Kiek Lietuvos dvarininkai turi žemės Afrikoje?

Pabudęs iš pilietinio miego, pateikiau klausimą Tamstai Facebookui: „Kokia prasmė rengti referendumą dėl žemės ūkio paskirties žemės nepardavimo užsieniečiams, jeigu užsieniečio bendrovė, įsteigta Lietuvoje, jau dabar gali pirkti čia žemės ūkio paskirties žemę? Kiek supratau, šiuo metu nėra jokių kliūčių japonui ar rusui prisipirkti tiek Lietuvos žemės, kiek tokiems kišenė leidžia. Ar aš ko nors nesupratau?“

referendumas, žemės nuosavybė, dvarininkai, Europos Sąjunga, Afrika
referendumas, žemės nuosavybė, dvarininkai, Europos Sąjunga, Afrika
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Feb 5, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:41 PM

Kitas klausimas – jau ne Facebookui, o Google‘ui: ar Lietuvos žemė dabar – be jokių referendumų – nėra geriau apsaugota nuo pardavimo užsieniečiams nei, pavyzdžiui, Jungtinių Amerikos Valstijų žemė?

Pajudinęs naršyklę sužinojau, kad XX a. 8-ajame dešimtmetyje, baiminantis, kad fermas superkantys japonai surengs amerikiečiams Badmirį-Holodomorą, Amerikoje buvo priimta krūva įstatymų, kurie dar ir šiandien apsunkina tokias baisybes. Todėl dabar, pavyzdžiui, kinams, atseikėjusiems 4,7 milijardo dolerių už kiaulių veisimo gigantą „Smithfield Foods“ gali kilti keblumų tose valstijose, kurios draudžia ne JAV piliečiams ir užsienio bendrovėms turėti žemės ūkio naudmenų.

Beveik 35 metų senumo statistika: jau neva apsaugojus Amerikos žemę nuo šeimininkų iš Azijos antplūdžio, 1981 m. pradžioje užsieniečiams priklausė 3,2 mln. hektarų žemės, arba 0,6 procento Jungtinių Valstijų žemės ūkio naudmenų.

Ką man tie skaičiai primena? Pernai Ukraina ir Kinija sukirto rankomis dėl 3 milijonų hektarų Ukrainos žemės nuomos Kinijai. Tai 9 procentai šalies žemės ūkio naudmenų, arba 5 procentai Ukrainos teritorijos, prilygstantys Belgijai, Armėnijai ar Masačusetui. Kinai Kryme pastatys uostą ir išveš savo latifundijų produkciją, tikėkimės, į Kiniją.

Australijoje dabar panašios diskusijos kaip Amerikoje prieš kelis dešimtmečius – ar žemę superkantys ūkio subjektai iš Persijos įlankos šalių ir Šiaurės Afrikos nesukels Australijoje bado?

Statistika rodo, kad siekiant investuoti ir gaminti nuo 1961 m. iki 2007 m. pasaulyje per metus būdavo vidutiniškai nuperkama apie 4,1 mln. hektarų dirvonų, ganyklų, dirbamosios žemės. Po 2008 m. kažkas nutiko – žemę imta pirkti kaip strateginę žaliavą: 2009 m. derėtasi dėl 56,6 mln. hektarų. Daugiausia žvalgomasi į Afriką.

Tarsi savaime rezgasi klausimas: Lietuvos dvarininkai juk nekvaili – žino, kur užderės auksinės varpos. Kur jie perka žemę? Afrikoje? Amerikoje? Australijoje? Argentinoje?

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.