Nuteistųjų pasakos sugulė į knygą

Trečiadienį iš Panevėžio pataisos namų į laisvę išėjusi 38-erių Edita V. savo vaikams į namus dovanų parveš pasakų knygą, kurioje yra ir jos pačios sukurta bei iliustruota pasaka. Tarptautiniame leidinyje šalia italų, lenkų, turkų, vengrų ir rumunų nuteistųjų sukurtų trumpų istorijų yra ir aštuonių bausmę už nusikaltimus atliekančių lietuvių pasakos.

Edita ir Nataša likimo draugėms pristatė knygą, kurioje išspausdintos ir jų kurtos pasakos.<br>Panevėžio pataisos namų nuotr.
Edita ir Nataša likimo draugėms pristatė knygą, kurioje išspausdintos ir jų kurtos pasakos.<br>Panevėžio pataisos namų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 5, 2014, 8:52 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:17 PM

Panevėžio pataisos namuose prieš kelias dienas buvo pristatyta už įvairius nusikaltimus už grotų kalinčių autorių pasakų knyga „Rainbow is out there“ („Vaivorykštė yra ten“).

Vyrai kūrė trumpas pasakas

Tarp pasakų autorių yra aštuoni lietuviai. Keturi Lukiškėse kalintys vyrai ir keturios moterų kalėjime bausmę atlikusios moterys sukūrė po vieną pasaką. Projekto dalyviai turėjo ne tik sukurti stebuklingą istoriją, bet ir patys ją iliustruoti. Knygelėje visos lietuvių autorių pasakos išspausdintos ne tik gimtąja, bet ir anglų kalbomis.

Vyrų sukurtos pasakos yra trumpos ir labai žemiškos. Jose pasakojama apie darbus darže, namuose. Edmundas P. savo dviem sūnums sukurtoje istorijoje pasakoja apie vaikus, padedančius seneliui rudenį nuimti derlių.

Pavargę du berniukai nusprendžia, kad senelis augina per daug daržovių ir vaisių. Tačiau pietaudami sužino, kad visi ant stalo pateikti skanėstai yra iš senelio darže užaugintų gėrybių. Broliukai supranta, kad būtina surinkti visą gausų derlių iki paskutinės daržovės, ir po pietų mielai imasi šio darbo.

„Šią istoriją papasakojau savo sūnums. Jie suprato, kad kiekvienas su noru atliktas darbas atsiperka“, – knygelėje pacituojama Edmundo P. nuomonė.

„Matyti, kad vyrų pasakas iliustravo vienas autorius. Paveikslėliai nupiešti taip, kad juos vaikai galėtų nuspalvinti“, – sakė tarptautiniame „Grundtvig“ partnerystės projekte dalyvavusi Panevėžio pataisos namų Suaugusiųjų mokyklos direktorė Genovaitė Kulvinskaitė.

Iliustravo ir vaiko piešiniais

Moterų sukurtos pasakos yra ilgesnės, su stebukliniais elementais. Tačiau ir jose netrūksta didaktikos. Edita V. sukūrė istoriją apie dvi mergaites, kurios tingėjo tvarkyti namus. Vienai sesutei sapne pasirodė fėja ir pasakė, kad mergaičių mamą užbūrė ir paslėpė tarp namuose išmėtytų daiktų. Kol jos nesusitvarkys, tol mama liks užkerėta. Tvarkydamos namus sesutės suprato, kaip sunku mamytei vienai nudirbti visus namų ruošos darbus.

„Mes tikime, kad šios pasakos autorė Edita V. pakeis savo gyvenimą. Ji sulaukė prezidentės Dalios Grybauskaitės malonės. Jaunai moteriai dvejais metais buvo sutrumpinta bausmė“, – sakė G.Kulvinskaitė.

Edita V. už grotų atsidūrė dėl to, kad pakluso savo mylimojo spaudimui ir bandė jam, kalinčiam už grotų, perduoti narkotikų.

Dar viena kol kas pataisos namuose tebegyvenanti pasakos autorė 27-erių Nataša K. prisipažino keistai pasijutusi, kai pamatė knygą, kurioje buvo jos pačios sukurta pasaka. „Kūriau apie mišką, kuriame viskas atgyja“, – sakė Nataša K.

Viena autorė pačios sukurtą istoriją iliustravo savo vaiko piešiniais. Berniukas kalinčiai mamai rašė laiškus, kuriuos pagražindavo spalvotais piešinukais. Viename yra nupieštas namas, o po juo užrašyta: „Mamyte, tai namas, kurį pasistatysim, kai tu grįši.“ Pasakų knygą gavusiam aštuonmečiui buvo tikras stebuklas, kad jo piešinys atsidūrė knygoje.

Per pasakas auklės vaikus

Vaikai, kurių tėčiai ar mamos tapo pasakų knygos bendraautoriais, gavo dovanų po knygą. Dalis kūrusiųjų istorijas savo atžaloms jau išėjo į laisvę. Likusių už grotų nuteistųjų vaikams knygos buvo išsiųstos į mokyklas.

Kartu su pasakų knyga yra išleistos kompaktinės plokštelės, kuriose pasakas skaito patys jų autoriai. Nedidelio formato knygelėje yra ir lenkų, vengrų, rumunų, turkų bei italų sukurtų istorijų. Šie autoriai yra taip pat už įvairius nusikaltimus nuteisti žmonės. Jų vaikai taip pat gavo dovanų šią knygą.

Išleista ir pristatyta pasakų knyga užbaigė daugiau nei dvejus metus trukusį tarptautinį partnerystės projektą „Grundtvig“, kurio esmė – suteikti nuteistiesiems galimybę pasakojant istorijas auklėti savo vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024