Lenkų elgesys kelia vis didesnį nerimą A.Butkevičiui

Premjeras Algirdas Butkevičius vėl priverstas aiškintis dėl valdančiosios koalicijos partnerių - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovų veiksmų. Spėjama, kad lenkų akibrokštai ir konfliktų kėlimas susijęs su artėjančiais rinkimais.

Manoma, kad lenkų partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis keldamas įtampą siekia mobilizuoti savo rinkėjus.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Manoma, kad lenkų partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis keldamas įtampą siekia mobilizuoti savo rinkėjus.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-12 07:57, atnaujinta 2018-02-16 10:43

Premjerą stebina energetikos viceministrės Renatos Cytackos elgesys. Ji ne tik išvadino prezidentę Dalią Grybauskaitę melage, bet ir, kaip spėjama, pastarosiomis dienomis nuo savo namų Šalčininkų rajone nuėmė lietuvišką gatvės pavadinimo lentelę ir paliko tik lenkišką.

Apie lenkų partijos likimą Vyriausybėje LRT laidoje "Dėmesio centre" premjerą A.Butkevičių kalbino žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

– Jūs nurodėte ministrui Jaroslavui Neverovičiui atleisti energetikos viceministrę, kuri išgarsėjo ne tik pareiškimais, bet ir tuo, kad ant savo namo paliko tik lenkišką gatvės užrašą. Tačiau ministras Jūsų neklauso ir viceministrės Renatos Cytackos neatleidžia. Ką darysite?

– Manau, ministras toliau vertina šią situaciją. Jis puikiai supranta savo įgaliojimus. Manau, kad viceministrės veiksmai prasilenkia su politine morale. Lietuviško gatvės pavadinimo nuėmimas nuo namo akivaizdžiai provokuoja konfliktą. Manau, ministras turi įvertinti jos poelgį.

– Manote, kad viceministrė bus atleista ar galima tikėtis ir rimtesnių sprendimų? Kalbu apie patį ministrą ir Lenkų rinkimų akciją.

– Kol kas šio klausimo nesvarstome.

– Tačiau vis dažniau ir vis garsiau pasigirsta raginimų atsisakyti Lenkų rinkimų akcijos valdančiojoje koalicijoje. Ką apie tai manote?

– Kitą savaitę susitiksiu su tautinių bendrijų atstovais, su inteligentijos atstovais, kurie parašė kreipimąsi. Nereaguoti į tai negalima, manau, bus nubrėžtos elgesio normos ir taisyklės. Pirmadienį partijos prezidiumo posėdyje mes šį klausimą svarstėme, esame sutarę, kad ir Seimo frakcijose turi vykti pokalbiai ir išsiaiškinta, ko iš tikrųjų koalicijos partneriai siekia – ar sukelti įtampą prieš Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus, ar esama kitų tikslų. Norisi pagaliau išgirsti, ko jie iš tiesų siekia.

– Jūs pats atsakėte į klausimą. Lenkų rinkimų akcijai reikia mobilizuoti rinkėjus, reikia konflikto, nes kitaip jie rizikuoja netekti mandato Europos Parlamente.

– Tačiau tai nesolidu. Manau, rinkėjų pasitikėjimą galima pelnyti elgiantis ir kitaip: sprendžiant žmonių problemas, elgiantis išmintingai. O keliant emocijas, politinį kapitalą galima sukaupti tik trumpam.

– Esate nusivylęs lenkų dalyvavimų koalicijoje?

– Koalicijoje mes sutariame ir dėl įstatymų priėmimo, ir kitais klausimais. Balsuojama vieningai ir įtampos nesijaučia. Įtampa yra kurstoma tam tikrais tam tikrų politikų pareiškimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.