Kodėl vaikai negirdi, ką jiems kalba mokytojai

Vaikų ir paauglių psichiatro Dariaus Leskausko duomenimis, 35,8 proc. Kauno moksleivių yra nedėmesingi. Tai – vienas dažniausių bei sunkiausių vaikų psichikos ir elgesio negalavimų. Kokios nedėmesingumo priežastys ir kaip jo galima išvengti?

Nacionalinė sveikatos taryba nurodo, kad norėdami išvengti sveikatos problemų moksleiviai turėtų aktyviai judėti ne mažiau kaip po valandą per dieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Nacionalinė sveikatos taryba nurodo, kad norėdami išvengti sveikatos problemų moksleiviai turėtų aktyviai judėti ne mažiau kaip po valandą per dieną.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Mejerytė

Feb 2, 2014, 10:45 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:23 PM

Nedėmesingumą lemia vaiko elgesio, nerimo sutrikimai, nenoras būti fiziškai aktyviam.

Tyrimai rodo, kad nedėmesingiausi dažniausiai yra pradinių klasių mokiniai.

Psichiatrų teigimu, ši bėda kamuoja daugelį mokyklų.

Dėmesys grįžta pailsėjus

Ne paslaptis, kad vaikai vis dažniau didžiąją savo laiko dalį praleidžia sėdėdami. Tad jie ne tik mažai juda, bet ir vis mažiau turi žinių apie sporto bei aktyvaus gyvenimo teikiamą naudą.

„Per mažas fizinis aktyvumas gali neigiamai paveikti vaiko dėmesio koncentraciją, mokymąsi bei jo rezultatus. Mat dėmesys turi savybę išsekti, o pailsėjus vėl atsigauti.

Fizinė veikla labai svarbi poilsiui po protinės veiklos, kad vaikas ir vėl galėtų sutelkti dėmesį, būti darbingas“, – pabrėžė Vaiko raidos centro Vaikų psichiatrijos skyriaus vedėja Birutė Lukšaitė.

Nacionalinė sveikatos taryba nurodo, jog norėdami išvengti sveikatos problemų moksleiviai turėtų aktyviai judėti ne mažiau kaip po valandą per dieną.

„Mano nuomone, mokyklose fizinis aktyvumas yra tikrai skatinamas. Kauno mokyklose yra sporto salės, daugiau kaip 20 sporto aikštelių, nupirktos krepšinio lentos. Taip pat organizuojamos kvadrato varžybos, įvairūs konkursai“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas.

Jam pritarė ir Vytauto Didžiojo universiteto „Rasos“ gimnazijos pavaduotoja Salvinija Šležienė.

„Mūsų mokiniai ne tik noriai lanko fizinio lavinimo pamokas, bet ir būrelius, kuriuose aktyviai leidžia laiką. Skatiname vaikus būti aktyvius, organizuojame jiems įvairias varžybas, sporto šventes“, – tvirtino pedagogė.

Berniukai – mažiau dėmesingi

Dėl aktyvumo bei dėmesio sutrikimų, nepaklusnaus elgesio vaikai sunkiau prisitaiko prie visuomeninės aplinkos, blogėja jo mokymosi rezultatai.

Kauno klinikose dirbantis psichiatras D.Leskauskas anketinės apklausos būdu domėjosi pradinių klasių moksleivių dėmesio sutrikimais.

Tai – vienas dažniausių bei sunkiausių vaikų elgesio sutrikimų.

Berniukai šį sutrikimą turi du kartus dažniau nei mergaitės. Tokiems mokiniams būtina vaikų psichikos sveikatos specialistų pagalba.

Turi tik dalinių sutrikimų

Psichiatrės B.Lukšaitės teigimu, per metus Vaiko raidos centre gydoma apie 30 vaikų, turinčių sudėtingiausius aktyvumo bei dėmesio sutrikimus. Dauguma jų gydomi ambulatoriškai.

Specialistai pastebi, kad būdami vyresnio amžiaus tokie vaikai dažniau įninka į narkotikus, alkoholį, asocialų gyvenimo būdą.

„Mūsų mokykloje yra tik pavieniai atvejai, kai vaikai turi diagnozuotus dėmesio bei aktyvumo sutrikimus. Dažniau susiduriame su daliniais negalavimais.

Tokiems vaikams sunkiau išmokti pateiktą informaciją. Tad jiems yra teikiama speciali socialinių pedagogų, psichologų, logopedų pagalba bei jų konsultacijos. Šiems mokiniams skiriamas išskirtinis dėmesys: pateikiamos trumpesnės užduotys, parengiamas atskiras tvarkaraštis“, – pasakojo Kauno „Paparčio“ pradinės mokyklos pavaduotoja ugdymui Elona Kurklietienė.

Žaidimai iškreipia suvokimą?

Dėl įtemptų mokslų, kai jaučiasi atstumti, nesiseka užmegzti artimų santykių su bendraamžiais, vaikai ir paaugliai dažniausiai įsitraukia į kompiuterinius žaidimus.

Kaip atskirti, kada žaidimas kompiuteriu yra pomėgis, o kada – klastingai besivystanti priklausomybė?

„Kompiuterinių žaidimų veiksmas dažniausiai vyksta kažkokioje neapibrėžtoje erdvėje.

Žaidžiant žaidimus, kuriuose yra baimę keliančių vaizdų, kuriuose šaudo ir gaudo, iškreipiamas vaiko suvokimas, vaikas tampa sudirgęs ir piktas“, – teigė Vaikų ir paauglių psichiatrų draugijos prezidentė Sigita Lesinskienė.

Specialistė sako, kad su tokiais vaikais būtina apie tai kalbėti, kad jie išreikštų savo emocijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.