Lenkijos politikai atvežė pinigų ir pažėrė kritikos Lietuvai

Lenkų rinkimų akcijos į Vilnių pakviesti Lenkijos Seimo atstovai negaili kritikos dėl Lietuvoje esą engiamos lenkų tautinės mažumos. Lenkijos politikus papiktino, kad už įstatymų nevykdymą Šalčininkų rajono valdininkas buvo nubaustas 43 tūkst. litų bauda.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 6, 2014, 12:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:41 PM

Ketvirtadienį į Lietuvą atvyko du opozicinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ atstovai. Seime susitikę su mūsų parlamentarais Lenkijos politikai kritikavo Lietuvą ir mūsų šalyje galiojančius įstatymus.

Susitikimo metu kalbos daugiausia sukosi apie Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorių Boleslavą Daškevičių, kuriam teismas praėjusių metų pabaigoje skyrė 43 tūkst. litų baudą už ankstesnių teismo sprendimų nevykdymą.

B.Daškevičius buvo įpareigotas nukabinti Šalčininkų rajone neteisėtai iškabintas gatvių lenteles lenkų kalba, tačiau valdininkas teigė negalintis to padaryti, nes lenteles prie savo namų pritvirtino patys žmonės.

Lenkijos politikus papiktino teismo skirtos baudos dydis. Teigiama, kad jie atvežė dalį pinigų, kad padėtų B.Daškevičiui sumokėti baudą. Atvežtos sumos politikai kol kas neatskleidžia. Didžiąją dalį pinigų, kad būtų sumokėta bauda, iš gyventojų surinko Lietuvos lenkų sąjunga.

„Aš neįsivaizduoju tokios situacijos Lenkijoje, kad Lenkijos pilietis būtų nubaustas už tai, kad privačioje valdoje iškabino užrašą ne lenkų kalba. Tai yra neįmanoma“, – sakė Lenkijos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vicepirmininkas Adamas Lipinskis.

Lietuvos politikams liko teisintis, kad jie negali pakeisti teismų sprendimų.

Žada pakeisti įstatymus

Lenkijos Seimo delegatus piktina ir tai, kad Lietuva niekaip nesugeba priimti tautinių mažumų įstatymo.

„Mes jau per ilgai gyvename tokiame diskomforte, kai kas nors bloga vyksta su tautine mažuma, o mes nieko nesugebame padaryti“, – pabrėžė A.Lipinskis.

Su užsienio parlamentarais susitikęs Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas žadėjo, kad šis įstatymas turėtų būti priimtas per artimiausius mėnesius.

Taip pat sutarta persvarstyti ir atnaujinti Lenkijos ir Lietuvos susitarimus, įvertinti, kas daugiau kaip per 20 metų pasiekta, o ką reikia dar padaryti.

Lenkijos politikai pakvietė Lietuvos atstovus į Suvalkų kraštą, kad jie pažiūrėtų, kaip tautinių mažumų reikalai sprendžiami Lenkijoje.

Priminė rinkimų technologijas

Lenkų politikus į Seimą pakvietęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius neigia, kad tokiu elgesiu dar labiau aštrinami lietuvių ir lenkų santykiai, o lenkų partija toliau bando reklamuotis prieš Europos Parlamento rinkimus.

Tačiau būtent apie tai užsiminė su Lenkijos politikais susitikęs Lietuvos Seimo Parlamentinių ryšių su Lenkijos Respublika grupės vicepirmininkas „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas. Jis piktinosi, kad Lenkijos politikai kviečiami spręsti problemų, dėl kurių viduje gali susitarti mūsų partijos.

M.Zasčiurinskas prakalbo apie rinkimų technologijas, kuriomis Lenkų rinkimų akcija, eskaluodama lenkų tautinių mažumų problemas, bando pelnyti daugiau balsų per rinkimus.  Parlamentaras pabrėžė, kad B.Daškevičius buvo nubaustas ne dėl to, kad yra lenkas, o todėl, kad nesilaikė įstatymo.

„Yra rinkimų technologijos. Pagal jas, reikia turėti kovos objektą. Tada tavo rinkėjų grupė konsoliduojasi. Ar čia nėra tas pat?“ – klausė Seimo narys.

Lietuvos Seimo vicepirmininkas J.Narkevičius mano, kad šiuo vizitu Lietuvos santykiai bus gerinami, o ne aštrinami. Jis apgailestavo, kad Lietuvos teisinė sistema šiuo metu nepalanki tautinėms mažumoms.

„Lenkija nėra Lietuvos priešas. Tai turėtų aiškiai pasakyti ir Lenkijos valdžios atstovai. Galbūt tai pašalins tam tikrą įtampą“, – kalbėjo J.Narkevičius.

Jis apgailestavo, kad įtampa kilo po to, kai lenkų tautinės mažumos klausimai valdančiojoje koalicijoje pastaruoju metu jau buvo pradėti spręsti. Tuomet buvo paskirta minėta bauda. Ji viską ir sugadino, atsirado priešiškumas. J.Narkevičius mano, kad Lietuvos piliečius kai kurie politikai be pagrindo baugina, kad lenkai ir Lenkija yra Lietuvos priešai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.