Po lrytas.lt publikacijos prezidentė prabilo apie pataisas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė

Tadžikas buvo paleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Tadžikas buvo paleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 9:03 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:59 PM

„Netoleruotina, kai teisėjas lengva ranka gali savo galutiniu ir neskundžiamu sprendimu suimti nekaltą arba paleisti pavojingą asmenį į laisvę. Tokie svarbūs sprendimai turi būti priimami tik labai gerai įvertinus pasekmes žmogaus teisėms, visuomenės saugumui, valstybės interesams ir prestižui. Teismų sprendimai turi būti teisingi, žmonėms suprantami ir nekeliantys jokių abejonių dėl objektyvumo ir skaidrumo“, - sako Prezidentė.

Prezidentė siūlo atsisakyti dabar galiojančios tvarkos, kai aukštesniųjų teismų teisėjai vienasmeniškai priima galutinius ir neskundžiamus sprendimus dėl suėmimo. Todėl Prezidentės teikiamomis įstatymo pataisomis siūloma nustatyti, kad aukštesniuosiuose teismuose skundai dėl suėmimo būtų nagrinėjami kolegialiai - tai yra 3 teisėjų, o ne vieno, kaip yra dabar.

Pasak Prezidentės, kolegiali skundų nagrinėjimo tvarka užtikrintų kokybiškesnius teismų sprendimus ir sustiprintų žmonių pasitikėjimą teismais. Be to, taip būtų labiau užtikrinta žmogaus teisių apsauga bei galimos korupcijos prevencija.

Kolegialaus skundų nagrinėjimo tvarka aukštesniuosiuose arba apeliacinės instancijos teismuose yra įtvirtinta daugelyje Europos valstybių, tarp jų Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir kitose šalyse.

Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad viena iš nepasitikėjimo teismais priežasčių - nepakankamai įtikinantys ir argumentuoti teismų sprendimai.

Teismų sistemos skaidrinimas yra vienas svarbiausių Prezidentės veiklos prioritetų. Nuo kadencijos pradžios Prezidentė jau yra atleidusi 14 teisėjo vardą pažeminusių asmenų - tiek pat, kiek per visą Nepriklausomybės laikotarpį iki 2009 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.