D.Grybauskaitė per antrąją kadenciją imsis nepribaigtų oligarchų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pranešė tai, ką daugelis išgirsti ir tikėjosi. Šalies vadovė sieks likti S.Daukanto aikštės rūmuose dar penkerius metus. Daugelio ši žinia visai nenustebino.

D.Grybauskaitė pagaliau apsisprendė dėl šalies vadovo rinkimų.<br>Prezidentūros nuotr.
D.Grybauskaitė pagaliau apsisprendė dėl šalies vadovo rinkimų.<br>Prezidentūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 3, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:59 PM

Tiesa, D.Grybauskaitės pranešimas buvo netradicinis - jis vidudienį transliuotas per Prezidentūros svetainę internete. 

„Mieli Lietuvos žmonės, prieš penkerius metus dūžtantys Seimo langai nuskambėjo man kaip įpareigojimas. Tuomet apsisprendžiau, kad noriu ir galiu padėti Lietuvai įveikti sunkmetį ir stabilizuoti padėtį šalyje. Vykdžiau savo pareigą ir siekiau užsibrėžtų tikslų, nepasiduodama jokioms įtakoms. Esu nuoširdžiai dėkinga kiekvienam, palaikiusiam ir prisijungusiam prie skaidrumo ir teisingumo kelio, kuriuo ėjome visą šį nelengvą Lietuvai laikotarpį“, - pirmadienį pareiškė prezidentė.

Ji pabrėžė, kad per pastaruosius metus atsigavo Lietuvos ekonomika, labiau pasitikime savimi ir patys, Lietuvą vėl lydi sėkmė. Nuaidėjo ir ankstesnių kalbų motyvų: vidaus ir išorės priešai vis dar tyko todėl kažkas turi su jais kovoti.

„Tačiau Lietuvai atsigaunant aktyvėja ir mūsų valstybę griaunančios ir grobstančios jėgos - tiek išorėje, tiek šalies viduje. Jos sėja destrukciją ir nepasitikėjimą Lietuva, stabdo svarbiausius valstybės raidai projektus, pamina demokratines ir konstitucines vertybes. Naujas formas įgavę oligarchiniai dariniai skaldo ir dalinasi Lietuvą, nutolindami mūsų visų geresnio gyvenimo viltis“, - sakė D.Grybauskaitė, prieš pirmąją kadenciją žadėjusi pažaboti oligarchus ir sutvarkyti teisėsaugą.

„Ekonominis atsigavimas privalo pasiekti kiekvienus namus, kiekvieną žmogų, o ne nusėsti oligarchinių grupuočių kišenėse. Todėl noriu ir privalau padėti Lietuvai tapti sąžiningų žmonių galimybių šalimi. Kad Lietuva neišsivaikščiotų, kad mūsų laisvė ir gerovė nebūtų išvogta ar išmainyta. Pareiga Lietuvai ir jos žmonėms man svarbesnė už asmeninę ramybę. Todėl nedvejodama renkuosi darbą jums ir kaip nepriklausoma kandidatė vėl dalyvausiu Lietuvos Prezidento rinkimuose“, - pareiškė šalies vadovė. 

Yra viena populiariausių politikų

D.Grybauskaitė išliko populiariausia politike visus penkerius metus, kai ji vadovavo šaliai. Tiesa, jos reitingai pastaruoju metu po truputį mažėjo.

Apklausų duomenimis, už ją balsuoti gegužę vyksiančiuose rinkimuose šiuo metu pasiryžę mažiausiai 40 proc. žmonių. Todėl ji be vargo turėtų patekti į antrąjį turą.

Primename, kad 2009 m. rinkimuose už D.Grybauskaitę balsavo 68 proc. rinkėjų. Ji prezidente buvo išrinkta per pirmąjį turą.

D.Grybauskaitę šalies vadovo rinkimuose remti yra pasiryžę Liberalų sąjūdis ir Tėvynės sąjunga, nors pati šalies vadovė ne kartą yra viešai teigusi, kad jai partijų paramos nereikia.

Iškėlusi savo kandidatūrą, D.Grybauskaitė turės registruotis Vyriausioje rinkimų komisijoje kaip rinkimų kampanbijos dalyvė. Ji galės dalyvauti rinkimuose tik surinkus 20 tūkst. rėmėjų parašų.

Socialdemokratų partija savo kandidatu iškėlė Zigmantą Balčytį, Darbo partija - Artūrą Paulauską, Žaliųjų partija - Liną Balsį, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga - Bronių Ropę. Vilniaus meras Artūras Zuokas savo kandidatūrą iškėlė pats.

Kol kas neaišku, kas prezidento rinkimuose atstovaus partijai "Tvarka ir teisingumas" bei Lenkų rinkimų akciją.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.