D.Pavalkis atskleidė, kokių specialistų Lietuvoje trūksta

Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio teigimu, Lietuvos aukštojo mokslo prioritetai nesikeičia – valstybei trūksta fizinių, techninių, biotechnologinių mokslų, informacinių technologijų specialistų, ir šios sritys turi būti skatinamos.

Anot D.Pavalkio, tik užtikrinus gamybą ir pramonę mes turėsime mokesčius, iš ko remti mokyklas ir kitas sritis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot D.Pavalkio, tik užtikrinus gamybą ir pramonę mes turėsime mokesčius, iš ko remti mokyklas ir kitas sritis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2014, 12:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:44 PM

„Ministerijos pozicija ir kryptis išlieka pakankamai stabili. (...) Mes stabiliai didinam Lietuvai reikalingų specialybių finansavimą, tai yra fizinių, technologinių, biomokslų, nes galvojame, kad tas kuriantis Lietuvos pridėtinę vertę, generuojantis gamybą, pritraukiantis užsienio kapitalą, mokantis mokesčius į valstybės iždą ir yra tai, ką mes turime pasiekti“, – teigia D.Pavalkis.

Anot jo, tik užtikrinus gamybą ir pramonę mes turėsime mokesčius, iš ko remti mokyklas ir kitas sritis.

„Nebus pramonės – neturėsime nieko“, – reziumuoja ministras.

D.Pavalkis džiaugiasi, jog pavyko nesumažinti finansavimo tiek, kiek sumažėjo abiturientų. Šiemet jų sumažėjo maždaug 5 proc., tuo tarpu finansuojamų vietų – maždaug 2 proc., todėl santykinai vieno studento „įkainis“ didėja. Iš viso valstybės finansuojamoms vietoms šiemet skiriama per 30 mln. litų.

Planuojama, kad 2014 metais valstybės finansavimą galėtų gauti 15,5 tūkst. studentų, 14,4 tūkst. pirmakursių gautų studijų krepšelius, daugiau nei tūkstantis – tikslinį finansavimą ir studijų stipendijas. Į universitetus planuojama priimti 8300 studentų su studijų krepšeliais – likusiuosius ruošiamasi priimti į kolegijas.

Pasak ministro, vis daugėja norinčiųjų mokytis profesinėse mokyklose, tai skatina ir Švietimo ir mokslo ministerija. Anot jo, taip bandoma atkurti mokslo ir žinių „piramidę“, stovinčią ant pagrindo, o ne atvirkščiai, kaip buvo prieš kurį laiką. Tą „piramidę“ kiek suardo tik už savo lėšas studijuojantys studentai.

D.Pavalkis nesiryžo prognozuoti, ko Lietuvai tiksliai reikės po 4-5 metų. Ministro teigimu, toks prognozavimas nepasitvirtino nė vienoje Europos šalyje. Siūloma išeitis – modulinės specialybės, leidžiančios greitai pakeisti mokymosi profilį.

„Visgi bendra tendencija Europos Sąjungoje yra aiški, tai atsispindi ir Lietuvoje – trūksta inžinierių, technologų, biotechnologų, informacinių technologijų specialistų“, – tokias specialybes būsimiems studentams rekomendavo rinktis ministras.

Vasario 6-8 dienomis parodų ir kongreso centre „Litexpo“ rengiama paroda „Mokymasis. Studijos. Karjera2014“ skirta mokiniams, abiturientams, jų tėvams ir mokytojams. Stendą parodoje turės ir visas aukštojo mokslo aktualijas pristatys ir Švietimo bei mokslo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.