B.Bradausko kalbos apie tremtinius užrūstino A.Butkevičių

Lietuvos socialdemokratų partijos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:38 AM

Pasak A.Butkevičiaus, B.Bradauskas dėl pasisakymo, kad valstybė neturėti mokėti išmokų gimusiems tremtyje, turės pasiaiškinti valdybos posėdyje.

„Galiu pasakyt, kad vertinu neigiamai, ir ponas B.Bradauskas artimiausiam mūsų partijos valdybos posėdyje turės apie tai pasiaiškinti“, - penktadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Dėl B.Bradausko žodžių konservatorius Jonas Survila kreipėsi į Generalinę prokuratūrą pradėti tyrimą dėl sovietų nusikaltimų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Rašte generaliniam prokurorui Dariui Valiui J.Survila nurodo, kad B. Bradauskas viešai kalbėdamas šiurkščiai menkino Lietuvos gyventojus, patyrusius sovietų okupacijos metu įvykdytus nusikaltimus žmogiškumui.

Parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ nariai Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas socialdemokratų partijos lyderiui A.Butkevičiui pasiūlė prisiimti politinę atsakomybę ir atstatydinti B.Bradauską iš užimamų pareigų dėl jo išpuolių prieš žydų gelbėtojus, o dabar ir prieš buvusius tremtinius ir politinius kalinius.

Svarstydamas apie galimus pensijų kompensavimo finansinius šaltinius B. Bradauskas naujienų portalui delfi.lt teigė, jog tremtyje Sibire sovietmečiu gimę vaikai nepatyrė jokio streso, todėl valstybė neturėtų jiems mokėti papildomų išmokų.

„Susirinko chebra, paliudijo, kad partizanams nešė duoną ir jau mokame. Tokios netvarkos yra labai daug. Reikia mokėti tik tiems, kurie iš tikrųjų patyrė stresą, kurie buvo išvežti į Sibirą. O dabar vaikai, gimę Sibire. Koks skirtumas vaikui, kur jam gimti? Aš pasikalbu su draugais, kurie gimė Sibire: ką tu, sako, mes ten žymiai geriau gyvenome negu Lietuvoj, nei mums ten svarbu kur ten tie tėvai Lietuvoje gyveno, nei ką. Baigė visi mokslus ir kiek nesugrįžo tų jaunų žmonių. Tai ką mes turime juos surasti ir irgi pensijas mokėti?“, - kalbėjo B. Bradauskas.

Anksčiau socialdemokratai buvo pasmerkę savo partiečio viešus pasisakymus dėl valstybinių pensijų žydų gelbėtojams. Sausį B. Bradauskas pareiškė, jog kompensacijas nuo nacių persekiojimo žydus gelbėjusiams Lietuvos piliečiams turėtų mokėti ne Lietuva, o Izraelis.

B. Bradauskas taip pat sulaukė daug kritikos, kai pernai per tarptautinę konferenciją Seime uždraudė rodyti kadrus apie sovietų agresiją Sausio 13-ąją, kad nepatogiai nepasijustų kviesti Rusijos diplomatai.

Per sovietų okupaciją 1940-1952 metais į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.