Kauniečiai prievarta giedoti himną nenori

Kauno politikams nusprendus, kad mokyklose reikėtų giedoti Tautinę giesmę, daug kas tvirtino, jog miesto valdžia apsijuokė prieš visą Lietuvą. Vis dėlto ginčą nugalėjo sveikas protas, rašo „Lietuvos rytas“.

Kauno savivaldybės tarybos pasiūlymu pamokas pradėti giedant tautinę giesmę nė viena Kauno mokykla nesusižavėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno savivaldybės tarybos pasiūlymu pamokas pradėti giedant tautinę giesmę nė viena Kauno mokykla nesusižavėjo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Feb 9, 2014, 9:24 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:24 PM

Gruodžio pradžioje Kauno savivaldybės taryba pritarė Lietuvos Sąjūdžio Kauno skyriaus atstovų siūlymui kiekvieną savaitę pamokas miesto mokyklose pradėti giedant Tautinę giesmę.

Tai sukėlė mokinių tėvų ir pedagogų pasipiktinimo bangą. Kauniečiai teigė, kad prievarta giedamas himnas bus niekinamas.

Po kilusio triukšmo mokyklų bendruomenėms buvo palikta teisė nuspręsti, paklusti šiai rekomendacijai ar himno negiedoti.

Savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus Formaliojo švietimo poskyrio vedėja Vilija Adaškevičienė sakė, kad patriotiniu pasiūlymu nė viena Kauno mokykla nesusižavėjo.

„4 mokyklose himnas kiekvieną pirmadienį giedamas jau ne pirmus metus. Kitur Tautinė giesmė traukiama tik valstybinių švenčių metu. Naujų ugdymo įstaigų, kuriose atsirastų tradicija savaitės pradžioje giedoti himną, neatsirado“, – sakė V.Adaškevičienė.

Tarp nesiėmusiųjų diegti naujos tradicijos – Kovo 11-osios vidurinė mokykla. Jos direktorius Stanislovas Milašius sakė, kad mokykloje įvyko tėvų ir pedagogų pasitarimas. Visi buvo linkę manyti, kad himną, kaip ir anksčiau, reikia giedoti tik įvairių švenčių metu.

„Tėvai pagarbiai vertina himną. Tačiau nori, kad jis būtų giedamas išskirtinėmis progomis. Todėl naujos tradicijos per prievartą neįvedėme“, – sakė S.Milašius.

Tautinė giesmė kiekvieną pirmadienį traukiama V.Kudirkos progimnazijoje. Jos direktorė Danguolė Bagdonienė sakė, kad mokyklos bendruomenė tai nusprendė daryti dar 2008 metais.

„Kadangi vadinamės Tautinės giesmės autoriaus vardu, nusprendėme, jog bus gražu, jei savaitę pradėsime himnu. Tėvai tam neprieštaravo“, – sakė direktorė.

D.Bagdonienė mano, kad jei jau mokykloje įvedamos kokios nors naujos tradicijos, joms reikia deramai pasirengti.

„Nusprendus giedoti himną, kiekviename kabinete buvo pakabinti jo žodžiai. Įsigijome garso aparatūrą, muzikos ir žodžių įrašus.

Einant laikui vaikai prie tradicijos įprato ir paniekos jai nejaučia.

Atvirkščiai, himnas prisideda prie to, kad mokiniai jį giedodami susikaupia, ir diena praeina ramiau nei kitos“, – tvirtino D.Bagdonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.