Maskvos pasiuntiniui – šaltas pieno dušas Vilniuje

Esi priešiškos valstybės atstovas, todėl su tavimi bus bendraujama atitinkamu tonu. Tokią žinią naujajam Rusijos Federacijos ambasadoriui aukščiausia Lietuvos valdžia pasiuntė jau pačioje jo kadencijos pradžioje. Bent jau šitaip tvirtinama šios šalies socialiniuose tinkluose neseniai pasirodžiusioje informacijoje apie susitikimą.

Atvykęs įteikti skiriamųjų raštų prezidentei A.Udalcovas suprato, kad ši kadencija nebus nuobodi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Atvykęs įteikti skiriamųjų raštų prezidentei A.Udalcovas suprato, kad ši kadencija nebus nuobodi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:30 PM

62 metų Aleksandras Udalcovas, dirbęs daugybėje šalių, baigęs istorijos ir diplomatijos mokslus, Vilniuje gavo dar vieną pamoką, kurią įsimins ilgam. Atvykęs įteikti skiriamųjų raštų prezidentei Daliai Grybauskaitei, jis iškart suprato, kad ši kadencija nebus nuobodi.

„Ar dar nepaspringote lietuvišku pienu?“ – tokiu elegantišku klausimu svečią iš Latvių gatvės pasveikinusi rūmų šeimininkė. Pokalbiui iškart pakrypus aiškiai apibrėžta vaga, prezidentė priminė diplomatui, kad lietuviško pieno produktų importo ribojimai įvesti nepateikiant jokio paaiškinimo, o Rusijos atsisakymas laikytis „TIR Carnet" konvencijos nuostatų kenkia dvišaliams prekybiniams santykiams bei pažeidžia Pasaulio prekybos organizacijos ir kitų tarptautinių susitarimų principus.

Tada, anot pranešimų, D.Grybauskaitė pakeitė temą ir paklausė: “Tai kada mus galutinai uždusinsite „Gazprom“ dujomis?“

Svečiui dar labiau sutrikus ji skubiai patikino, kad Lietuva tikisi palaikyti geranoriškus, abipuse pagarba ir lygiaverčiu bendradarbiavimu pagrįstus dvišalius santykius su Rusija.

„Tik atviras, skaidrus dialogas, gerbiant tarptautines sutartis ir vykdant tarptautinius įsipareigojimus, gali užtikrinti rezultatyvų Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimą“, – rūmų šeimininkę cituoja spaudos tarnyba, diplomatiškai nutylėjusi kitas pikantiškas šio susitikimo detales.

„Rospotrebnadzor“ spalio pradžioje uždraudė Lietuvoje gaminamų pieno produktų įvežimą į Rusiją, nes esą nustatė, kad jie nesaugūs ir nekokybiški. 

Produkcijos į Rusiją negalėjo eksportuoti visos 4 didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės – „Rokiškio sūris“, „ Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“ ir Vilkyškių pieninė, Rusijoje gaudavusios iki 40 proc. savo pajamų. Kai kurios bendrovės šiuo metu gamina daugiau sūrių, aktyviau prekiauja Vakarų Europoje.

Prezidentė yra ne kartą pareiškusi, kad Lietuvos pieno produktų blokada Rusijoje tikriausiai yra politinio pobūdžio.

Sausį paskelbta, kad Maskva nuo Naujųjų metų atvėrė Rusijos vartotojų rinką įmonei „Pieno žvaigždės“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.