymas trunka ilgai – nuo 6 mėnesių iki 2 metų. Atvažiavę iš įvairių Lietuvos vietovių tėvai turi surasti kur prisiglausti Vilniuje arba Kaune. Pasitaikė atvejų, kai jie miegodavo automobilyje. Visi žinome Lietuvos degalų kainas, neprivažinėsi dažnai, taigi tenka ieškoti nakvynės.

Vaikui yra labai svarbus tėvų buvimas šalia. Remiantis tyrimų rezultatais, net 30-čia procentų gijimo procesas yra sėkmingesnis, kai šalia yra tėvai. Be to, Lietuvoje kol kas nėra paliatyviosios slaugos, skirtos vaikams. Tai reiškia, kad visa našta paliekama tėvams, kurie kartais, ligoninei išrašius pacientą namo, ne tik kad nesusitvarko su savo psichologine būsena, bet ir neturi žinių, kaip toliau rūpintis ligoniu. Kalbama ir apie vaistų leidimą, ir kilnojimą, ir maitinimą, ir visa kita.

Mūsų kaimynai latviai jau gali džiaugtis mobiliąja pagalba, kurią jiems skyrė „Ronald McDonald“ asociacija. Mes bandėme kreiptis į šią asociaciją dėl pagalbos mūsų šaliai, tačiau kol kas neatitinkame jų programos reikalavimų. Galime tik labai tikėtis, kad kada nors atitiksime visus kriterijus.

Į šį projektą įsitraukė daugybė žmonių – tai ir savanoriai, esantys Lietuvoje, ir mes, Lietuvos išeiviai. Pastatyti vaiko-tėvelių namučius užtruks šiek tiek laiko, nes keliami nemaži reikalavimai. Pirma – tai vieta. Statybos numatomos 2 kilometrų spinduliu nuo Santariškių universitetinės ligoninės, kur ir gydosi onkologine liga sergantys mažiukai. Ieškomas žemės plotas, kad šalia būtų pušynas ir toliau nuo kelio – dėl švaresnio oro ir tylos.

Pastatas bus vieno aukšto, kad būtų patogus mobilus judėjimas. Namučiai veiks visus metus, ruošiamas projektas universitetams – jis padėtų sutelkti kuo daugiau studentų savanorių. Norime pritraukti ir pensinio amžiaus žmonių, kuriems tai būtų ir laisvalaikio praleidimas, ir nauda. Stebėdama Amerikoje esančių namukų veiklą, galiu pasakyti, jog būtent savanoriai ir yra pagrindiniai šių namukų darbuotojai. Sudaromi net kalendoriai pusei metų į priekį su dienotvarke ir žmonių skaičiumi. Tačiau namukuose visada bus ir žmonių iš fondo, kurie prižiūrės tvarką ir ves finansinę ataskaitą.

Namučių planuose – ir psichologo pagalba, kineziterapija, įvairios meno ir spalvų terapijos. Manoma, kad namučiai taps informaciniu vaikų onkologijos tašku. Dažnai tėvams trūksta informacijos tiek dėl gydymo Lietuvoje, tiek dėl gydymo užsienyje. Yra paruoštas planas, kad namučiuose būtų sukaupta visa reikalinga informacija.

Namuko statyboms bus sutelkta kiek įmanoma daugiau ekologinių statybinių medžiagų, šildymui ir elektrai bus naudojami gamtos ištekliai, pavyzdžiui, saulės baterijos, kad kuo mažiau išlaidų būtų skirta iš fondo, kurio pagrindinis tikslas iki šios dienos buvo padėti sunkiai besiverčiančioms šeimoms susirgus vaikui, t. y. finansuojant vaistus, terapijas, gydymą užsienyje, brangiai ligoninei kainuojančią aparatūrą.

Mūsų planas yra surinkti kiek įmanoma daugiau lėšų iš įvairių kompanijų, esančių čia, Amerikoje. Taip pat per renginį, į kurį atvažiuoja „Mamų unijos“ vadovės – Eglė Mėlinauskienė ir žinoma Lietuvos žurnalistė Rūta Mikelkevičiūtė. Visi vakaro metu surinkti pinigai bus skirti vaiko namučiams Lietuvoje pastatyti.

– „Mamų unija“. Kas tai? Kaip trumpai pristatytumėte šią organizaciją tiems, kurie pirmą kartą apie ją girdi?

– Jau kelerius metus mes, „Čikagos mamyčių“ grupė, remiame šį fondą. Kalėdoms dažnai siunčiame žaislus mažiesiems, ne vieną kartą parėmėme pinigais, padedame, kai skubiai reikia vaistų. Mūsų grupėje – daugiau nei tūkstantis mamų, visos labai reaktyviai reaguoja, jei reikia kokiam vaikučiui pagalbos. Visą rudenį vyko projektas su onkologine liga sergančių vaikučių pieštais atvirukais, mamos juos pirko – taip rėmėme „Mamų uniją“.

„Mamų unija“ buvo įkurta 2008 metais. Eglė su Rūta kartu įkūrė šį fondą, per tuos metus parėmė labai daug vaikučių, supirko ligoninėms – tiek Vilniaus, tiek Kauno – daug brangios ir labai reikalingos aparatūros. Ne vienam sunkiai sergančiam mažyliui šio fondo dėka suteikta galimybė gydytis užsienyje.

„Mamų unijos“ projektai kasmet didėja, rengiami įvairūs koncertai, parodos, eksponuojami mažųjų darbai. Prekybos centruose perkant prekes, pažymėtas aitvaru, jūs remiate šį fondą. Kuriamos socialinės reklamos, kurios padeda fondui ne tik finansiškai, bet ir vykdo šviečiamąjį darbą. Šiemet pirmą kartą būtent „Mamų unijos“ dėka į Lietuvą buvo atvažiavę dėstytojai iš užsienio, jie surengė centro seselėms kursus, kaip tikslingai bendrauti su ligoniuko tėvais ir pačiais ligoniukais. Šiuo metu pagrindinis „Mamų unijos“ tikslas – padėti suvokti mūsų tautai, kaip svarbu yra dalyti gėrį kitiems, o ypač sergantiems.

– Kaip vyksta organizacinis darbas? Ar pavyko pritraukti žmonių, pasiryžusių paaukoti savo energiją ir idėjas?

– „Vilties aitvarų“ renginys – jau ne už kalnų. Jam ir visam projektui talkina nerealus moterų kolektyvas. Darbo labai daug, o laiko mažėja, taigi teko dirbti ir per šventes. Manau, dabar prasidės „linksmoji“ dalis – bilietų prekyba ir rėmėjų ieškojimas. Kiekviena auka, kad ir pati mažiausia, – labai didelis indėlis į šio namuko statybą. Stambesnių rėmėjų koordinatės papuoš namukus, taip pat bus galimybė laikinai namukus pavadinti vienu iš rėmėjų vardu.

– Kokia numatoma renginio programa?

– Labai smagu, kad renginyje sutiko dalyvauti žymūs žmonės, kurie, neskaičiuodami laiko, skirs savo atliekamas dainas, muziką, šou. Pirmą kartą organizuojame Aido Reklio ir jo trupės ledo šou. Reginys turėtų būti nepakartojamas, nes visa programa bus paruošta būtent šiam vakarui. Vakaro metu turėsime premjerą – Lily Galin su savo vokaline programa, Ian Maksin – violončelė, dainininkė Agnė Giedraitytė, saksofonininkas Gabrielius, baleto šokėja Mantė Baliukevičiūtė ir „DanceDuo“ grupė, taip pat pristatysime dokumentinį Ryčio Januškos ciklą iš Kauno vaikų onkologijos centro.

– Kaip įprasta panašaus pobūdžio renginiuose, vyks tylusis aukcionas. Kokių daiktų susirinkusieji galės įsigyti ir tokiu būdu paremti mažuosius Lietuvoje?

– Aukcione numatome nemažai staigmenų. Tyliai galiu prasitarti, kad bus nemažai įžymių Lietuvos sportininkų atvežtų relikvijų, įžymių menininkų darbų.

– Kokių garsių / žinomų svečių dėmesio tikitės?

– Tikimės, kad renginyje pasimatysime su Beata Nicholson – įžymia virtuvės magnate bei knygų autore. Ji labai dažna „Mamų unijos“ viešnia, daug dėmesio skiria ir šiam projektui.

– Netrukus įvairiose vietose pasirodys namukų pavidalo aukų dėžutės. Kur jas planuojate statyti?

– Namukų-aukos dėžučių projekto idėja kilo netikėtai. Buvo nutarta pagaminti viską savo rankomis, taip suteikiant daug meilės būsimam projektui. Visus namukus pagamino Aistė Kairys. Jie labai tikroviški, tad norisi tikėti, kad ir vaiko šeimos namučiai bus tokie pat. Namučiai stovės Gedimino lituanistinėje mokykloje Mundelein miestelyje, Lemonte – Maironio lituanistinėje mokykloje, kavinėse „Smilga“, „Old Vilnius“, parduotuvėje „Lithuanian Plaza“.

– Kur galima įsigyti bilietus į renginį?

– Bilietų ieškokite kavinėse „Old Vilnius“, „Smilga“, parduotuvėje „Lithuanian Plaza“. Taip pat galite skambinti man tel. 630 207 9816 bei Beatai Ivanauskienei tel. 847 668 1731 (tie, kuriems bilietus pasiimti būtų patogiau šiaurinėje Ilinojaus dalyje).

Susirgus onkologine liga, emocinį šoką patiria ir sergantysis, ir artimieji. Susirgus vaikui, visas gyvenimas pasikeičia ir tėvams. Artimųjų rūpestis ir kasdieninis artumas užtikrina vaiko ramybę, o kartu sustiprina ir gijimo procesą. Namai yra ten, kur yra šeima, net jei tie namai – laikini. Todėl organizacija „Mamų unija“ kuria sergančio vaiko namus, kuriuose galės apsistoti visa šeima.

Visi, kas nori prisidėti prie namučių statybos, gali siųsti čekį adresu 2154 Countryside Circle, Naperville, IL 60565 (čekį rašyti „Mamų unijai“), taip pat pervesti pinigus „Paypal“ sistema (egle@mamuunija.lt) ar įdėti pinigėlius į pastatytus namučius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.