Kada verta pažiūrėti į dantis dovanotam arkliui?

Būrelis Klaipėdos verslininkų pasiūlė miestui dovanų - jie nemokamai

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-02-10 14:06, atnaujinta 2018-02-16 12:08

Sakoma, dovanotam arkliui į dantis nežiūri, bet kol kas uostamiesčio valdininkai dvejoja: ar nemokami suolai su margomis reklamomis negadins miesto įvaizdžio.

Naujasis pasiūlymas pristatytas Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete. Paaiškėjo, kad kol kas nėra reglamentuotos tvarkos, kaip tai būtų galima įgyvendinti. Reikia skelbti konkursą, o prieš tai parengti konkurso tvarką. Tačiau svarbiausia išsiaiškinti, ar tai miestui reikalinga. Reikia sulaukti ir Miesto įvaizdžio komisijos nuomonės.

Reklaminių suoliukų idėją apsukriems verslininkams tikriausiai pametėjo prasmingas ir gražus Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA) sumanymas meno kūriniais papuošti M.Mažvydo alėjoje stovinčius granito suoliukus.

2008-ųjų vasarą rekonstravus alėją projekto autoriui architektui Vytautui Paulioniui teko išklausyti nemažai skeptikų priekaištų dėl 55 granitinių suolų. Vieniems jie priminė antkapius, kiti skundėsi, kad nepatogu sėdėti -- kieta ir šalta. Tačiau tokiu būdu bandyta apsiginti nuo vandalų, kurie būtų greitai nuniokoję medinius suolus, kaip tai nutiko kitose miesto vietose.

Žmonių priekaištus V.Paulionis iškart atrėmė - vieno suolo sėdimąją dalį apkalė medinėmis lentelėmis, o ant krašto pritvirtino granitinį obuolį.

Netrukus alėjoje ant suoliuko įsikūrė dar viena skulptūra „Klaipėdietis". Miesto vadovai kvietė ir kitus miestiečius bei menininkus puošti suolus, tačiau daugiau tokių neatsirado. Tuomet iniciatyvos ėmėsi KPA.

Alėją jau puošia aštuoni meniniai akcentai. Kūrinių autoriai - KPA surengtą alėjos puošybos konkursą laimėję profesionalūs menininkai, sukūrę originaliausius, patraukliausius, Klaipėdos miesto charakterį ir tradicijas atspindinčius kūrinius. O pinigų šių idėjų įgyvendinimui skyrė uostamiesčio įmonės ir privatūs asmenys. Tai jiems kainavo nuo 2500 iki 30000 litų.

Verslininkai teigė, kad pinigų miesto gražinimui galima atrasti, svarbiausia, kad nereikia gaišti laiko idėjų paieškoms ir varginantiems darbų derinimams. Išsirinkai patikusį kūrinį pagal savo kišenę iš profesionalų komisijos palaimintų darbų - ir viskas. Kitkuo rūpinasi KPA.

Norinčiųjų prisidėti prie miesto gražinimo yra ir daugiau, tačiau jau pritrūko meninių idėjų. Todėl KPA paskelbė dar vieną meninių idėjų konkursą.

Niekas neneigia, kad M.Mažvydo alėja dabar tapo daug jaukesnė - čia laiką leidžia mamos su vaikais, prie suoliukų skiriami susitikimai ir pasimatymai.

Ant visų granito suoliukų su meniniais akcentais pritvirtintos nedidukės vardinės mecenatų lentelės.

Gal besėdint ant šių suolelių išradingiems verslininkams ir šovė išganinga mintis - pastatysiu suoliuką už kelis šimtus litų, o tuomet už savo verslo reklamą nebereikės mokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.