Energetikos ministerijoje jau gyvuoja lenkiška tvarka

Kokia kalba valdžios pareigūnas turėtų atsakinėti į piliečių laiškus? Jei manote, kad tik lietuviškai, jūs klystate. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kontroliuojamoje Energetikos ministerijoje į interesantų laiškus jau, atrodo, normalu atsakinėti lenkų kalba.

Viceministrė R.Cytacka stebina vis labiau.<br>„Lrytas.lt“ montažas
Viceministrė R.Cytacka stebina vis labiau.<br>„Lrytas.lt“ montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 14, 2014, 10:45 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:13 AM

Taip elgiasi Lietuvos įstatymus ne pirmą kartą pažeidinėjanti skandalingai pagarsėjusi energetikos viceministrė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka.

Vilnietis Antanas Miškinis, praėjusią savaitę parašęs elektroninį laišką energetikos viceministrei, nustebo, kad iš jos atsakymas atėjo lenkų kalba.

Ar Lenkijoje taip būtų?

R.Cytacka turėjo nedarbingumo pažymėjimą, tad praėjusią savaitę nedirbo. Todėl A.Miškinis iš viceministrės elektroninio pašto gavo tik automatinį atsakymą, kuris buvo parašytas lenkų kalba. (Laiško kopija pateikiama nuotraukoje).

Automatinius atsakymus su savo tekstu gali susikurti kiekvienas elektroninio pašto naudotojas. 

„Ar mūsų Energetikos ministerija jau Lenkijoje? Ar Lenkijos viceministrės galėtų siųsti laiškus lietuvių kalba? Suprasčiau, jei tai būtų jos asmeninis elektroninis paštas, tačiau aš rašiau į oficialų ministerijos elektroninį paštą“, – piktinosi vilnietis.

Šia informacija, gavę žinią iš portalo lrytas.lt, susidomėjo ir ministerijos vadovai. Tačiau ministerija niekaip nekomentavo viceministrės poelgio. R.Cytacka šią savaitę vėl nepasirodė darbe, o telefonu neatsiliepia.

Valstybinės kalbos inspekcijos vadovas Donatas Smalinskas portalui lrytas.lt teigė, kad valstybės institucijos darbuotojai su piliečiais turėtų bendrauti lietuvių kalba. Atsakymai ministerijos elektroniniu paštu taip pat turėtų būti rašomi lietuviškai.

Nesusipratimas dėl telefono? 

Kai šis straipsnis buvo publikuotas, Energetikos ministerija penktadienį po pietų pranešė, kad ministerija atsakymus į piliečių paklausimus teikia tik valstybine lietuvių kalba.

"A.Miškinis automatinį atsakymą gavo ne  iš viceministrės elektroninio pašto, o jam iš viceministrės mobilaus telefono atėjo automatinis patvirtinimas, kad  A.Miškinio elektroninis laiškas pasiekė adresatą", - tvirtina ministerija. 

Energetikos ministerijoje, kaip ir visose kitose valstybinėse įstaigose, darbuotojai  elektroninio pašto automatinį atsakymą apie išvykimą ar nebuvimą darbe skelbia lietuvių ir anglų kalbomis. Mobiliųjų telefonų kalbinis nustatymas nėra reglamentuotas, bet ministerija atsižvelgs į piliečio patirtus nepatogumus ir ateityje rekomenduos ir mobiliuose telefonuose, jeigu juose naudojamasi elektroninio pašto paskyra, nustatyti valstybinę kalbą.

Politikė jaučiasi nepajudinama

R.Cytacka išgarsėjo, kai portalui lrytas.lt atsiųstame laiške apie lenkų tautinių mažumų padėtį prezidentę Dalią Grybauskaitę išvadino melage. Laišką ji siuntė iš savo elektroninio pašto, tačiau darbo metu.

Premjeras Algirdas Butkevičius pareikalavo, kad ministras Jaroslavas Neverovičius išsiaiškintų situaciją. Portalo lrytas.lt žiniomis, ministrui buvo pasiūlyta atsisakyti šios politikės paslaugų, tačiau J.Neverovičius premjerui nepakluso.

Šią savaitę portalas lrytas.lt paskelbė, kad nuo R.Cytackos namų Šalčininkų rajone buvo nuimta lentelė su lietuvišku gatvės pavadinimu. Liko tik nelegaliai pakabinta lenkiška lentelė. Visa tai įvyko po to, kai teismas nubaudė Šalčininkų savivaldybės administracijos vadovą Boleslovą Daškevičių 43 tūkst. litų bauda už teismo įpareigojimo nukabinti neteisėtas lenkiškas gatvių lenteles nevykdymą.

A.Butkevičius antradienį pareiškė, kad taip elgdamasi viceministrė „prasilenkė su politine morale“.

„Lietuviško gatvės pavadinimo nuėmimas nuo namo akivaizdžiai provokuoja konfliktą. Manau, ministras turi įvertinti jos poelgį“, – sakė premjeras.

Manoma, kad ministras negali atleisti R.Cytackos, nes ji turi stiprų užnugarį – LLRA vadovą Valdemarą Tomaševskį. Esą J.Neverovičius nedrįsta prieštarauti partijos vadovui, kuris palaimino sprendimą siųsti R.Cytacką dirbti į Energetikos ministeriją.

Valdančiojoje koalicijoje vis dažniau diskutuojama galimybė pašalinti LLRA iš koalicijos po prezidento rinkimų, jei partija ir toliau elgsis radikaliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.