D.Grybauskaitės rinkimų štabui vadovaus R.Švedas

- Kokias konkrečiai savybes išskirtumėte?

R.Švedas rūpinsis D.Grybauskaitės dalyvavimu rinkimuose.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
R.Švedas rūpinsis D.Grybauskaitės dalyvavimu rinkimuose.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2014, 1:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:53 PM

R.Švedas anksčiau yra dirbęs užsienio reikalų ir energetikos viceministru. Šiuo metu jis teigia apsisprendęs įsijungti į rinkimų kampaniją vedamas pilietinės pareigos ir tikina kol kas savo ateities nesiejantis su darbu Prezidentūroje, jei D.Grybausakitė nugalėtų rinkimuose.

- Tai rimtas sprendimas - vėl sukti į politiką. Kas nulėmė jūsų apsisprendimą vadovauti rinkimų štabui? - BNS paklausė R.Švedo.

- Nežinau, kiek tai politinis, ar nepolitinis apsisprendimas. Iš esmės priežastis tokia, kad įvertinant dabartinę padėtį Lietuvoje, man išties svarbi Lietuva ir man svarbu, kas jai vadovauja, todėl nusprendžiau prisijungti prie šios rinkimų kampanijos ir padėti dabartinei prezidentei D.Grybauskaitei dalyvauti rinkimų kovoje. Yra jos asmeninės savybės, kurios, mano vertinimu, yra labai svarbios ir yra tinkamos kitai kadencijai.

- Kokias konkrečiai savybes išskirtumėte?

- Manau, kad ji visų pirma yra stipri asmenybė ir sugeba pasiekti tikslus. Antra - ji yra sąžininga, jai svarbu Lietuva, ji tikrai kovos su korupcija, kaip ir skambėjo pareiškime, tikrai neleis išvogti Lietuvos. Trečia jos labai svarbi savybė - kad ji yra nepriklausoma, kad ji atstovaus ne atskiroms interesų grupėms, partijoms, sakykim, žaliesiems ar socialdemokratams, o visiems Lietuvos žmonėms. Mano vertinimu, ji žino Lietuvos žmonių problemas ir kad ji yra išties pripažinta tarptautinėje bendruomenėje kaip lyderė ir galinti vesti Lietuvą į priekį ne tik čia, Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

- Kuo remsis D.Grybauskaitės rinkimų kampanijos strategija, kuo ji skirsis nuo buvusios prie penkerius metus? Kokie dabar yra artimiausi jūsų tikslai?

- Artimiausi tikslai suformuoti komandą, esu pakviestas būti štabo vadovu, taip pat turime jau ir iždininką, komandos formavimą pradėsime realiai nuo šiandien ir pradėsime dirbti. Daugiau apie taktinius, strateginius dalykus man būtų per ankstyva kalbėti. Manau, kad pirmiausia turime susitvarkyti bazinius dalykus, kas priklauso pagal įstatymus, o vėliau atitinkamai prasidės ir taktiniai ir strateginiai dalykai, apie kuriuos savo ruožtu informuosime.

- Jei žmogus imasi vadovauti rinkių štabui, natūralu, kad jis galbūt sieja savo ateitį su darbu būsimoje prezidentės komandoje, jei ji laimėtų rinkimus. Ar planuojate dirbti būsimoje Prezidentūroje?

- Šiuo metu tokios galimybės nesvarstau ir tai iš tiesų pagrindžia mano apsisprendimą dalyvauti šioje kampanijoje iš idėjos, iš įsitikinimų. Man svarbu, kas dedasi Lietuvoje ir man tikrai svarbu, kas Lietuvai vadovauja. Aš jau dvejus metus darbuojuosi kaip nepriklausomas konsultantas, man sekasi gerai ir kol kas neketinu keisti savo veiklos.

- Prisimenant jūsų pasitraukimo iš Energetikos ministerijos prieš kelerius metus aplinkybes, tuomet lyg ir buvo trintis, įtampa tarp Prezidentūros ir jūsų. Ar iš tiesų taip buvo ir kaip tie santykiai susitvarkė?

- Tokie sprendimai kaip pasitraukimas visada būna apipinti gandais. Išties aš atsistatydinau pats savo iniciatyva, nes išsiskyrė nuomonės dėl dalykinių klausimų. Tai tuomet arba pavyksta įtikinti komandos narius, arba reikia spręsti kitaip šitą klausimą, t.y. jei aš negaliu prisiimti atsakomybės, tai tada man tenka atsistatydinti. Tai aš ir atsistatydinau, kai tokie sprendimai yra primami, tai iš tikrųjų buvo gaila tuo metu vykdomų projektų - tiek mūsų elektros bei dujų jungčių, Suskystinto dujų terminalo, tiek naujos atominės elektrinės projektas. Bet ką padarysi, situacija yra tokia, tai dėl to tas procesas ir nebuvo labai malonus. Bet gyvenime reikia padaryti sprendimus ir manau, kad gyvenime vertybės yra svarbiausias dalykas. Dabar vėl gi vadovaudamasis tomis vertybėmis aš ryžausi padėti ir dalyvauti šioje rinkimų kampanijoje.

- Kaip prognozuojate - ar reikės antrojo rinkimų turo?

- To nenoriu prognozuoti ir spėlioti.

- Ar parašų rinkimas būtų organizuojamas per remiančias partijas?

- Kai bus organizuojamas, tada ir kalbėsime.

***

Teisininko išsilavinimą turintis R.Švedas yra suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą įgyvendinančios „Klaipėdos naftos“ stebėtojų tarybos narys - 2010-2011 metais jis vadovavo įmonės valdybai. Pernai rugsėjį jis įkūrė mokymų paslaugų bei konsultacijų mažąją bendriją „Romas Švedas ir partneriai“.

2009-2011 metais dirbdamas energetikos viceministru R.Švedas aktyviai dalyvavo derybose su „Nukem“ ir ERPB dėl Ignalinos jėgainės uždarymo projektų įgyvendinimo, lėšų skyrimo būsimiems uždarymo projektams, jis taip pat kuravo naujos atominės elektrinės ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektus.

2011 metais rugsėjo pradžioje R.Švedas atsistatydino iš energetikos viceministrų, taip pat pasitraukė iš valstybės valdomų įmonių - elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, „Klaipėdos naftos“, uždaromos Ignalinos atominės elektrinės, „Lietuvos dujų“ valdybų.

Tuometinis energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, jog ypatingos svarbos strateginiai projektai reikalauja naujų jėgų ir naujų idėjų, todėl vadovaujančių darbuotojų kaita yra vienas pagrindinių permainų variklių.

Iki pradėdamas dirbti Energetikos ministerijoje, R.Švedas dirbo Užsienio reikalų ministerijos Ekonominio saugumo politikos departamento direktoriumi, anksčiau yra dirbęs Lietuvos nuolatinės atstovybės prie ES vadovo pavaduotoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.