Aferų meistras su teismais žaidžia slėpynių

Nė vieno Vilniaus apygardos teismo posėdžio nepraleidžiantis verslininkas Sergejus Rachinšteinas dingo? Toks įspūdis susidarė Vilniaus miesto apylinkės teismui, kurio visi šaukimai grįžta neįteikti.

S.Rachinšteinas į vieną teismą vaikšto nuolat, o kitame iš viso nesirodo.
S.Rachinšteinas į vieną teismą vaikšto nuolat, o kitame iš viso nesirodo.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 13, 2014, 6:56 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:47 AM

Nežinia kur gyvena, nežinia kur dirba, tačiau nuo teisėsaugos nesislapsto. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šešėliniu milijonieriumi laikomas 47 metų S.Rachinšteinas atvyksta į visus Vilniaus apygardos teismo (VAT) posėdžius. Ten jis – išteisintasis.

Tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismui ir antstoliui jo rasti niekaip nepavyksta.

Nežino namų adreso

Vilniaus miesto apylinkės teismo pranešimai S.Rachinšteinui grįžta neįteikti, nes nežinomas jo gyvenamosios vietos adresas.

Tokį pranešimą teismas užvakar paskelbė internete – tikimasi, kad tokiu būdu apie jam pateiktą ieškinį sužinojęs verslininkas arba jo advokatai patys ateis į teismą ir susipažins su dokumentais.

Byloje, kurią ruošiasi nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas, S.Rachinšteinas – skolininkas.

Buvusi jo verslo partnerė pensininkė Genovaitė Valiūnienė teismo prašo išsiaiškinti, kokia bendros nuosavybės dalis priklauso S.Rachinšteinui, ir tikisi atgauti iš jo skolą.

Dėl turto ir skolų jie teismuose aiškinasi dar nuo 2005 metų.

G.Valiūnienė prieš devynerius metus teisme bandė įrodyti, kad S.Rachinšteinas jai liko skolingas 44 tūkstančius litų.

Jis dar 1998 metų vasarą pirko vienos bendrovės akcijų, už kurias turėjo sumokėti 848 tūkstančius litų, bet iš karto sumokėjo tik 800 tūkstančių litų, pažadėjęs likusius pinigus dalimis grąžinti kas mėnesį.

Tačiau 4000 litų sumokėjo tik pirmą mėnesį.

Daugiau pinigų nesulaukusi G.Valiūnienė kreipėsi į teismą ir pareikalavo grąžinti skolą.

Į ieškinį atsakė ieškiniu

S.Rahinšteinas dviem teismams įrodė, kad jis akcijų pardavėjai nebeskolingas, nes ji pati pažeidė sutartį, o dėl jos veiksmų pablogėjo bendrovės finansinė padėtis.

S.Rachinšteinas priekaištavo G.Valiūnienei dėl to, kad bendrovės lėšomis įrengtas parduotuvės patalpas Vilniuje, Laisvės prospekte, ji neteisėtai perleido kitiems asmenims.

Todėl jis, kaip akcininkas, šiomis patalpomis negalėjo naudotis šešerius metus. S.Rachinšteino argumentai neįtikino tik Aukščiausiojo teismo – jis grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Dėl kokių skolų G.Valiūnienė kreipėsi į teismą dabar, S.Rachinšteinas, jo žmona arba atstovai gali sužinoti nuvykę į Vilniaus miesto apylinkės teismą.

Teismas jų lauks dvi savaites. Jeigu per tiek laiko teisėjas nesulauks jokio skolininko atsiliepimo arba jis vėluos jį pateikti be pateisinamos priežasties, byla gali būti išnagrinėta jam nedalyvaujant.

Procesą stabdo liga

Ieškoti S.Rachinšteino ir jo turto nesiseka ir skolą turinčiam išieškoti antstoliui.

Nors neoficialiai S.Rachinšteinui priklauso kelios nekilnojamojo turto prekyba besiverčiančios įmonės, jokio turto, išskyrus du senus automobilius, jo vardu nėra registruota.

Šio veikėjo baudžiamąją bylą nagrinėjančiam VAT jo ieškoti nereikia.

Nuo metų pradžios S.Rachinšteinas vaikšto į visus teismo posėdžius, nors nė vienas jų dar neįvyko.

Baimindamiesi, kad nusikaltimams, dėl kurių S.Rachinšteinas su bendrininkais jau buvo išteisinti, nesueitų senaties terminas, VAT teisėjai sudarė intensyvų darbo grafiką, tačiau procesą sustabdė S.Rachinšteino apsaugininku laikomo Andžejaus Račiūno liga.

Tik po teismo prašymų sausio pabaigoje medikai pateikė ligonio diagnozę.

Tikimasi, kad jis pasveiks iki vasario pabaigos.

Teisme – marga kompanija

Kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais dirbę prokurorai bando įrodyti, kad fiktyvių įmonių tinklą sukūręs S.Rachinšteinas legalizavo 10 milijonų 779 tūkstančius litų ir pasisavino milijoną 644 tūkstančius pridėtinės vertės mokesčių.

Vilniaus miesto apylinkės teismui pritrūko įrodymų, todėl S.Rachinšteinas, jo patėvis Anatolijus Matiažas, direktoriumi tapęs benamis, du apsaugininkai bei trys buhalterės buvo išteisinti.

Prokuroras tokį sprendimą apskundė VAT.

Patikslinus kaltinimus pasisavintų mokesčių suma išaugo dar 65 tūkstančiais litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.