T.Barštys žemės užsieniečiams nepavydi

Su žemės ūkiu glaudžiai susijusios įmonių grupės „KG group“ savininkas Tautvydas Barštys mano, kad referendumas dėl žemės pardavimo beprasmis.

T.Barštys nebijo užsieniečių, kurie norės įsigyti žemės Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Barštys nebijo užsieniečių, kurie norės įsigyti žemės Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 10, 2014, 8:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:43 AM

Svetimšalių atėjimas T.Barščio negąsdina, jis nemano, kad užsieniečiai puls masiškai supirkinėti žemę ir dėl to smarkiai brangs žemės ūkio gaminiai, maistas. Tačiau Kauno rajono ūkininkai mano kitaip. Jie sako, jog ES valdininkai juos apgavo, o užsienio kompanijos supirks Lietuvą su visais lietuviais.

Įsiplieskus aistroms dėl žemės pardavimo užsieniečiams, tarp pakaunės ūkininkų ir net mažų sklypų savininkų sklinda išgąstingos žinios, kad supirkę žemę svetimšaliai vietos gyventojus pavers vergais, sklypus pernuomos už beprotiškai didelę kainą, todėl duona taps brangesnė net už degtinę.

Jų manymu, vienintelė viltis išsigelbėti yra referendumas – balsai prieš žemės pardavimą užsieniečiams. Nors už grėstų Briuselio sankcijos, Lietuva net galėtų būti pašalinta iš ES kaip stojimo sutartį sulaužiusi valstybė.

Traukinys seniai nuvažiavo

Vienam stambiausių Lietuvos verslininkų kauniečiui T.Barščiui žemės ūkio reikalai labai rūpi, nes „KG Group“ viena svarbiausių veiklos sričių – malti grūdus, gaminti miltus.

Bet T.Barštys nemano, kad toks referendumas prasmingas, kai traukinys jau seniai nuvažiavo, Lietuva yra ES narė ir turi vykdyti visus įsipareigojimus.

„Jau vis tiek pagrindiniai ekonomikos svertai užsieniečių rankose – bankai, nafta, energetika. Ką dar reiškia žemė? Anksčiau galvoti reikėjo, kai pasirašinėjome sutartį su ES. O kai susitarimas pasirašytas, jo reikia laikytis“, – kalbėjo verslininkas.

Nebijo svetimšalių ordų

T.Barštys taip pat netiki, kad žemės ūkio gaminių kainos pakils iki padebesių todėl, kad žemės įsigis kitų ES valstybių piliečiai.

„Kainas nustato rinka, todėl nesvarbu, kas aria ir sėja, užsienietis ar lietuvis, svarbu, kad žemė būtų dirbama, nedirvonuotų“, – tvirtino verslininkas.

Jis sakė turintis iš tėvų paveldėtos žemės, jos nieku gyvu nesirengia parduoti nei užsieniečiams, nei savo piliečiams. Tačiau jam visiškai nebūtų pikta, jeigu kaimynystėje įsikurtų lietuviškos žemės gabalą įsigijęs užsienietis.

„Apskritai nemanau, kad užsieniečiai būriais pultų pirkti mūsų žemės“, – tikino T.Barštys.

Ateis, pamatys, nugalės

Kitaip mano Kauno rajono tarybos narys, stambus ūkininkas Romas Majauskas, įžvelgiantis didelį pavojų, jei ateis turtingų žemės supirkėjų iš Vakarų.

Tiesa, jis nemato nieko bloga, jei olandas, kurio tėvynėje žemės hektaras kainuoja 35 tūkst. eurų, pas mus – 2 tūkst. eurų, Lietuvoje nusipirks plotą žemės ir augins tulpes.

Jam neramu, kad žemę galės pirkti ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys – turtingos tarptautinės korporacijos, nerandančios kur dėti pinigų.

„Jos mus nupirks su visa žeme“, – bauginosi ūkininkas.

R.Majauskas taip aiškino referendumo šalininkų argumentus: „Daugelis klaidingai įsivaizduoja, kad mes nemėgstame užsieniečių, jų bijome, esame nusiteikę prieš Europos Sąjungą.

Tai netiesa. Žemdirbiai reikalauja, kad būtų sudarytos lygios sąlygos konkuruoti su Vakarų žemės ūkiu. Kaip tai padaryti, kai kitų ES šalių ūkininkai gauna išmokas po 300 eurų už hektarą, o Lietuvos žemdirbys – 120 eurų. Kai žemę kaip nuosavybę galės įsigyti užsieniečiai, pusiausvyra bus dar labiau pažeista – jie turės daugiau lėšų, taigi geresnes sąlygas konkuruoti ir išstumti lietuvius iš rinkos“, – tvirtino R.Majauskas.

Komikas susirūpino ne juokais

Ūkininko neįtikina ir tai, kad atsisakydama parduoti žemę užsieniečiams Lietuva pažeidžia sutarties su ES sąlygas.

„Kai buvo agituojama stoti į ES, niekas nesakė žmonėms, kad bus leista užsieniečiams pirkti žemę. Sutartį pasirašė valdininkai, ne ūkininkai“, – spyrėsi R.Majauskas.

Lietuviškos žemės gabalėlį rankomis apglėbęs saugo ir Kauno politikas Artūras Orlauskas, žinomas ir kaip komikas Zakarauskas.

Jam irgi atrodo, kad piktavaliai svetimšaliai griebs Lietuvos žemę ir pridarys velniavos.

„Aš už ES, bet negalima aklai šokti pagal Briuselio dūdelę“, – pareiškė politikas.

A.Orlauskas, kaip ir ūkininkas R.Majauskas, atkreipė dėmesį į tai, kad Vakarų kompanijos valdo pinigus, didesnius už visą Lietuvos biudžetą.

Jis baiminasi, kad užsieniečiai tuos pinigus gali panaudoti Lietuvos žemei supirkti, o lietuvius suvaryti į rezervatus, kaip amerkiečiai pasielgė su indėnais.

„Nesakau, kad būtinai taip ir atsitiks. Bet draudimas parduoti žemę yra saugiklis, kad  tai neatsitiktų“, – teigė A.Orlauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.