Šiaulių merui – opozicijos kaltinimai savivale

Šiaulių meras Justinas Sartauskas neišbrenda iš nemalonumų virtinės.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 7, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:35 PM

Neseniai miesto vadovas buvo perduotas etikos sargams, o dabar dėl jo veiklos bus kreiptasi į Seimo kontrolierių.

Merą J.Sartauską klampina į valstybės finansuojamą modernizavimo programą įtrauktos septynios miesto švietimo įstaigos.

Švietimo ir mokslo ministerijai šių įstaigų sąrašas buvo pateiktas be tarybos žinios – posėdyje dalyvavo tik meras su pavaduotojais, administracijos direktorius Gedeminas Vyšniauskas, dar keli valdininkai.

Pasipiktinusi tarybos narių grupė konstatavo, jog anksčiau buvo priimtas sprendimas, kuriuo nustatytas švietimo įstaigų modernizavimo eiliškumas. Šiame sąraše buvo 20 mokyklų.

Tuo tarpu į ministeriją išsiųstame dokumente įrašyta įstaigų, kurių net nebuvo tarybos tvirtintame sąraše. Pavyzdžiui, jame atsidūrė ir Centro pradinė mokykla, kurios uždarymo aršus šalininkas buvo tas pats meras.

J.Sartauskas teisinasi, kad sąrašą reikėjo išsiųsti labai skubiai – neva buvo iškilusi grėsmė pavėluoti ir prarasti valstybės skiriamus pinigus. Pasak mero, visos savivaldybės turėjo atsakyti skubiai, todėl laiko svarstymams nebuvo.

„Visa tai yra akivaizdi savivalė – nesivarginta net panaikinti ankstesnio sprendimo, – piktinosi tarybos narys, Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Karalevičius. – Išeitų, kad anksčiau prie modernizavimo klausimo tarybos nariai, komitetai ir specialistai dirbo veltui?“

J.Sartauskas jau turi nemalonumų – jam teks stoti prieš Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Socialdemokratą įklampino algos atkūrimo merui ir jo pavaduotojams istorija.

Į VTEK besikreipę tarybos nariai mano, kad meras nepaisė galiojančių etikos normų, nes dalyvavo rengiant, svarstant ir priimant sprendimą dėl jo paties darbo užmokesčio didinimo.

Šis klausimas buvo svarstytas pernai gruodį, nes buvo patvirtintas įstatymas, pagal kurį atkurtos per sunkmetį sumažintos algos. Pirmi tai padarė Seimo nariai, o paskui – ir savivaldybių politikai.

Nors opozicija ir protestavo, vadovų darbo užmokestis buvo padidintas. Merui alga padidėjo 649 litais – iki 6478 litų su mokesčiais. Per metus vien mero atlyginimui ir mokesčiams papildomai reikės daugiau kaip 10 tūkstančių litų.

Raštą VTEK rengęs konservatorius Aurimas Nausėda tikino, kad meras negalėjo dalyvauti netgi rengiant sprendimo projektą: „Per balsavimą jis išėjo iš salės. Bet meras dalyvavo rengiant dokumentus, pasirašė, tvirtino darbotvarkę. Be to, išeidamas paliko įkištą balsavimo kortelę, o tai – netinkamas pareigų atlikimas.“

Šiaulių meras J.Sartauskas piktinosi, kad teks aiškintis etikos sargams: „Nesijaučiu kaltas, nes atlyginimai buvo ne padidinti, o atkurti pagal Seimo patvirtintą įstatymą.“ 

J.Sartauskas pareiškė, jog su etika prasilenkė skundą rašę politikai: „Jie net nebuvo pas mane atėję pasikalbėti. Žmonės perlenkė lazdą garsindami patys save.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.