Airijos lietuviams rūpi jų teisės

Daugiau kaip 60 Airijoje gyvenančių lietuvių apsilankė seminare, skirtame susipažinti su Europos Sąjungos piliečių teisėmis. Dubline sausio 29 d. vykusį renginį „Lietuvis Airijoje: į ką turiu teisę?“ organizavo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kartu su Lietuvos Respublikos ambasada Airijoje.

Daugiau kaip 60 Airijoje gyvenančių lietuvių apsilankė seminare, skirtame susipažinti su Europos Sąjungos piliečių teisėmis.<br>ec.europa.eu
Daugiau kaip 60 Airijoje gyvenančių lietuvių apsilankė seminare, skirtame susipažinti su Europos Sąjungos piliečių teisėmis.<br>ec.europa.eu
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:52 PM

ES tinklų „Jūsų Europos patarėjas“ (angl. Your Europe Advice), SOLVIT ir Europos vartotojų centro (angl. European Consumer Centre) atstovai iš Airijos ir Lietuvos pristatė nemokamų teisinių konsultacijų galimybes. „Sodros“ atstovė paaiškino pensijų skaičiavimo principus žmonėms, kurie dirbo daugiau nei vienoje šalyje. Europos Parlamento biuro Airijoje vadovas Francis Jacobs paragino lietuvius pasinaudoti galimybe aktyviai balsuoti Europos Parlamento rinkimuose, kurie Airijoje vyks gegužės 23, o Lietuvoje – gegužės 25 dieną.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas sakė: „Prieš atvykdami į Airiją domėjomės, kokie klausimai aktualiausi Airijos lietuviams. Paaiškėjo, kad mažai žinoma apie pensijos perkėlimo galimybes išvykstant gyventi į kitą ES šalį. Taip pat vietos lietuvius domina socialiniai klausimai, teisės darbo vietoje, sveikatos apsauga.“

Lietuvos Respublikos ambasadorius Airijoje Vidmantas Purlys pažymėjo, kad šio seminaro metu Lietuvos ir Airijos specialistų parengta informacija yra itin aktuali gausiai Airijos lietuvių bendruomenei.

Lina Anužytė iš „Sodros“ išaiškino, kaip skiriamos pensijos žmonėms, kurie persikelia gyventi į kitą ES šalį iš Lietuvos ar, atvirkščiai, padirbėję Airijoje grįžta į Lietuvą. Pasak jos, skaičiuojant pensijas tokiu atveju taikomas stažo sumavimo principas: už metus, kuriuos asmuo dirbo skirtingose šalyse, pensija skaičiuojama ir sumuojama pagal atitinkamos šalies taisykles, ir žmogui išmokama gauta suma. Jei lietuvis išvyksta į Airiją jau sulaukęs pensijos – taikomas pensijos eksporto principas. Daugiau informacijos apie tai teikia „Sodros“ Užsienio išmokų tarnyba.

Iškilus klausimams kitose srityse, susijusiose su keliomis ES šalimis (išvykimo gyventi į kitą ES šalį, grįžimo, socialinės pagalbos ir kt.), pagelbėti gali ES tarnyba „Jūsų Europos patarėjas“, kurią pristatė atstovė Lietuvoje teisininkė Ingrida Ilgauskienė. Pasak jos, užklausą šiai tarnybai galima pateikti internetu bet kuria oficialiąja Europos Sąjungos kalba, taip pat ir lietuvių. Kiekvienam besikreipiančiam suteikiama profesionalaus teisininko konsultacija, rekomenduojama, į kokias institucijas reikėtų kreiptis ar kokių veiksmų imtis, siekiant išspręsti kilusias problemas.

ES tarnybos „SOLVIT“ darbuotojai taip pat nemokamai konsultuoja ir padeda išspręsti klausimus ir nesusipratimus, kylančius tarp skirtingų ES šalių institucijų. Šią tarnybą pristatę atstovai Airijoje Patrick Sinnot ir Sinead Ryan atkreipė dėmesį, kad į „SOLVIT“ dažniausiai kreipiamasi dėl socialinės apsaugos klausimų, vizų bei leidimų gyventi ir profesinės kvalifikacijos pripažinimo.

Vartotojams, kurie susiduria su teisių pažeidimais keliaudami ar atostogaudami ir įsigydami prekes kitose ES šalyse, gali pagelbėti Europos vartotojų centras. Jo atstovė Airijoje Grace Duffy informavo, kad 2012-aisiais centro dėka vartotojams Airijoje buvo atlyginta daugiau nei 112 tūkstančių eurų nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.