D.Grybauskaitė netikėtai prakalbo apie savo praeitį

Prezidento rinkimuose vėl ketinanti dalyvauti Dalia Grybauskaitė antradienį viešai paneigė skleidžiamus gandus apie tariamas jos ir šeimos sąsajas su sovietų tarnybomis ir galimą neištikimybę Lietuvai.

D.Grybauskaitė neigia gandus apie tariamą tamsią savo praeitį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitė neigia gandus apie tariamą tamsią savo praeitį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 4, 2014, 10:38 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:52 PM

Prezidentė neigia, kad jos tėvas buvo NKVD seržantas, o ji, Lietuvai nutarus paskelbti nepriklausomybę, esą pasirinko kolaboravimą su komunistais.

„Paskelbusi apie tai, kad sieksiu prezidento posto, sulaukiau ne tik palaikymo, bet ir klausimų, susijusių su mano biografija. Todėl dar kartą mėginsiu atsakyti tiems, kurie sukluso girdėdami įvairų skleidžiamą melą apie mane", – antradienį socialiniame tinkle „Facebook" į savo gerbėjus kreipėsi šalies vadovė.

Ji toliau vardijo jai užduodamus klausimus apie savo praeitį ir pateikė atsakymus:

1. Ar kolaboravau su M.Burokevičiaus partija po 1990 03 11?

Ne, nes dar 1989 m. gruodžio mėn. prisijungiau prie atskilusios LKP (kuriai vadovavo A.M.Brazauskas) ir gavau laikiną pažymėjimą. O 1990 06 apsisprendžiau nutraukti dalyvavimą bet kokioje partinėje veikloje. Šiuos 23 metus nebuvau jokios partijos nare.

2. Kodėl likau dirbti partinėje mokykloje po 1990 03 11?

1990 03 11 Vyriausybės potvarkiu aukštoji partinė mokykla buvo perduota Vilniaus pedagoginiam institutui. Tačiau jau kovo 25 d. patalpose įsitvirtinus rusų kariuomenės daliniams, išėjau atostogų ir pradėjau ieškoti darbo. Ir 1990 m. birželį galutinai išėjau iš šios įstaigos, o jau rugpjūtį pradėjau dirbti Lietuvos ekonomikos ministerijos Ekonomikos institute.

3. Ar tiesa, kad mano tėvas esą buvo NKVD seržantas?

Netiesa. Pokario metais būdamas 17–18 metų dirbo gaisrininku. Tokį patvirtinimą gavau iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

Manoma, kad prakalbti jai nemaloniomis temomis prezidentę privertė rinkimų kampanija ir baimė, jog šie klausimai vėl gali būti iškelti artėjant rinkimams. Jos biografijos detalės buvo eskaluojamos jau seniai, tačiau prezidentė anksčiau jų nekomentavo.

Primename, kad prieš penkerius metus D.Grybauskaitė panašiu būdu prieš prezidento rinkimus paneigė gandus apie savo lytinę orientaciją. Po to jie jau nebuvo eskaluojami.

Prieš kelis mėnesius Lietuvoje kilo skandalas, kai buvo paviešinta Valstybės saugumo departamento pažyma, kurioje buvo teigiama, kad Rusija gali bandyti kompromituoti Lietuvos vadovus, paskleisti melagingą informaciją apie jų praeitį. Tuomet taip pat buvo manyta, kad Rusija bandys kompromituoti D.Grybauskaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.