Gyvsidabrio į teismą jau lengvai neįneši

Gyvsidabrio skandalas privertė Ukmergės teismą imtis apsaugos priemonių. Dabar į šią valstybinę instituciją jau nebepateks, kas nori – durys atveriamos tik tiems, kurie gali paaiškinti apsilankymo tikslą.

Ukmergės teisme už daugiau kaip 15 tūkstančių litų įdiegtos apsaugos sistemos.<br>D.Zimblienės nuotr.
Ukmergės teisme už daugiau kaip 15 tūkstančių litų įdiegtos apsaugos sistemos.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Feb 12, 2014, 7:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:43 AM

„Dabar jaučiamės kur kas saugesni. Iki tol teismo durys buvo nerakinamos, tad į vidų galėjo užeiti bet kas. O juk čia yra saugomos bylos, įvairūs svarbūs dokumentai“, – sakė Edita Zarembienė, laikinai einanti Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas.

Apsaugos ir kontrolės sistemos įrengimą finansavo Nacionalinė teismų administracija iš Vyriausybės rezervo lėšų, skirtų Ukmergės teismo ekstremaliajai situacijai likviduoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Už daugiau nei 15 tūkstančių litų buvo įdiegtos vaizdo stebėjimo kameros bendrojo naudojimo patalpose, apsaugos sistemos, įėjimo kontrolės sistema, pavojaus mygtukai teismo salėse.

Daugiau nei prieš metus Ukmergės teisme buvo rastas didelis kiekis gyvsidabrio. Pastatas, į kurio sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo daugybę kartų, buvo uždarytas.

Visi teismo darbuotojai buvo evakuoti ir įkurdinti laikinai dirbti Ukmergės policijos komisariate.

Čia teismui skirta pusė trečiojo aukšto – apie 500 kvadratinių metrų.

Teismui išsikėlus iš senojo pastato Ukmergės centre į miesto pakraštį, natūraliai sumažėjo lankytojų srautas.

„Dabar čia ateina tik tie, kuriems tikrai reikia, o anksčiau sulaukdavome ir visokių smalsuolių, ir iš turgaus su vaikais einančių mamų, kurios ypač mėgdavo rinktis teismo pirmajame aukšte – paplepėti ar šiltai po stogu palaukti autobuso, nes stotelė buvo netoliese.

Į teismo patalpas lankytojai galės patekti tik paspaudę mygtuką ir pasakę, kokiu tikslu atėjo.

Mūsų darbuotoja ekrane matys kiekvieną prie teismo durų sustojusį žmogų. Jei lankytojas ateis į teismo posėdį, turės palaukti prisėdęs fojė, už durų, kol sekretorė jį pakvies“, – sakė E.Zarembienė.

Ukmergės teismas – vienas pirmųjų šalyje, kuriame įdiegta tokia apsaugos ir įėjimo kontrolės sistema.

Pagrindinis tokios sistemos diegimo tikslas – atskirti dviejų institucijų: teismo ir komisariato veiklą, užtikrinti interesantų bei darbuotojų saugumą bendrose patalpose.

„Šiuo metu tokios sistemos kituose šalies teismuose nediegiamos. Tačiau jau šiais metais pradėtas įgyvendinti projektas, finansuojamas Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.

Iki 2016 metų vyksiančiame projekte, be daugybės kitų darbų, numatytas ir saugumo teismų pastatuose sustiprinimas“, – sakė Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Živilė Navickaitė-Babkin.

Normas viršijo tūkstančius kartų

* Ukmergės rajono apylinkės teisme nuo 2012 metų gruodžio iki 2013-ųjų kovo per kelis kartus buvo surinkta beveik trys kilogramai gyvsidabrio.

* Kadangi į pastato sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršijo tūkstančius kartų, teismas buvo uždarytas, o visi jo darbuotojai evakuoti.

* Lėtinis apsinuodijimas gyvsidabriu jau nustatytas ir gydymas paskirtas didžiąją dalį savo darbo laiko teismo pastate praleidusiems ir pirmiesiems sveikatą pasitikrinusiems daugiau kaip 40 teismo, advokatų kontorų ir prokuratūros darbuotojų.

* Visi jie baudžiamojoje byloje jau yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

* Dar daugiau nei pusšimtis žmonių (policijos pareigūnai, savivaldybės administracijos, žiniasklaidos darbuotojai ir kt.) yra įtraukti į galimai nuo gyvsidabrio nukentėjusių asmenų sąrašą.

* Vieni jų jau buvo nuvykę išsitirti į Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratoriją, kiti atsisakė ten vykti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.