Dalis parašų dėl referendumo galėjo būti klastojami

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį nesiryžo priimti sprendimo, ar referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams uždraudimo iniciatoriai surinko pakankamą parašų skaičių. Sprendimas atidėtas iki pirmadienio. 

Manoma, kad dalis referendumo rėmėjų parašų buvo suklastota.<br>D. Umbraso nuotr.
Manoma, kad dalis referendumo rėmėjų parašų buvo suklastota.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

2014-02-12 15:21, atnaujinta 2018-02-16 10:10

Komisija teigia, kad ekspertai dar nebaigė tikrinti visų iniciatorių patikslintų parašų. Be to, paaiškėjo, kad dalis parašų galėjo būti klastojami. Šie faktai išaiškėjo, kai parašus pradėjo tikrinti teismo ekspertai.

Referendumas gali žlugti

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas pripažįsta, kad pirminiai ir patikslinti parašai nesutampa. Tai reiškia, kad kai kuriais atvejais už tą patį žmogų pirmą kartą ir tikslinant jo duomenis galėjo pasirašyti skirtingi žmonės.

Z.Vaigauskas priminė, kad už dokumentų klastojimą gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė. VRK neatmeta galimybės kreiptis į teisėsaugą.

VRK pirmininkas trečiadienį per posėdį pranešė, kad rašysenos ekspertai nustatė atvejų, kai parašų rinkimo lape už referendumą pasirašė vienas asmuo, o parašų tikslinimo lape - kitas.

„Vienas žmogus pasirašė parašų rinkimo lape, o kitas žmogus pasirašė tikslinimo lape. Teismo ekspertizės centro darbuotojai didelį skaičių parašų laiko surašytais skirtingų žmonių (...) Išeina, kad parašai buvo tikslinami nesikreipiant į žmones arba anksčiau ne tie žmonės buvo pasirašę“, - sakė Z.Vaigauskas.

Pasak jo, „abu atvejai skamba labai negražiai“.

„Mums, matyt, teks informuoti ir teisėsaugos institucijas, kad gali būti pagrindo galvoti, kad nustatytas gana didelio masto dokumentų surašymas netinkamu būdu. Baudžiamajame kodekse tai įvardijama kaip klastotė. Arba tos visos mūsų abejonės yra nepagrįstos“, - tvirtino VRK pirmininkas.

Jis sakė prašysiąs iniciatyvinės grupės paaiškinimų dėl tokių atvejų.

Pasak Z.Vaigausko, VRK trečiadienį posėdį šaukė ketindama patvirtinti, kad surinktas pakankamas parašų skaičius referendumui surengti. Tačiau prieš kelias dienas pradėjus tikrinti, ar tie patys piliečiai pasirašė parašų rinkimo lapuose, kai jie buvo renkami, ir patikslinimo lapuose, kilo abejonių dėl surinktų parašų skaičiaus ir sprendimą VRK atidėjo.

„Mūsų išankstiniais duomenimis, tokių parašų skaičius nėra didelis, jis neturėtų persverti rezultato į kitą pusę. Bet kada pradėjo dirbti parašų ekspertai, jie vis dėlto atkreipė dėmesį, kad tokių parašų skaičius yra gerokai didesnis“, - sakė Rinkimų komisijos vadovas.

Jo tvirtinimu, patikrinus maždaug pusę patikslintų bylų, aptikta keli šimtai nesutampančių parašų.

„Tokių žmonių skaičius patikrinus apie pusę bylų viršija skaičių, kiek iniciatyvinė grupė yra sukaupusi parašų perteklių“, - sakė Z.Vaigauskas.

Jei šie faktai pasitvirtins, referendumas gali žlugti. Dabar jo iniciatoriai turi tik 376 parašų atsargą, tačiau dėl daugybės parašų jau kilo abejonių. VRK reikalaus, kad referendumo organizatoriai dėl to pasiaiškintų. 

Šis sprendimas labai nepatiko referendumo rėmėjams. Jie piktinosi, kad VRK vilkina sprendimą.

Trečiadienį bene pirmą kartą buvo apribotas patekimas į „Valstybės žinių“ pastatą, kur įsikūrusi VRK. Lauko durys buvo užrakintos, sustiprinta apsauga. Posėdį norėję stebėti referendumo iniciatoriai į VRK patalpas įleisti pagal iš anksto pateiktą sąrašą.

Parašus leido patikslinti

VRK turėjo nuspręsti, ar referendumo iniciatoriai pateikė tinkamai įformintus 300 tūkst. parašų. Dalį parašų iniciatyvinei grupei buvo leista patikslinti.

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams „pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą“, o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.