Vilniaus savivaldybė Ž.Plytniko tarnybą apkrauna darbu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Viešųjų pirkimų tarnybos vadovu Ž.Plytniku kalbėjo apie padėtį Lietuvos viešųjų pirkimų sektoriuje, aptarė, kaip pasikeitė situacija 2012 m. įsigaliojus Prezidentės inicijuotoms Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms.

Ž.Plytnikas susitiko su prezidente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Plytnikas susitiko su prezidente.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 11:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:33 PM

Pasak jo, Vilniaus savivaldybėje dažnai dėl nekompetencijos atsistatydina pirkimų komisijos ir tai kelia nerimą.

„Iš tiesų vyksta pirkimuose aibė pažeidimų, kaip norint priimti vieną, ar kitą sprendimą, atsistatydina visa komisija dėl nekompetencijos. Tai tada kyla klausimas, kaip ta komisija galėjo ankstesnius pirkimus vykdyti ir nustatyti nugalėtojus. Ir tokie žaidimai jau ne pirmą kartą pasikartoja“, - teigė VPT vadovas.

Pasak jo, tarp rizikingų yra ir savivaldybėse vykstantys biokuro bei sąvartynų statybų pirkimai.

„Taip pat savivaldoj pirkimai susiję su biokuro katilinių pirkimų ir biologinio mechaninio apdorojimo, tai yra sąvartynų statybomis“, - aiškino Ž.Plytnikas.

Jis teigė, kad savivaldybėse problemų su pirkimais kyla dėl kompetencijos trūkumo.

„Galbūt savivalda todėl, kad yra iš tiesų ir kompetencijos trūkumas vienas, antras - pinigai, skiriami tiems pirkimams, kurie galbūt mažiau galimi kontroliuoti, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba turi savo rizikos sistemą ir tokius pirkimus aptinka ir vertina. Neatsitiktinai šiais metais buvo atlikta nemažai ir biokuro katilinių pirkimo biokuro ir sąvartynų uždarymų ir statybos“, - sakė VPT vadovas.

Pasak Ž.Plytniko, siekiant kovoti su pažeidimais, planuojama įdiegti sutarčių registrą, kuris padėtų sekti pirkimus nuo jų sudarymo iki užbaigimo.

„Mąstoma šiuo metu apie sutarčių registrą, kuris bus diegiamas ir kurio dėka bus galima kontroliuoti tiek prižiūrinčioms institucijoms, tiek teisėsaugai, tiek Viešųjų pirkimų tarnybai procesą nuo sutarties pasirašymo iki užbaigimo. Tai bus matyti kiekvienas atsiskaitymas, kiekviena sąskaita-faktūra, sutarties kaina, sutarties pakeitimai ir užbaigimas. Tada tai palengvins priežiūrą“, - teigė tarnybos atstovas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Viešųjų pirkimų tarnybos vadovu Ž.Plytniku kalbėjo apie padėtį Lietuvos viešųjų pirkimų sektoriuje, aptarė, kaip pasikeitė situacija 2012 m. įsigaliojus Prezidentės inicijuotoms Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms.

„Valstybės lėšos yra visų Lietuvos žmonių pinigai. Viešieji pirkimai neturi būti dar viena ydinga galimybė išsikeroti korupcijai ir neteisėtai pelnytis. Visi pirkimai turi vykti skaidriai, užtikrinus sąžiningą konkurenciją ir viešumą, o valstybinės lėšos - leidžiamos racionaliai ir atsakingai. Viešumas yra veiksmingiausia korupcijos prevencijos priemonė", - sakė prezidentė.

Įsigaliojus prezidentės inicijuotoms pataisoms buvo užtikrintas didesnis viešųjų pirkimų sistemos skaidrumas ir viešumas, įvesti nauji kontrolės ir priežiūros svertai, kurie leidžia efektyviai kontroliuoti rizikingiausias korupcijos atžvilgiu sritis, tokias kaip neskelbiamos derybos ir vidaus sandoriai.

Organizacijos privalo viešai skelbti apie visus be išimties pradedamus viešuosius pirkimus, pateikti informaciją apie jų laimėtojus ir sudarytas sutartis. Neskelbiamų derybų būdu vykdomi viešieji pirkimai galimi tik iš anksto gavus VPT sutikimą. Šios tarnybos leidimas yra privalomas ir siekiant pasinaudoti vidaus sandorio išimtimi, kuriam Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimai netaikomi.

Didesnis viešumas paskatino didesnę organizacijų, vykdančių viešuosius pirkimus, atsakomybę ir savikontrolę. Palyginti su 2011 m., dvigubai sumažėjo viešųjų pirkimų pažeidimų. Per praėjusius metus net 56 proc. VPT tikrintų viešųjų pirkimų vertės buvo be pažeidimų, kai 2011 m. - tik 27 procentai.

Žymiai sumažėjo ir neskelbiamų darybų būdu vykdomų pirkimų. Prieš dvejus metus, 2011 m., buvo įvykdyti 606 neskelbiami pirkimai, o 2013 m. atlikti jau tik 223 pirkimai.

Įgyvendinant prezidentės pasiūlytas papildomas prevencijos priemones, leidžiančias VPT įvertinti vidaus sandorio pagrįstumą ir atitiktį Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatoms, net 5 kartus sumažėjo išleidžiama pinigų suma vidaus sandoriams - 2012 m. buvo išleista 282 mln. litų, o 2013 - tik 54 mln. litų.

Tačiau savivaldybėse vis dar daug piktnaudžiavimo. Didžiausia neskaidrių viešųjų pirkimų rizika kyla srityse, kurios susijusios su biokuro pirkimais ir atliekų tvarkymu.

Per ateinančius dvejus metus Lietuva į savo teisę turės perkelti 2014 m. sausio 15 d. Europos Parlamente priimtas ES direktyvas viešųjų pirkimų srityje, kuriomis palengvinamas smulkiųjų įmonių dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose, numatomos lankstesnės viešųjų pirkimų procedūros.

Pasak prezidentės, būtina tinkamai įvertinti nacionalinį konteks ą ir užtikrinti pusiausvyrą tarp administracinės naštos perkančiosioms organizacijoms mažinimo, lankstesnių viešųjų pirkimų procedūrų ir efektyvaus, skaidraus bei viešo valstybės biudžeto lėšų panaudojimo. Prisidengiant siekiu supaprastinti viešųjų pirkimų tvarką, neturi būti sukuriama terpė neskaidriems pirkimams, o kartu ir atveriamas kelias korupcijai bei neracionaliam pinigų naudojimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.