Nusivylusios gerbėjos siuntinys prezidentei

Dalios Grybauskaitės rinkimų štabas šį pavasarį nesulauks vilnietės medikės Veronikos Lipeikienės ir jos bendraminčių keptų tortų. Buvusi konservatorė taip nusivylė prezidente, kad grąžino jai prieš penkerius metus gautą padėkos raštą.

D.Grybauskaitės vizitą į Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę daug kas įvertino kaip populizmą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Grybauskaitės vizitą į Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninę daug kas įvertino kaip populizmą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-02-13 06:42, atnaujinta 2018-02-16 09:47

Paskutinis lašas, privertęs buvusią prezidentės gerbėją vilnietę V.Lipeikienę nusigręžti nuo D.Grybauskaitės, buvo daug atgarsių sulaukęs politikės rinkimų šou apšiurusioje Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Pasipiktinusi D.Grybauskaitės svaidomais nepelnytais kaltinimais sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui medikė nusprendė grąžinti iš šalies vadovės gautą padėkos raštą.

Šį apdovanojimą V.Lipeikienė gavo netrukus po to, kai D.Grybauskaitė buvo išrinkta prezidente.

Prie buvusios eurokomisarės pergalės per praėjusius rinkimus moteris prisidėjo ir rinkdama rėmėjų parašus, ir agituodama už ją balsuoti.

Vilnietė nepriklausė kandidatės rinkimų štabui, tačiau tuomet būdama aktyvi konservatorė rado būdų kitaip paremti savo favoritę.

„Su moterimis kepėme tortus ir vaišinome jais rinkimų štabo darbuotojus“, – savo indėlio pernelyg nesureikšmino prezidentės padėką 2009 metų liepos 6-ąją gavusi 76 metų V.Lipeikienė.

Pavadino parodomuoju šou

Prisiminusi garsųjį D.Grybauskaitės vizitą į ligoninę, dar 7-ojo dešimtmečio pradžioje gydytoja pradėjusi dirbti V.Lipeikienė tvirtino, kad ir jai pačiai yra tekę dirbti lauko fronto sąlygomis.

Bet prezidentės priekaištai, mesti V.Andriukaičiui dėl dešimtmečius apleistos infekcinės ligoninės, medikę labai įskaudino.

„Jeigu prezidentė skelbia norinti pakviesti ministrą daugiau dirbti, kodėl bent jau negalėjo jo pakviesti į ligoninę vykti kartu.

Kokia čia diskusija, jeigu prezidentė diskutuoja pati su savimi? Vargu ar galima rimtą problemą išspręsti važinėjant atskirai ir rengiant tokius parodomuosius šou“, – stebėjosi V.Lipeikienė.

Ir pagyros, ir priekaištai

Prieš metus iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pasitraukusi buvusi ilgametė šios partijos narė negailėjo pagyrų V.Andriukaičiui ir priekaištavo buvusiems bendražygiams.

Ypač kritiškai medikė atsiliepė apie buvusį Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovą konservatorių Antaną Matulą: „Tegul prezidentė geriau panagrinėja, kokius rūmus jis pastatė Pasvalyje ir koks jų likimas.“

O dabartinis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas, anot V.Lipeikienės, yra ypač dėmesingas: „Ministras taip stengiasi, rankas ir sielą atiduoda žmonių sveikatai gerinti, o iš jo taip tyčiojamasi. Mane tai žeidžia.

Man V.Andriukaitis nei brolis, nei dėdė. Bet esu medikė ir matau, kiek jis nuveikė per labai trumpą laiką. Reikia viską vertinti objektyviai, nepaisant to, kokių esame politinių pažiūrų“, – emocingai kalbėjo pusšimtį metų odontologe dirbusi medikė.

Smuko vadovės autoritetas

Tiesa, V.Lipeikienės pasitikėjimas šalies vadove susvyravo jau kiek anksčiau.

Buvusios tremtinės duktė buvo nemaloniai nustebinta, kai savo garbinamą D.Grybauskaitę knygų mugėje išvydo šalia leidėjo, kurio vienoje išleistų knygų esą buvo iškraipyta istorinė tiesa apie pokario įvykius Papilėje.

Tuo metu, kai prezidentė viešai gyrė leidyklą bei fotografavosi su jos vadovu, V.Lipeikienė su leidykla ir kygos autoriumi istorijos mokslų daktaru Alfredu Rukšėnu bylinėjosi teismuose.

Moteris reikalavo, kad A.Rukšėnas paneigtų kai kuriuos savo monografijos teiginius, kurie žeidžia ją ir jos motinos Onos Puskunigienės garbę bei orumą.

Knygoje, be kita ko, teigiama, kad V.Lipeikienės seneliui Jonui Kondrotui priklausiusioje sodyboje vokiečiai buvo įrengę laikiną karo belaisvių stovyklą.

Netoli jos buvo sušaudyta per šimtą sovietų karių, o po šios egzekucijos senelio sodyboje buvo surengtos vaišės.

Nepatikimas – ir D.Valys

Istoriko pasakojimo įžeista vilnietė po ilgo bylinėjimosi išgirdo palankų teismo sprendimą ir atsiprašymą, taip pat jai buvo priteista neturtinė moralinė žala.

Vis dėlto net ir po to V.Lipeikienė negali nurimti.

„Padedant buvusiam šalies vadovui Valdui Adamkui man pavyko pasiekti, kad būtų pradėtas tyrimas dėl įvykių Papilėje.

Juos vis dar gaubia daug paslapčių, tiesa nėra nustatyta.

Bet D.Grybauskaitės atrastas generalinis prokuroras Darius Valys pasistengė, kad tas tyrimas būtų nutrauktas“, – skaudinosi moteris.

Kovojo dėl motinos garbės

V.Lipeikienę slegia ir daugiau nuoskaudų. Tik po daugybės pastangų pavyko pasiekti, kad būtų reabilituota į Rusijos gulagus 25 metams ištremta jos motina. Sovietų laikais ji buvo apkaltinta už antisovietinę agitaciją.

O.Puskunigienei paskelbtame nuosprendyje buvo teigiama, kad ji nuteista už tai, kad gimė Amerikoje, buožių šeimoje, be to, kurstė antisovietinę agitaciją tarp Lietuvos gyventojų, šmeižė sovietų armiją, skleidė provokacinius gandus apie greitai kilsiantį karą tarp Amerikos ir Sovietų Sąjungos.

Buvo pateikusi ieškinį Rusijai

Už okupacijos metais patirtą žalą V.Lipeikienė ir jos broliai teismuose iš Rusijos bandė prisiteisti beveik 1,4 mln. litų.

Vis dėlto teismai nutraukė Rusijai iškeltą milijoninį ieškinį. Lietuvių pretenzijų šiai šaliai nepalaikė ir Lietuvos teisingumo ministerija.

Tremtinės palikuoniams nepavyko atgauti ir senelių turėtos žemės Papilėje.

Anot V.Lipeikienės, ši žemė buvo atiduota svetimiems.

„Mums kaip kompensaciją skyrė sklypą, kuriame buvo sušaudyti rusų belaisviai, ir pavertė mus kapinių prižiūrėtojais“, – guodėsi moteris.

Lietuvoje nesijaučia gerai

Dvigubą Lietuvos ir JAV pilietybę turinti V.Lipeikienė pastaruoju metu vis dažniau pagalvoja apie galimybę išvykti iš šalies ir apsistoti Amerikoje, kur gimė jos motina, gyveno ir mirė tėvas.

„Jei matysiu, kad negaliu pasiekti teisingumo mūsų šeimos atžvilgiu, tikrai išvyksiu.

Juk dabar į mus požiūris toks, kad mums Lietuvos Konstitucija tarsi negalioja ir aš negaliu ieškoti tiesos. Tai kas aš tada esu? Niekas. Tik kapinių prižiūrėtoja“, – jaudindamasi kalbėjo prezidentei padėkos raštą paštu grąžinusi garsaus advokato Kęstučio Lipeikos sutuoktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.