Mirtis buvo greitesnė už Strasbūro teismą

70 metų gargždiškė Nina Kutko jau nebesulauks atsakymo iš Strasbūro teismo, į kurį prieš porą metų kreipėsi dėl neteisėtų Lietuvos pareigūnų veiksmų. Užvakar mirtis pakirto moterį poliklinikos kieme Klaipėdoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 6, 2014, 7:02 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:12 PM

N.Kutko, kuri į Lietuvą iš Baltarusijos atsikėlė 1965 metais ištekėjusi už kariškio, bėdos prasidėjo prieš dešimtmetį – ji buvo apkaltinta iš gydymo įstaigos nugvelbusi savo ambulatorinę kortelę.

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės, skirta psichiatrijos ekspertizė. Specialistai nustatė, kad N.Kutko – sveika.

Neradus įrodymų, ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

„Dėl nervų ir jaudinimosi prisidėjo dar viena problema – susirgau cukriniu diabetu. Tikėjau, kad bus nubausti medikai ir pareigūnai, dėl kurių kaltės pašlijo sveikata. Tačiau manęs niekas net neatsiprašė“, – „Lietuvos rytui“ yra pasakojusi N.Kutko.

Netikėta protesto pabaiga

Nepagrįstai vagyste apkaltinta moteris jautėsi įžeista ir nenurimo.

Ji parašė laišką prezidentei Daliai Grybauskaitei ir pranešė, kad gindama savo garbę ir orumą 2010 metų Kovo 11-ąją surengs protesto akciją Nepriklausomybės aikštėje.

Taip ji ir padarė. Pavargusi stovėti su plakatu N.Kutko prisėdo ant suoliuko.

„Turėjau pasiėmusi buteliuką „Sprite“. Maniau, atsigersiu, kad cukraus kiekis kraujyje taptų normalus. Kadangi sergu cukriniu diabetu, visuomet rankinėje nešiojuosi cukraus kiekio kraujyje matavimo aparatą ir mažą buteliuką spirito rankoms nusivalyti“, – pasakojo N.Kutko.

Netrukus prie moters priėjo du policininkai ir apkaltino ją vartojant svaigalus viešojoje vietoje, jėga įsodino į automobilį, suplėšė plakatą ir nuvežė į policijos komisariatą. Čia patikrino blaivumą – matuoklis rodė 0 promilių alkoholio.

Atsidūrė psichiatrų rankose

„Jie man liepė rašyti pasiaiškinimą, kad norėjau susideginti.

Bet aš net neturėjau degtukų, o spiritas man reikalingas rankoms dezinfekuoti.

Jokios savižudybės neplanavau – Dievas duoda gyvenimą vieną kartą. Tik norėjau atkreipti dėmesį į savo problemas. Pareigūnams parodžiau pažymas, kad esu sveikos psichikos, ir pasakiau, jog sergu diabetu“, – pasakojo N.Kutko.

Į nuovadą iškviesta greitoji pagalba moterį nugabeno į Vilniaus psichiatrijos ligoninę. Čia ji buvo išlaikyta visą savaitę.

Gargždiškė raštu išdėstė pretenzijas ligoninės vyriausiajam gydytojui, tikino, kad nėra pagrindo ją laikyti ligoninėje, atsisakė gerti vaistus.

Nuobauda buvo panaikinta

Grįžusi į namus ir atsigavusi N.Kutko kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kad buvo neteisėtai apkaltinta gėrusi alkoholinius gėrimus viešojoje vietoje ir nugabenta į nuovadą.

Moteris pasiekė nedidelę pergalę: tąkart jai skirta nuobauda – įspėjimas – buvo panaikinta.

Kitas N.Kutko skundo detales nagrinėjo visos teismų instancijos, tačiau pareigūnų kaltės neįžvelgė, konstatuota, kad jie elgėsi tinkamai.

Vėliau N.Kutko kreipėsi į Vilniaus apylinkės prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto uždarymo į psichiatrijos ligoninę ir priverstinio gydymo.

Kiekvieną apribotos laisvės dieną ji įvertino po 20 tūkst. litų ir už savaitę prašė priteisti 140 tūkst. litų neturtinės žalos.

2011 metų rugpjūtį buvo priimtas nutarimas tyrimą nutraukti nenustačius nusikalstamos veikos požymių.

N.Kutko nenuleido rankų ir parašė skundą, ikiteisminis tyrimas vėl buvo atnaujintas.

Žadėjo nagrinėti kuo greičiau

Pareigūnus, kurie apkaltino ją geriant alkoholinius gėrimus nors alkoholio matuoklio rodmenys rodė nulį, neišleido namo, tyčiojosi ir dar iškvietė medikus, N.Kutko apskundė ir Europos žmogaus teisių teismui.

Užpernai iš Strasbūro ji gavo atsakymą, kad bylą „Kutko prieš Lietuvą“ teismas išnagrinės kaip įmanoma greičiau.

Tačiau bylos baigties gargždiškė taip ir nesulaukė.

Medikai nebegalėjo padėti

N.Kutko, kuriai neseniai buvo atlikta kelio sąnario protezavimo operacija, pastaruoju metu jautėsi prastai, jai tino koja.

Užvakar lydima sūnaus gargždiškė Klaipėdoje ėjo pas medikus, tačiau prie pat poliklinikos sukniubo.

Gydymo įstaigoje jai buvo teikiama pagalba, bet visos medikų pastangos buvo bergždžios – moteris mirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.