Lietuviai egiptiečiams buvo lyg raupsuotieji

Vilniaus apygardos teismas tebeskaičiuoja, kiek poilsiautojų nukentėjo nuo kelionių agentūros „Novus Orbis“, kuri keliones į Egipto kurortus pardavinėjo ir atsidūrusi ant bankroto slenksčio, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jan 29, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:47 PM

Atostogos Egipte su bankrutuojančia kelionių agentūra virto pragaru ne tik turistams, bet ir juos lydėjusiems gidams. Laiku pinigų nesulaukę ir dėl to supykę egiptiečiai stengėsi lietuviams pridaryti kuo daugiau nepatogumų.

„Tai buvo panašu į psichologinį terorą“, – turizmo agentūros „Novus Orbis“ vadovų teisme apie paskutines darbo savaites Egipte pasakojo kelionių vadovė Angelina Zaleckaitė.

Neleisdavo išlipti iš laivo

Kelionių agentūroje „Novus Orbis“ dirbusi moteris pasitikdavo iš Lietuvos atvykusius turistus ir rengdavo jiems ekskursijas.

Keletą metų Egipte gide dirbusi lietuvė agentūroje „Novus Orbis“ įsidarbino 2010 metų sausį.

Iš atvykusių turistų ji surinkdavo pinigus už ekskursijas, o bilietus į lankytinus objektus užsakydavo su agentūra „Novus Orbis“ bendradarbiavę egiptiečiai.

Priekaištus, kad Lietuvoje veikianti agentūra nesumokėjo už paslaugas, egiptiečiai pradėjo reikšti kovo mėnesį.

Vėliau konfliktinių situacijų kildavo vis dažniau.

Egiptiečiai gidei grasindavo, jog turistus išvys iš viešbučių, neužsakydavo bilietų į lankytinus objektus, lietuviams neleisdavo išlipti iš kruizinio laivo.

Pinigus vežė ir siuntė

A.Zaleckaitė prisiminė, jog tokios situacijos buvo išsprendžiamos greitai – užtekdavo vieno jos skambučio kelionių agentūros „Novus Orbis“ vadovėms Irenai Giedrienei arba Sonatai Stubrytei. Dėl didelės vertės svetimo turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo bei dokumentų suklastojimo jos stojo prieš teismą.

Kartu teisiamas ir šioje agentūroje dirbęs I.Giedrienės sūnus Gediminas Giedrys.

I.Giedrienė buvo ištekėjusi už egiptiečio, kuris savo šalyje ir rengdavo „Novus Orbis“ užsakytas ekskursijas. A.Zaleckaitė prisiminė kartą iš Lietuvos jam vežusi grynųjų pinigų – apie 8 tūkstančius JAV dolerių.

„Novus Orbis“ vadovės tuomet gidei aiškino, jog nuvežti pinigus ir grynaisiais atsiskaityti su verslo partneriais – greičiau ir pigiau nei naudotis tarptautine pinigų persiuntimo paslauga.

Teisme paaiškėjo, jog siųsti pinigus į Egiptą I.Giedrienė prašė ir agentūroje nedirbusio savo sūnaus Remigijaus bei jo draugės.

Už butą susimokėjo pati

Pinigų siuntos verslo partneriams nei gidų, nei turistų nuo nepatogumų neišgelbėjo. Dykumoje buvo užsidegęs lietuvių turistų autobusas, tačiau pinigų iš agentūros laiku negavę egiptiečiai neskubėjo jiems padėti ir atsiųsti kitos transporto priemonės.

Bankrutavus kelionių agentūrai namo išvykdama A.Zaleckaitė sužinojo, kad egiptiečiai verslo partneriai nesumokėjo už jos buto nuomą.

„Solidžią sumą sumokėjau pati, kitaip jie būtų manęs neišleidę į oro uostą ir perdavę turizmo policijai“, – apie paskutines dienas Egipte pasakojo A.Zaleckaitė.

Sausakimšame lėktuve į Vilnių gidei nebeliko vietos, todėl ji ir dar keletas turistų namo turėjo grįžti per Rygą.

Ant bankroto ribos atsidūrusi „Novus Orbis“ pasirūpino, kad visi Egipte poilsiavę turistai grįžtų namo, nors kai kuriems atostogos dar nebuvo pasibaigusios.

Viena šeima po kelionės Nilu dar savaitę planavo ilsėtis viešbutyje, tačiau iš jo buvo išprašyta.

Lėktuvai nebeišskrido

Dar daugiau nuostolių patyrė iš Lietuvos taip ir nespėję išskristi turistai.

2010 metų balandį prieš pat Velykas „Novus Orbis“ paskelbė, jog yra nemoki, todėl skrydžių į Egiptą nebebus. Į kurortus neišskrido apie 500 turistų.

Žinodama, kad nebegalės sumokėti už skrydį ir viešbučius, „Novus Orbis“ keliones Nilu su didelėmis nuolaidomis pardavinėjo iki pat žlugimo dienos.

Bandoma suskaičiuoti nukentėjusiuosius

* Neįvykus kelionėms pinigus sumokėję gyventojai užplūdo Valstybinį turizmo departamentą. Sužinojęs, kad kelionės su didelėmis nuolaidomis buvo parduodamos iki pat agentūros žlugimo dienos, Valstybinis turizmo departamentas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir ekonominę policiją.

* Turizmo departamentas 2010-ųjų balandį gavo 260 prašymų grąžinti pinigus, bet neišvykusių turistų buvo daugiau – už visą šeimą ar keliautojų grupę pareiškimą pateikdavo vienas asmuo.

* Tada paaiškėjo, jog agentūros „Novus Orbis“ draudimo suma siekia 200 tūkst. litų, o turistų patirti nuostoliai buvo keliskart didesni. Draudikai turistams kompensavo po 29 proc. sumokėtos sumos.

* Baudžiamąją bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas paprašė Valstybinio turizmo departamento pateikti sąrašą, kuriems turistams ir kokios sumos buvo išmokėtos. Tik tuomet teismas žinos, ar patenkinti poilsiautojų ieškinius.

* Teismas jau apklausė kelias dešimtis nukentėjusiųjų. Vieni prašo sugrąžinti tik visą už kelionę sumokėtą sumą, kiti reikalauja atlyginti ir moralinę žalą dėl sugadintų atostogų.

* Bankrutuojanti „Novus Orbis“ turi per 96 tūkst. litų skolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.