Slaptos informacijos nutekinimo byla ritasi link finišo

Skandalingasis ikiteisminis tyrimas dėl slaptos informacijos nutekinimo gali būti baigtas dar nepasibaigus prezidento rinkimų kampanijai, kurioje dalyvauja ir Dalia Grybauskaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Feb 11, 2014, 7:57 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:47 AM

Rinkimai vyks gegužės 11-ąją. Tuo tarpu Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis žada, kad tyrimas, kurio gijos driekiasi į Prezidentūrą, ilgai neužtruks. „Manau, tai - mėnesio klausimas“, - portalui lrytas.lt pareiškė tyrimą kontroliuojančio departamento vadovas.

Apie skandalingąjį tyrimą antradienį netikėtai prabilta Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje, kuriame buvo pristatyta Europos Sąjungos kovos su korupcija ataskaita.

Šios komisijos vadovas liberalas Vitalijus Gailius Seime vykusios diskusijos metu apgailestavo, kad tyrimą tenka atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). Politiko nuomone, šios tarnybos tyrėjai turėtų tirti korupcinio pobūdžio veikas, tuo tarpu jiems tenka ieškoti galimų slaptos informacijos nutekintojų, nors tai ir nėra šios tarnybos uždavinys.

Jam pritarė ir diskusijoje dalyvavęs STT vadovas Saulius Urbanavičius. „Tyrimas dėl slaptos informacijos atskleidimo nėra mūsų tarnybos sritis. Tai atima didelę dalį mūsų resursų. Kita vertus, tokio pobūdžio nusikalstamų veikų dabar Lietuvoje nėra kam tirti“, - pripažino S.Urbonavičius.

Į šias pastabas sureagavęs I.Mikelionis pareiškė, kad tirti skandalingosios bylos STT tyrėjų esą niekas nevertė. „Tyrimas atliekamas abipusiu sutarimu“, - iškilusį susikirtimą skubėjo glaistyti Generalinės prokuratūros atstovas.

Vėliau prokuroras portalui aiškino, kad STT buvo pasirinkta todėl, jog buvo kilę įtarimų esą nusikalstamą veiką galėjo padaryti valstybės tarnautojas. Todėl nuspręsta, kad tyrimą turėtų atlikti STT pareigūnai. „Aišku, STT planuoja savo darbą, o šis tyrimas buvo neplanuotas ir netikėtas, todėl iššaukė tam tikrų sunkumų. Tai natūralu. Bet buvo abipusis susitarimas, STT tam neprieštaravo“, - aiškino I.Mikelionis.

Anot prokuroro, panašaus pobūdžio nusikalstamą veiką gali tirti ir policija. „Tačiau mes manėme, kad STT yra būtent ta institucija, kuri tai gali padaryti geriau“, - pridūrė I.Mikelionis.

Tuo tarpu S.Urbanavičius pripažino, kad gavusi prokurorų nurodymą atlikti ikiteisminį tyrimą dėl slaptos informacijos atskleidimo jo vadovaujama tarnyba neturi teisės diskutuoti ar vertinti, kas jį turėtų atlikti. „Tai nusprendžia prokurorai. Toks buvo jų sprendimas ir mes privalome jį vykdyti, nors tai ir nėra korupcinio pobūdžio veika“, - pripažino STT vadovas.

V.Gailius atvirai kritikavo prokurorų sprendimą. Jis įsitikinęs, kad prokurorai nusikalstamas veikas specialiai kvalifikavo taip, kad tyrimą būtų galima pavesti atlikti STT. „Tai yra blogas dalykas, nes pareigūnai, kurie turėtų tirti korupcinio pobūdžio nusikaltimus, negali dirbti savo tiesioginio darbo. O šis tyrimas iš tiesų reikalauja operatyvumo ir daug sąnaudų“, - kalbėjo parlamentaras, anksčiau vadovavęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Politikas taip pat stebėjosi, kad šios funkcijos atsikratęs Valstybės saugumo departamentas neatsisakė tam skiriamo finansavimo. Anot V.Gailiaus, tokiems nusikaltimams aiškintis lėšų yra numatyta ir šių metų departamento biudžete. „STT yra įtraukiama į saugumiečių intrigas, kurioms regzti jiems paliktas finansavimas, kuris neturėtų priklausyti“, – piktinosi Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas.

Jis įsitikinęs, kad tyrimą dėl slaptos informacijos nutekinimo galėjo atlikti policija.

Slaptos informacijos nutekinimo tyrimas buvo pradėtas spalio pabaigoje. Jo egos prokurorai nekomentuoja ir vis dar oficialiai nepatvirtina, kad įtarimai dėl slaptos informacijos nutekinimo yra pareikšti prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei. Tačiau ji prarado teisę dirbti su slapta informacija, todėl šis reikalavimas iš jos pareigybės buvo išbrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.