Naudos iš Sočio žaidynių tikisi ir rusai, ir amerikiečiai

Sočio olimpinės žiemos žaidynės prasideda po dviejų savaičių. Pirmą kartą per sporto istoriją Rusijoje vyksiančios žiemos olimpinės žaidynės kelia ne tik sporto mėgėjų ir pačių sportininkų susidomėjimą, bet ir nemažai rūpesčių dėl saugumo.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Plečkaitis

2014-01-27 08:47, atnaujinta 2018-02-17 01:54

Nepaisant to, nė vienos šalies olimpiečiai neatsisakė jose dalyvauti. Sportininkai pasiryžę įveikti ne tik savo varžovus sportinėse varžybose, bet ir teroristus, iš pasalų žudančius taikius gyventojus ir grasinančius sportininkams.

Sočio žaidynių atidaryme atsisakė dalyvauti keliolikos šalių vadovai. Ne dėl saugumo, o dėl prezidento V.Putino vykdomos politikos ar dėl kitokių priežasčių.

Tarp atsisakiusiųjų – ir Lietuvos prezidentė. Tačiau politinio boikoto neįvyko. Lietuvos premjeras A.Butkevičius važiuos į Sočį ir parodys dėmesį tiek mūsų šalies, tiek kitų pasaulio valstybių sportininkams.

Ir tai teisinga, nes olimpinės žaidynės yra arba bent jau turėtų būti pirmiausia sportininkų ir jų gerbėjų, o ne politikų ir valstybių valdininkų pasirodymas. Nors politiniai, ypač autoritarinių ar net diktatūrinių režimų, veikėjai yra linkę politizuoti sporto žaidynes, pastaruoju metu dėl brangumo daugiausia jas pajėgia rengti būtent tokios šalys.

Kai olimpinės žaidynės vyko Kinijoje, irgi buvo raginama jas boikotuoti.

Nors Kinija kur kas mažiau demokratinė už Rusiją ir ją valdo vienintelė Komunistų partija, o apie demokratiją, kaip ir apie Tibeto laisvę, galima tik pasvajoti, Pekino olimpiada sėkmingai įvyko.

2022 m. pasaulio futbolo čempionatas rengiamas Katare ne todėl, kad šeichų valdoma valstybė garsėja demokratiniais laimėjimais ar gerbia žmogaus teises. Šeichai nori pasauliui pasirodyti savo turtais – milijardus dolerių investuoja į prabangių modernių viešbučių ir stadionų statybas ir gausiai remia Tarptautinę futbolo federaciją.

Profesionalusis sportas pasidarė brangiai kainuojančiu ir vis labiau brangstančiu komerciniu malonumu. Sočyje, kaip ir Pekine, bus nemažai politikų, ypač iš tų šalių, kuriose žiemos sportas yra mėgstamas. Štai iš 7 Šveicarijos vyriausybės ministrų mažiausiai 3 tikrai atvyks stebėti olimpinių žaidynių.

Šveicarai Sočyje net pastatė savo sportininkams modernų ir jaukų pastatą, kuris gerokai išsiskiria iš kitų sporto objektų.

Viena turtingiausių ir labiausiai sportą propaguojančių pasaulio šalių gali tai sau leisti tikėdamasi ne vieno aukso medalio žaidynėse.

Kai Rusija 2007 m. ėmėsi grandiozinio Krasnodaro regiono pertvarkymo siekdama nustebinti pasaulį Sočio olimpinių žaidynių blizgesiu, V.Putinas žadėjo, kad statybos kainuos „tik“ apie 12 milijardų dolerių.

Po trejų metų jau reikėjo 31 milijardo, o 2013 m. kaina pasiekė 50 milijardų dolerių. Sočio olimpinės žaidynės, kaip planuoja Rusijos vadovai, turi virsti neregėtu pasauliniu šou, kuriam vadovauja pats prezidentas, net pažadėjęs visiems pasaulio gėjams saugumą ir pagarbą.

Tik tegul atvažiuoja, net pats Eltonas Johnas su savo partneriu, nes jis, anot V.Putino, yra ne tik gėjus, bet ir puikus dainininkas. Rusijoje gausu naudingųjų iškasenų ir ji visada turi pinigų karinei ginkluotei ir propagandai. To jos prezidentas ir neslepia.

Tegul visi žino, kokia Rusija yra stipri ir kad ji moka surengti didžiausią žiemos sporto šventę. Tačiau tiek Rusijos gyventojams, tiek svečiams iš visos planetos nerimą kelia žaidynių saugumas.

Juk visai neseniai teroristai surengė du išpuolius Volgograde, o vėliau dar perspėjo Rusijos ir pasaulio visuomenę dėl tolesnių teroro atakų.

Rusijos valdžia tikina, kad ji yra visiškai pasirengusi Sočyje garantuoti visų sportininkų ir svečių saugumą. Tam tikslui ji skyrė 3 milijardus dolerių ir 50 tūkstančių saugumo agentų. Amerika pasiūlė paramą kovai su teroristais ir net pasiuntė karo laivus į Juodąją jūrą, kad prireikus galėtų padėti savo sportininkams ir turistams Sočyje.

Iš JAV į olimpines žaidynes stebėti kraštiečių pasirodymo ketina atvykti apie 15 tūkstančių amerikiečių. Jų olimpinė komanda didžiausia – 224 atletai. Tiesa, Rusija atsisakė įsileisti CŽV agentus, kurie siūlėsi padėti apsisaugoti nuo galimų teroristų, bet sutiko įsileisti 40 FTB saugumo ekspertų.

Tai gerokai mažiau, nei jų buvo Londono olimpiadoje. Kai kurios Jungtinių Valstijų sportininkų grupės dėl visa pikta nusisamdė privačias saugumo tarnybas.

Didžiausias JAV transliuotojas NBC į žaidynių transliaciją investavo apie milijardą dolerių, nes susidomėjimas žiemos olimpiada Amerikoje yra didžiulis ir pelningas.

Tačiau apsidrausdamas nuo galimų teroro išpuolių NBC savo sporto apžvalgininkus papildė reporteriais iš karo zonų ir teroristinių išpuolių vietų. Jiems vadovauja pagarsėjęs žurnalistas R.Engelas. Amerikiečių žurnalistai yra įsitikinę, kad jų laukia įdomios žaidynės ir kad teroristus bendromis jėgomis pavyks įveikti, kaip pavyko per 1996 m. olimpines žaidynes Amerikoje, Atlantoje.

Palinkėkime į Sočį vykstančiai negausiai, bet talentingai mūsų sportininkų komandai saugių žaidynių ir kuo geriausios kloties bei sėkmės kovojant dėl olimpinių medalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.